Právě čtete

Masáž baňkami uvolňuje svaly i emoce. Naučte se techniku proti celulitidě

14437  
Sdílet: 

Masáž baňkami uvolňuje svaly i emoce. Naučte se techniku proti celulitidě

Lidské tělo mě vždycky zajímalo do hloubky. To, jak funguje, lidská aura, lidské pocity, emoce. Přes dotek toho podle mě o člověku zjistíte nejvíc. A to mě přivedlo k baňkování. Mám pro vás návod na domácí masáž proti celulitidě a několik dalších rad, které se vám budou hodit.

24. 7. 2021 3 min. čtení Sára Králová
Masáž baňkami uvolňuje svaly i emoce. Naučte se techniku proti celulitidě

Několik let jsem líčila a o baňkování jsem si vždy hodně četla. V rodině máme maséry a možná právě proto mě to k této péči o tělo odjakživa tolik táhlo. Lákalo mě to tak dlouho, až jsem si baňky koupila a začala je zkoušet nejprve na sobě a pak i na přátelích. Stala jsem se samoukem. Přátelé říkali, že ode mě po baňkování odchází odpočatí a nabití novou a pozitivní energií. Tak nějak to ty mé ruce umí. :-)

A pak sem si jednoho dne koupila masážní lehátko a začala baňkování dělat profesionálně. Lidé se teď ke mně často chodí i vypovídat, někdo usne, jiný jen tak odpočívá. Ti, co zůstanou bdělí, mi povídají své příběhy a ta hodina u mě je pro ně i taková terapie. Dělá mi velkou radost, když vidím, s jakým úsměvem odcházejí. Je to pro mě příjemná odměna a díky tomu vidím, že to, co dělám, má smysl. Někteří lidé přicházejí jen relaxovat a uvolnit tělo a jiní zase řeší konkrétní problém. Baňkami masíruji i obličej, ale věnuji se i masáži jen tak pomocí rukou a kamenem gua sha. Obličejová masáž je obzvlášť relaxační.

Co to je vlastně baňkování?

Baňkování, nebo jinak řečeno vakuová masáž, pochází z čínské medicíny staré několik tisíc let. Baňkování bych nazvala jako takové příjemné týrání těla.

Baňky se vždy využívaly především k odstranění bolesti zad a pohybového aparátu. Druhů baněk existuje spousta a záleží na každém, jaké mu vyhovují. Skleněné, plastové, bambusové nebo silikonové nádobky se přikládají tak, aby se vytvořil podtlak a přisátí působilo na pokožku. Kůže se baňkou nasaje a dojde k uvolnění. Pro laické použití doma jsou podle mě nejvhodnější ty silikonové, protože se s nimi člověk celkem rychle naučí pracovat. Seženete je ve variantách na tělo i na obličej.

Jak taková masáž funguje a působí na tělo?

Po prvním sezení cítíte okamžitou úlevu. Výsledek uvolňuje spasmy (křeče a svalové napětí), například mezi lopatkami, v zádových nebo krčních svalech a podobně.

Baňky se přikládají na akupunkturní body, reflexní zóny nebo přímo na bolavá místa,  případně se využívají k masáži. Mezi účinky patří úleva od bolesti, uvolnění zatuhlých svalů, regenerace kůže, rozhýbání lymfatického systému, pomoc s bojem proti celulitidě, regulace toku krve, lepší činnost potních žláz, vytahování toxinů na povrch…

Když baňka vtáhne kůži, dojde k popraskání malých cévek a ty jsou po baňkování znát jako červená až fialová kolečka. Baňkování je často vnímané jako bolestivé, ale nemusí to tak být vždy. Hodně záleží na individuálním prahu bolesti i na masérovi a jeho technice. Někdy je to možná bolestivé, ale za to účinné.

Návod na samomasáž proti celulitidě

Zmínila jsem, že baňky mohou pomoci i proti celulitidě. Takovou masáž si můžete udělat i doma. Na domácí masáž doporučuji silikonové baňky.

Silikonové baňky

  1. Na pokožku problematického místa naneste dostatek oleje (použijte libovolný tělový olej, který máte rádi).
  2. Pomocí podtlaku přisajte baňku na dané místo.
  3. Krouživými pohyby se masírujte asi 2 až 3 minuty ve směru odspoda nahoru.

Jak často masáž provádět?


Nejprve by se masáž měla provádět každý den po dobu dvaceti dnů. Pak pro udržení efektu asi 2× týdně. 

Na co si dát pozor aneb pro koho se masáž nehodí

  • Vyhněte se baňkování při kožních zánětech, oslabené imunitě, nachlazení.
  • Masáž není vhodná, pokud užíváte léky na ředění krve, trpíte trombózou nebo jiným onemocněním krve.
  • Nedoporučuje se baňkovat v oblasti, kde jsou křečové žíly, vystouplá čí mateřská znaménka, spálená kůže, otevřené rány.
  • Nemasírujte se v těhotenství ani po vážných úrazech, ani pokud jste výrazně vyčerpaní.

Lidé po baňkování mohou pociťovat slabost, lehkou závrať, bolest hlavy a proto se doporučuje zůstat v klidu, hodně pít, po zbytek dne odpočívat a dát si něco dobrého a lehkého k jídlu. :-) Samomasáž pro vás pravděpodobně tak náročná nebude, ale pokud byste tento hlubší zážitek a příjemné uvolnění celého těla chtěli okusit plnými doušky, doporučuji zajít za odborníkem. Věřím, že nebudete litovat.

Čtěte také:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články