Právě čtete

Duhová velikonoční vajíčka: Nabarvěte je pomocí pěny na holení

30567  
Sdílet: 

Duhová velikonoční vajíčka: Nabarvěte je pomocí pěny na holení

Když jsem na internetu už po několikáté narazila na velikonoční vajíčka barvená pěnou na holení, musela jsem to vyzkoušet. A vážně to funguje! Díky této technice jsou krásně duhová a ještě jsme si užili se synem spoustu zábavy.

10. 3. 2021 2 min. čtení Romana Böhmová
Duhová velikonoční vajíčka: Nabarvěte je pomocí pěny na holení

Zdá se, že každoročně je nejoblíbenějším způsobem, jak obarvit vajíčka, sklenička s octem a práškovými barvami. V posledních letech také hodně frčí barvení přírodními barvami – kurkumou, slupkami od cibule, řepou, borůvkami nebo třeba červeným zelím.

Já jsem se letos ale pustila do trošku netradičního postupu, který na mě pořád vyskakoval někde na internetu. Zkrátka jsem musela vyzkoušet, jestli to vážně funguje! A o čem mluvím? O barvení vajíček pomocí pěny na holení.

Jak udělat duhová vajíčka pomocí pěny na holení?

Souhlasím, pokud si říkáte, že barvit vajíčka pomocí pěny na holení a gelových barev zní trošku zvláštně, ale funguje to! A je to skvělá zábava, pokud do práce zapojíte třeba i děti. Tak jdeme na to?

Co všechno budete potřebovat?

  • nádobu, ve které budete vajíčka barvit (nejlépe ve tvaru nějakého pekáčku nebo můžete použít i formu na muffiny)
  • vajíčka (vyfouknutá nebo uvařená natvrdo*)
  • ocet
  • bavlněný hadřík
  • pěnu na holení
  • gelové barvy
  • špejli
  • gumové rukavice
  • papírové utěrky

*při barvení vajíček vařených natvrdo doporučuji použít neparfémovanou pěnu s přírodním složením

Postup:

Připravte si vyfouknutá nebo úplně vychladlá vařená vajíčka. Poté pokapejte octem hadřík a vajíčka dokonale očistěte, aby vám na ně potom barva dobře chytla. Připravte si nádobu, ve které budete vajíčka barvit.

  1. Do nádoby nastříkejte pěnu na holení (cca do hloubky 3–5 cm). Poté si vezměte gelové barvy a nakapejte je nepravidelně do pěny. Pomocí špejle barvy s pěnou trochu promíchejte. Špejlí v pěně dělejte krouživé pohyby, aby se barva hezky rozprostřela.
  2. Vejce pomalu vložte do pěny (ideálně tak, aby byla přesně jeho polovina ponořená).
  3. Nechte 5 minut působit a pak otočte. Na tento už krok doporučuji, abyste si vzali gumové rukavice. Opět nechte barvu působit.
  4. Vajíčka otřete od pěny pomocí papírové utěrky a přendejte je do stojanu na vajíčka.

Moje tipy k barvení

V tomto návodu jsem použila na barvení růžovou, fialovou a mentolovou gelovou barvu. Vy ale samozřejmě můžete použít kombinaci barev, jakou budete chtít.

Ideální je použít 3–4 barvy. Je ale také možné udělat vajíčka jen dvoubarevná a pokaždé zvolit jinou kombinaci barev.

Pokud doma nemáte gelové barvy, můžete si v trošce vody rozmíchat klasické potravinářské práškové barvy a nakapat je na pěnu místo pěnových barev. Směs musí být ale opravdu koncentrovaná.

Když do nádoby nastříkáte dostatek pěny, nemusíte vždy ponořit jen polovinu vajíčka, ale rovnou ho můžete v pěně obalit jemným otočením celé. Potom už stačí počkat pár minut a máte hotovo.

Můžete barvit i vyfouknutá

Pokud nebudete chtít barvit vařená vajíčka, můžete si udělat na špičce a vespod dírku a vajíčka klasicky vyfouknout. Vyfouknutá vajíčka můžete využít třeba na nějaký velikonoční dezert.

A jak vajíčka na závěr dozdobit? Hezky duhová vajíčka můžete nakonec s vašimi dětmi ještě polepit samolepkami nebo popsat akrylovou fixou. Děti budou určitě nadšené. A i když letošní Velikonoce nebudou asi takové, na jaké jsme všichni zvyklí, určitě si je užijeme i doma.

Přečtěte si také: Která technika zdobení vajíček stojí za tu práci?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články