Právě čtete

Korejky mě naučily jak pečovat o pleť. V čem je to jiné a proč to tak skvěle funguje?

32658  
Sdílet: 

Korejky mě naučily jak pečovat o pleť. V čem je to jiné a proč to tak skvěle funguje?

Korejky se většinou pyšní dokonalou a porcelánovou pletí. Možná je to částečně dané geneticky, ale velkou roli hraje i způsob, jak se o pleť starají. Mně jsou tyto každodenní rituály i k nim používané produkty sympatické, ačkoliv se docela liší od toho, na co jsme zvyklé v Evropě.

9. 9. 2021 3 min. čtení Marta Grzegorzak
Korejky mě naučily jak pečovat o pleť. V čem je to jiné a proč to tak skvěle funguje?

Všimla jsem si, že korejská péče o pleť se i u nás skloňuje stále častěji a nejrůznější čisticí gely, krémy, pleťové masky a další produkty korejských značek se celkem snadno dají koupit klidně i v běžné drogerii.  Není divu. Z vlastní zkušenosti vím, že fungují. Kdo by nechtěl mít sjednocenější a vypnutou,  jasnou a hydratovanou pleť?

Čištění je základ

Korejská péče o pleť klade o trochu větší důraz na čištění než ta naše.

Korejky vědí, že není důležité jen hydratovat a používat produkty proti vráskám, ale hodně se věnují právě správnému čištění pórů a odstraňování všeho makeupu, kožního mazu, zbytků silikonu z různých dalších produktů, prachu a dalších nečistot, které za celý den náš obličej posbírá. Nejefektivnější způsob je čištění v několika fázích.

Začínám čisticím olejem. Má hustou a mastnou konzistenci a jeho účelem je doslova rozpustit makeup. Já si v této fázi asi 2 minuty masíruji obličej a potom ho důkladně opláchnu teplou vodou.

Také používám pěnu, která je jemnější, ale přesto efektivní. Pro pobavení – četla jsem o metodě zvané Hundred Spatter, která spočívá ve stonásobném opláchnutí obličeje vodou. Zajímalo by mě, kdo to doopravdy praktikuje, ale já se do toho rozhodně pouštět nehodlám, už jen kvůli představě, kolik vody na to musí padnout.  :-)

Po vyčištění obličeje vklepu do pokožky tonikum, pěkně pomocí konečků prstů – neroztírám tamponkem. Nejraději používám tonika korejských značek, ale nic nezkazíte ani jiným tonikem bohatým na kvalitní přírodní složky.

Vyrobte si domácí tonikum

Tonikum ze zeleného čaje: Jeden sáček zeleného čaje zalijte 250 ml vroucí vody. Přidejte lžíci jablečného octa a nechte vychladnout. Na toto tonikum občas tamponek využiju – namočím ho v něm a přikládám na obličej.

Tymiánové tonikum: Zalijte lžíci sušeného tymiánu 250 ml vroucí vody a nechte vylouhovat. Můžete přidat několik kapek tea tree oleje. Tento výluh má antibakteriální účinky a hodí se pro problematickou pleť.

Domácí tonika skladujte v lednici a spotřebujte do týdne.

Další část – hydratace

Vždycky jsem měla tendenci zapomínat na to, že samotné čištění nestačí. Bez správné hydratace to ale nikdy není ono.

Vysušená pleť má větší sklony k vráskám, snadněji se podráždí a mastí se, což v případě problematické pleti může vést k tvorbě černých teček.

Hydratovat začínám sérem (opět používám jednu z korejských značek), které aplikuji na ještě vlhkou pleť – krásně ji to vyživí. Taková séra obsahují to nejlepší pro pleť a zároveň mívají lehoučkou texturu, která se snadno proplete mezi další kroky. Potom tento krok doplním lehkým a snadno vstřebatelným hydratačním krémem, který se navíc postará o to, aby pokožka neztrácela vodu. Celý den pak působí mladším a svěžejším dojmem, navzdory použití make-upu a dalších produktů, které mohou vysušovat.

Krém s UV filtrem i když je pod mrakem

Od Korejek jsem se naučila úplně jinak přistupovat k opalovacím krémům.

Zdá se mi, že u nás většina lidí sahá po krému s UV filtrem jen ve chvíli, kdy silně svítí sluníčko. Já jsem na tom byla samozřejmě stejně. Korejky si jím ale obličej mažou denně. A já už také, bez ohledu na počasí nebo roční období. Korejské ženy si ho často v průběhu dne ještě několikrát doplňují, ale v tom já mám ještě rezervy.

Sluneční záření urychluje stárnutí pokožky a my mu ji vystavujeme každý den v roce. Snažím se myslet na to, že paprsky prochází i sklem.

Záleží i na stravě

Péče o pleť jako takovou je samozřejmě základem, ale to, co jím, se na její kvalitě projevuje také.

Snažím se vyhýbat sladkostem a hodně mi to pomáhá. Korejky většinou jedí zdravě a zastávají právě ten názor, že nadměrná konzumace cukru na jejich krásu moc dobrý vliv nemá. A podle mých korejských přátel je tajemstvím krásy korejských žen… kimči! Kvašená zelenina s velkým množstvím chilli a dalšího koření, které Korejci jedí prakticky každý den. Posiluje imunitu a je to takzvaná superpotravina. V posledních letech i u nás kimči hodně frčí.

Čtěte také: Fermentovaná zelenina je zdravý poklad. Základní tipy a tři recepty

Když se budete pouštět do péče o pleť podle Korejek, zkoušejte, co konkrétně vám sedne. Mě tyhle experimenty strašně baví a samozřejmě ne všechny tipy na můj evropský obličej fungují. Korejské produkty mám ale ráda. Baví mě jejich složení i často roztomilé balení. Na to si ale člověk musí dát pozor, protože občas efektní obal převyšuje kvalitu obsahu, ale tak je to asi u všeho.

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články