Právě čtete

Obličej končí ve výstřihu: 8 tipů, jak pečovat o dekolt

18249  
Sdílet: 

Obličej končí ve výstřihu: 8 tipů, jak pečovat o dekolt

Že na krku a dekoltu je stárnutí vidět kolikrát víc než na obličeji, to jsem si poprvé všimla v televizních estrádách. Kamera je zákeřná a detailní záběry na hladké tváře, ale ne už tak hladké výstřihy populárních zpěvaček mě přesvědčily, že až přijde čas, péči o tuhle oblast nesmím zanedbat. Teď přišel.

27. 7. 2018 5 min. čtení Marie Háková
Obličej končí ve výstřihu: 8 tipů, jak pečovat o dekolt

Víte, jak vznikají vrásky? Laicky řečeno ne tím, že se moc smějete nebo mračíte, ale proto, že když se zasmějete nebo zamračíte, pleť se „pokrčí“, a pokud jí chybí živiny, pomaleji se vrací zpátky, až jí to nakonec zůstane. A totéž se děje i na krku a dekoltu, které sice nenamáhá mimika, ale i tak dostávají zabrat.

Ta nejdůležitější věc, co vím o stárnutí (nejen) pleti, je: Můžete ho zpomalit, můžete ho klidně i na chvilku zastavit, ale zpátky už nevrátíte nic. Proto jsem si řekla, že je lepší začít s péčí dřív, než ji viditelně budu potřebovat. K pětadvacátým narozeninám jsem si koupila první oční krém a čerstvou třicítku teď oslavila průzkumem, jak je to s dekoltem.

Pokožka na dekoltu je stejně jemná jako na obličeji

Ještě nedávno moje ranní i večerní rutina začínala u čela a končila na bradě, zbytek jsem nějak pořešila ve sprše a stačilo to.

Z kosmetického pohledu končí obličej až košíčkem podprsenky.

Po třicítce už bych se krku a dekoltu měla věnovat víc. Pleť je totiž i tady tenčí a jemnější než jinde na těle. Proto stárne rychleji a schytává stejné problémy jako obličej. Právě kolem 30. roku už pak ztrácí schopnost být hezká jenom tak sama od sebe. Není neobvyklé potkat zralou dámu, které byste hádali o deset let méně, ale když sjedete pohledem níže, hned svůj tip opravíte. A to je teda škoda!

Použijte svoji obvyklou péči o pleť, a máte napůl vyhráno

Dává to smysl – stejná pleť, stejné krémy, séra, vodičky.

Kosmetičky doporučují použít nejenom pleťový krém, ale taky stejné pleťové mléko a tonikum. Já používám na obličej micelárku, protože jinak se mi dělají pupínky, ale můj dekolt tohle netrápí. Proto si prý mám péči rozdělit a zbytečně ho nedrhnout agresivní péčí.

Zkouším to. Upřímně, používat teď dvě různé věci mě moc nebaví, ale co bych pro svoje budoucí já neudělala… :-)

Jaký je rozdíl mezi denním a nočním krémem?


Denní krémy často obsahují UV filtr nebo třeba rozjasňující částice. Ty by přes noc mohly relaxující pleť zbytečně dusit a „rušit“ ji v nočním spánku.

Noční krémy jsou zase hutnější a výživnější a navržené tak, že nevadí, když se vstřebávají delší dobu.

Na začátku je sice dražší koupit si dva krémy místo jednoho, ale stejně každý z nich spotřebujete za dvojnásobnou dobu, než kdybyste měli jenom jeden.

Co by naopak stejné být nemělo je peeling, hlavně pokud čas od času používáte nějaký hrubší. Dekolt je v tomhle prý ještě citlivější než obličej. Když už, mělo by jít o přírodní a jemné exfolianty. Stačí, když budete mít pocit, že vás neškrábou.

Nezapomínejte na ochranu před sluníčkem

Taky jste si na opalovačku koupili ještě jeden krém se silnějším UV filtrem, určený speciálně na obličej? Ne? Byl to chyták, já zatím taky ne! Ale zjistila jsem, že bych měla. Nikdo mě sice nebude peskovat, když si tváře namažu desítkou určenou na tělo, ale kvůli ucpaným pórům mě zítra moc nepotěší pupínky. A kvůli nízké ochraně si za pár dekád nepoděkuju za zbytečné pigmentové skvrny a dřívější stárnutí.

Až ten speciální opalovák na obličej budu mít, rovnou bych s ním měla mazat i dekolt. Však už víte, je to stejná pleť a vyhovují jí stejné produkty.

Jestli se v běžném dni spoléháte na UV filtr v pleťovém krému nebo make-upu, nezapomeňte, že dekolt ochranu potřebuje také! (A mimochodem, SPF jednotlivých výrobků se nesčítá. Platí vždycky jen to nejvyšší použité.)

Výživa je ještě důležitější než krémy

Je myslím docela známá věc, že sebelepší krém nedokáže spravit to, když má pleť málo výživy. Nedostatek vitamínů a minerálů a také spánku se na ní projeví opravdu rychle.

Výživa je věc individuální a to, co vám schází, by měl vždycky říct odborník. Obecně platí, že pro pleť jsou nejprospěšnější: vitamin A (tělo si ho vyrábí z beta-karotenu), skupina B, moje oblíbená „stupnice“ vitaminu D, E a F, vitamin K, zinek, selen a křemík.

Ještě pár tipů na závěr

Když máte chvilku, udělejte si malou masáž

Kromě péče na obličej se můžete rozmazlovat i speciálními přípravky na dekolt. Na ty mám ve třiceti klidně ještě čas, ale po čtyřicítce už si asi nějaký pořídím.

Při masáži dekoltu si můžete rovnou udělat i preventivní vyšetření rakoviny prsu. Letáček, jak na něj, jsem si vyzvedla u svého gynekologa, a snažím se na to myslet zhruba tak jednou za měsíc. Zabere mi necelých 5 minut a mám vážně dobrý pocit z toho, že si hlídám zdraví.

Cviky na dekolt můžete dělat třeba ve frontě

Tenhle tip mi přišel akorát do rány s tím, jak se snažím nevyplňovat mezery během dne koukáním do mobilu. Dva cviky pro hezký krk jsou totiž takové drobné úkony, které zaberou akorát tak tu minutu, co čekáte, než na vás přijde řada u pokladny. Poprvé jsem se cítila jako blázen, ale pak jsem se rozhlédla kolem sebe a stejně všichni sledovali svoje telefony :-)

  • Vysouvání brady: spodní čelist vysuňte před horní (jako kdybyste chtěli napodobit zuby buldoka), až se vám napne kůže pod bradou.
  • Stahování svalů na krku: když položíte jazyk na spodní patro a zatlačíte, ucítíte, jak se vám propínají svaly až ke klíčním kostem. Tak to je ono.

Nedoporučuje se spánek na boku

Kdy se pleť nejvíce obnovuje? V noci. A když spíte na boku, moc to pokožce v dekoltu neusnadňujete. Tady všechna moje snaha končí, na zádech prostě spát neumím.

Studená sprcha je skvělá nejen na imunitu

Ledové střiky pomáhají pleti udržet pružnost. Ale: sprchovat se studenou vodou? Jenom přes moji mrtvolu! Rychlé ocáknutí na závěr ovšem vydržím a je vlastně docela osvěžující.

Doporučuje se to celkově pro zdraví, takže já, věčný rýmičkář, mám asi nové podzimní předsevzetí – postupně prodlužovat studenou sprchovou tečku až na 3 vteřiny. Pokud mi to pomůže pro hezčí dekolt (a prsa), jenom dobře. ;-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články