Právě čtete

Recept na domácí dezert ve stylu Krtkova dortu. Miluje ho celá rodina!

26595  
Sdílet: 

Recept na domácí dezert ve stylu Krtkova dortu. Miluje ho celá rodina!

Připravte si nadýchaný dort plný šlehačky a ovoce, který všichni milují! Všechno pěkně poctivě, doma a vlastně i doopravdy jednoduše!

21. 3. 2023 2 min. čtení Romana Böhmová
Recept na domácí dezert ve stylu Krtkova dortu. Miluje ho celá rodina!

Nadýchané dorty plné šlehačky, jako jsou třeba ty ve stylu Krtkova dortu, u nás doma milujeme. A vlastně nejen my! Kromě toho, že sousta chutnají opravdu lehoučce, celkem lehký je i recept a takové mě baví. Pokud jste už doma někdy sladkou krtčí hromádku pekli, pak víte, že hlavní součástí je kakaový korpus. Občas ho ozvláštním kávou a to vyzkoušíte i v dnešním receptu. Tak hurá do kuchyně!

Moje tipy na přípravu

Korpus můžete upéct předem a náplň nemusí obsahovat jenom banány.

Vůbec se nebojte si korpus připravit den dopředu. Druhý den ho pak už stačí jen vydlabat, naplnit krémem a dozdobit. Já jsem zdobení pojala velikonočně, ale můžete si ho rozhodně přizpůsobit podle svého.

Náplň mého dortu většinou kromě šlehačky obsahuje banány, což je taková klasika, kterou jste určitě už všichni ochutnali. Tím se ale vůbec nemusíte vázat, protože Krtkův dort se dá naplnit i jiným ovocem podle vaší chuti a sezóny. Kromě banánů podle mě chutná nejlépe s jahodami (ty vypadají na řezu opravdu dobře) nebo malinami. Obecně doporučuji používat spíše měkké ovoce.

Krtkův dort na plech


Dort peču tradičně v kulaté formě a pak ho vrším do tvaru krtčí hromádky. Korpus můžet ale upéct i v hranaté formě, nebo na plechu, a pak ho krájet jako řezy.

Recept na domácí dezert ve stylu Krtkova dortu

Dort většinou peču ve formě o průměru asi 18 cm. Při přípravě krému dbám na to, aby suroviny měly stejnou teplotu (ideálně je nechám po vyndání z lednice chvíli při pokojové teplotě), aby se krém nesrazil.

Ingredience na korpus:

  • 135 g hladké mouky
  • 30 gramů kvalitního kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 40 g másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 110 ml mléka
  • 80 ml espressa (vychladlého) – například Tchibo Espresso Barista

Ingredience na náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu (nejlépe tučného)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 80 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
  • 2–3 banány

Postup:

  1. Mouku společně s kakaem, práškem do pečiva a jedlou sodou prosejte do mísy.
  2. Máslo zlehka rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  3. Mezitím do mísy přidejte cukr, vejce, mléko a kávu a vše důkladně promíchejte metlou. Nakonec přidejte i máslo.
  4. Troubu předehřejte na 170 stupňů (na horkovzduch). Dortovou formu (cca o průměru 18 cm) vymažte máslem a dno vyložte ještě pečicím papírem.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct. Pečte 30–35 minut. Před vyndáním ještě vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto hotové. Poznáte to tak, že se vám těsto na špejli již nepřilepí. Korpus nechte vychladnout.
  6. Mezitím připravte krém. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. V druhé míse metlou smíchejte mascarpone, tvaroh a cukr. Postupně do této směsi pomocí stěrky (velmi opatrně) zapracujte vyšlehanou šlehačku. Nakonec přisypte nadrobno nasekanou čokoládu.
  7. Vychladlý korpus lžící vydlabejte tak, aby vám po obvodu zbyl cca 2 cm široký okraj. Zbylý korpus přesuňte do misky a prsty rozdrobte.
  8. Do dortu vyskládejte na kolečka nakrájené banány (můžete je překrojit i jen podélně).
  9. Na banán už poté vrstvěte krém do tvaru polokoule. Ideální je na to zahnutá kovová stěrka, ale určitě to zvládnete i nožem. Hotový dort už jen posypte rozdrobeným korpusem.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články