Stroopwafels jsou vafličky plněné karamelem. Připomínají sušenky a jsou typické pro Holandsko – tam je najdete skoro na každém rohu, asi jako u nás trdelník. U nás jste se s nimi ale určitě už také setkali. V některých kavárnách je totiž nabízejí jako doplněk k horkým nápojům.
Vafličky ideálně servírujte položené na hrnku s teplou kávou nebo čajem. Díky tomu se náplň trošku rozteče a vy pak jíte vafličky teplé a vláčné. Já jsem místo karamelu použila karamelové Salko. Tím jsem si ušetřila práci s přípravou náplně, ale neošidila se na chuti. Oproti klasice jsem ale udělala menší „upgrade“ – Salko jsem posypala solným květem. Na tomhle si určitě pochutnají všichni milovníci slaného karamelu.
Recept na stroopwafels – karamelové vafličky ke kávě
Tyto vafličky se tradičně připravují pomocí sušenkového strojku, který těsto lisuje na placičku. Ten ale doma bohužel nemám a předpokládám, že většina z vás také ne. Podle mého postupu vafličky zvládnete připravit i bez strojku. Je to až překvapivě snadné.
Ingredience na 10 vafliček:
- 250 g bílé polohrubé mouky
- 120 g másla pokojové teploty
- 1 lžíce mléka
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 8 g sušeného droždí
- 1 lžička skořice
- ghí na opékání placiček
Na náplň:
- cca 200 g karamelizovaného Salka
Postup:
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, sušené droždí a skořici.
- Přidejte máslo, lžíci mléka a vejce. Uhněťte těsto.
- Z těsta vytvarujte kuličky přibližně o něco málo větší, než je golfový míček.
- Z kuliček vyválejte placičky.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev s trochou ghí a na mírném plameni opékejte placičky cca 3 minuty z obou stran.
- Placičky nechte vychladnout a poté je podélně rozřízněte, potřete Salkem a zase zavřete jako sendvič.
- Servírujte na hrnečku s teplým nápojem.
Jak placičky přikrášluji?
Mřížkový vzor dělám například tenkou hranou lopatky na dort – velmi lehce vtlačím hranu nejdřív svisle a následně vodorovně po celé placce. Rýhy nesmí být příliš hluboké, jinak by se vafle po opečení zlomily. Pro ještě zajímavější efekt někdy placky vyválím vzorovaným válečkem.
Moje tipy, které se vám budou při tvoření hodit:
- Placičky nedoporučuji dělat příliš tenké, jinak vám pak s nimi půjde těžko pracovat při rozkrajování.
- Druhou variantou je tvořit z těsta menší kuličky a opékat opravdu tenké placky. Následně místo rozkrajování prostě slepíte dvě placky k sobě.
- Pokud máte rádi slaný karamel, posypte karamelovou náplň troškou soli. Já nejraději používám solný květ.
- K náplni můžete přidat také drcené oříšky nebo karamelové Salko nahraďte rozpuštěnou čokoládou.
- Holandské vafličky doporučuji uchovávat v lednici v uzavřené nádobě. Tam vydrží i týden. Ale myslím, že je dřív sníte. :)
Karamelové Salko na náplň můžete koupit už hotové, ale dá se připravit i doma. Jen je to časově trošku náročnější. Dělá se to tak, že zavřenou plechovku sladkého kondenzovaného mléka ponoříte v hrnci do vody a na mírném stupni ji vaříte po dobu asi 3 hodin. Během vaření ji několikrát otočte dnem vzhůru a naopak. Po dovaření nechte plechovku vychladnout na tělovou teplotu a poté ji opatrně otevřete. Tento karamel se po vychladnutí dá dobře zašlehat i do másla a využít třeba jako krém na dort.