Právě čtete

Vybírám nové brýle! Optik radí, jaký tvar a materiál k vašemu obličeji

13779  
Sdílet: 

Vybírám nové brýle! Optik radí, jaký tvar a materiál k vašemu obličeji

Chystáte se pořídit si nové dioptrické brýle, ale nejste si jisti volbou tvaru a materiálu? Přečtěte si, co radí optik. Při výběru vám totiž může pomoci například tvar vašeho obličeje.

3. 2. 2021 3 min. čtení Jaroslav Hrych
Vybírám nové brýle! Optik radí, jaký tvar a materiál k vašemu obličeji

Doby, kdy se zvláště ženy styděly nosit brýle, jsou podle mě dávno pryč. Brýle totiž nemusí být jen nutností kvůli ostrému vidění, dnes je tato korekční pomůcka často vyhledávaným módním doplňkem nejen u žen a mužů, ale dokonce i u dětí. A je skvělé, že máme na trhu k dispozici brýlové obruby různých materiálů, tvarů, barev, takže každá z obrubmůže doplnit individuální osobnost svého nositele.

Když začínáme vybírat brýle, vždy se jejich budoucího majitele nebo majitelky ptám, jaký je styl jeho života. Jiné brýle jsou pro vášnivého sportovce a jiné pro manažerku nadnárodní korporace. Nestačí pouze předložit výsledky vyšetření a doufat, že vám optik nasadí na obličej přesně to, co očekáváte. Když budete při výběru nových brýlí vycházet z toho, jakým způsobem žijete, pravděpodobněji tím předejdete možnému zklamání z toho, že se v brýlích nebudete cítit dobře. Vzájemná spolupráce je při výběru velmi důležitá.

Výběr brýlí jako hra, která má svá pravidla

Brýlové obruby vybírám s klientem často také podle tvaru obličeje, jeho šířky a velikosti. Svou roli také může hrát šířka a tvar kořene nosu. Rozlišujeme pět základních tvarů obličeje apro ně vhodné tvary brýlových obrub.

  1. Brýle pro obdélníkový obličej, kde dominuje vyšší čelo a výraznější lícní kosti, by měly být jemnějších linií. Velmi vhodné jsou například poloobruby, kde vršek může být zdobený, přitom budou působit vzdušně.
  2. Kulatý obličej je symetrický v délce i šířce a potřebuje zmírnit svou oblost. Toho docílíme hranatými nebo geometrickými tvary brýlí, společně s výraznou, až extravagantní stranicí. Zvláště vhodné jsou tmavší barvy.
  3. K oválnému obličeji se hodí většina tvarů a stylů obrub. Můžeme si tedy pohrát s fantazií, jen musíme zachovat správnou velikost k proporci obličeje.
  4. Čtvercový tvar obličeje je sám o sobě výrazný, proto ho zjemněte nejlépe oválnými tvary a celkově širšími rámečky brýlí.
  5. Srdcový obličej vyžaduje oválné či pravoúhlé tvary, aby nekopírovaly tvar obličeje, u kterého jsou lícní kosti a čelo výrazně širší než brada.

Může volba obruby záviset na počtu dioptrií?


Při výběru brýlové obruby nás může limitovat počet dioptrií. Některé brýlové čočky se například nehodí pro vrtanou obrubu, jiné pro vsazení do tenké kovové obruby. Zkušený oční optik vám s tímto poradí a navrhne obruby, které budou pro vaše brýlové čočky vhodné.

Kromě tvaru je důležité vybrat vhodný typ a materiál

Nabídka brýlových obrub je velmi široká, ale vždy je potřeba se rozhodnout pro jeden ze tří základních typů.

  1. Jedny z nejméně nápadných jsou brýle vrtané. Nemají totiž žádný rámeček a jejich rozmanitost spočívá hlavně ve tvaru broušení čočky a tvaru stranic, které mohou být různě široké, barevné nebo zdobné.
  2. Mezi zákazníky jsou oblíbené také takzvané poloobruby. Jak jejich název napovídá, rám je umístěn pouze nahoře, nebo pouze dole – například u speciálních brýlí na čtení.
  3. Nejrozšířenějším typem jsou však celoobruby, kdy je očnice plná po celém obvodu. Z mých zkušeností je právě tento druh nejžádanější.

Dnešní doba je opravdu bohatá na typy a materiály obrub. Ty mohou být vyrobené z různých kovů, jako je ocel, titan, hliník a jiné. Plastové obroučky se vyrábějí z acetátu, optylu nebo zylu. Díky této škále materiálů nebývá problém vybrat vhodné obruby ani pro toho, kdo trpí alergií na některý z nich.

Obzvlášť pro ženy jsou barvy nedílnou součástí životního stylu

Ačkoliv ke mně zákaznice často chodí s tím, že chtějí klasické černé obruby, ve většině případů dojdeme k tomu, že se nejlépe cítí v pestrobarevné obroučce.

Barevnost obrouček vždy sladíme se stylem jejich oblékání, aby se brýle staly efektním módním doplňkem a podtrhly celkový styl ženy.

Je ale také pár nepsaných pravidel, které stojí za zmínku. Velmi účinným pomocníkem je fototyp kůže. Ke světlé pleti se zpravidla hodí výraznější a tmavší barva obroučky. A naopak k tmavší pleti volíme světlejší odstíny obrub. Neutrální barvy, jako je například bronzová nebo světle hnědá, se hodí k většině typů pleti. Barvu kovových brýlí se snažíme sladit s barvou oblíbených šperků.

Pokud se cítíte ve volbě brýlí nejistě, určitě se není čeho bát. Oční optik vám dobře poradí, ale nezapomeňte, že tím nejdůležitějším je cítit se v nových brýlích komfortně a sebevědomě. Bez ohledu na všechna další pravidla.

Zlato i stříbro pro každou z nás

Zlato i stříbro pro každou z nás

Vyberte si krásné šperky, které vás rozzáří. Na Tchibo.cz najdete luxusní kousky, které si můžete dovolit.

Vyberte si podle sebe
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články