Právě čtete

Kávové muffiny s karamelovým krémem

44711  
Sdílet: 

Kávové muffiny s karamelovým krémem

Muffiny peču velmi často, Je to pro mě takový variabilní recept, který se dá snadnou obměnou připravit na mnoho způsobů.

11. 4. 2019 2 min. čtení Erika Pilátová
Kávové muffiny s karamelovým krémem

Nadýchané kakaové těsto s kávou v kombinaci s našlehaným krémem je zárukou dokonalého dezertu. Jeden kousek je tak akorát, abyste zhřešili, a přesto neměli pocit něčeho zakázaného. No a šálek horké kávy je samozřejmostí!

Do těsta na muffiny můžete přidávat třeba nasekané ořechy, čokoládu, kávu, semínka, sušené ovoce… Můžete je ozdobit krémem a nemusíte. Já je mám s krémem ráda, protože se z nich stane luxusní dezert, který udělá větší efekt, než kolik stojí práce. ;-)

Recept na kávové muffiny s karamelovým krémem aneb Kávové cupcaky

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut

Na 12 kusů potřebujete:

 na těsto:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 hrnky (á 250 ml) hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci rozpustné kávy
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek podmáslí

na krém:

  • 250 g másla
  • ½ lžíce rozpustné kávy Tchibo FOR BLACK’N WHITE
  • 1 balení karamelového salka
  • čokoládovou rýži na zdobení

Postup:

Do velké mísy vyklepneme vejce a spolu s cukrem je ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a kávou. Do směsi přilejeme olej, podmáslí a ušleháme hladké těsto bez hrudek. Pokud je příliš husté, přidáme ještě trochu podmáslí. Těsto nalejeme do silikonovývh forem vymazaných máslem. V každé formičce by mělo být těsto asi do dvou třetin výšky. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut.

Mezitím v míse ušleháme do pěny máslo. Ke kávě přidáme pár kapek horké vody a smícháme. Přidáme ji do másla, promícháme a pak zašleháme salko. Krém dáme na chvíli do lednice, aby trochu ztuhl.

Vychladlé muffiny vyndáme z formiček a vyskládáme je na tác. Krém dáme do plnicího sáčku s ozdobnou trubičkou. Muffiny ozdobíme krémem a posypeme čokoládovou rýží. Já je občas zdobím karamelem s nasekanými ořechy. Je to jednoduché a velmi efektní. V pánvi nechám rozpustit asi 100 g cukru. Přidám k němu nasekané ořechy, promíchám a hotovou směs ihned naleju na alobal. Když hmota ztuhne, nasekám ji nadrobno.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články