Právě čtete

Když nám zbyde popcorn, dělám z něj čokoládové tyčinky. Recept a tipy na další varianty

4348  
Sdílet: 

Když nám zbyde popcorn, dělám z něj čokoládové tyčinky. Recept a tipy na další varianty

Připravit si tyčinky z popcornu je vážně snadné a navíc to zabere doslova jen pár minut. Recept je variabilní – ingredience v něm obměňuji podle toho, na co mám zrovna chuť. Někdy míchám nejrůznější druhy ořechů, přidávám semínka, jindy zase lyofilizované ovoce, kokos nebo nalámané preclíky.

4. 3. 2022 3 min. čtení Týna @tojidlo
Když nám zbyde popcorn, dělám z něj čokoládové tyčinky. Recept a tipy na další varianty

Taková dobrota a přitom vznikla jen ze snahy neplýtvat jídlem. Nápad se zrodil po jednom filmovém večeru, kdy mi zbyla miska popcornu a bylo mi líto ji vzít a otočit do koše. Výsledkem je recept, ke kterému se ráda vracím. Mám ráda kombinaci sladkého s jemně slanou chutí a právě tak připravuji i tyto tyčinky. Do základu dávám totiž slaný popcorn. Přidáním sirupu a čokolády pak vznikne dokonalá rovnováha mezi oběma chutěmi.

Do základu používám nejčastěji klasický slaný popcorn, který se připravuje v mikrovlnce, ale samozřejmě ho můžete připravit i na pánvi a tím ovlivnit i výslednou chuť. Tento postup je ideální hlavně pro ty z vás, kteří na rozdíl ode mě sladko-slané kombinace nevyhledávají. Mrkněte na tipy, jak připravit domácí popcorn.

Jsou bezlepkové a milují je i děti


Popcorn a všechny další přísady jsou přirozeně bez lepku. Dobrá zpráva pro ty z vás, kteří se ze zdravotních důvodů musí lepku vyvarovat. Do přípravy můžete zapojit i děti. Už samotná příprava je bude bavit a věřím, že i tyčinky jim zachutnají.

Jak tvaruji tyčinky?

Jsou dvě nejsnazší možnosti. Můžete si pomoci tvořítkem, ale zvládnete to i s obyčejnou hranatou nádobou, kterou už máte doma.

Na výrobu tyčinek je nejlepší použít silikonová tvořítka k tomu určená. Pokud je ale doma nemáte, stačí použít například menší zapékací formu. Dělám to tak, že ji vyložím pečicím papírem a směs do ní dobře umačkám. Po zatvrdnutí ji nožem nakrájím na jednotlivé tyčinky.

Jak skladuji tyčinky?


Když tyčinky hned nesníme, uložím je do uzavíratelné dózy (aby nenavlhly a nenasákly aroma ostatních potravin) a nechávám je v mrazáku. Jednotlivé tyčinky prokládám pečicím papírem, aby se neslepily. Při pokojové teplotě měknou, zatímco v chladu zůstanou přesně tak křupavé, jaké mají být. Jíst je můžete hned po vyndání, nemusíte je nechávat nijak povolit. Skladovat je můžete také v lednici. Měly by vydržet asi týden.

Recept na popcornové tyčinky s čokoládou

Já jsem z uvedených ingrediencí udělala 8 tyčinek. Výsledné množství ale záleží na tom, jak vysoké tyčinky uděláte. Určitě nevynechávejte kokosový olej, protože díky němu tyčinky dobře zatuhnou.

Ingredience:

  • mistička popcornu
  • hrst oříšků (použila jsem mandle)
  • cca 30 g kvalitní hořké čokolády
  • čajová lžička kokosového oleje
  • 15 g čekankového sirupu

Postup:

  1. V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a vmíchejte i sirup.
  2. Do velké mísy nasypte popcorn a přidejte k němu nahrubo nasekané oříšky.
  3.  K popcornu nalijte rozpuštěnou čokoládovou směs.
  4. Rukama vše dobře promíchejte. Pokud by se vám zdálo, že je směs málo kompaktní, můžete přidat ještě trošku sirupu nebo medu.
  5. Vzniklou směsí naplňte tvořítka (nebo připravenou nádobu vyloženou pečicím papírem).
  6. Směs do tvořítek důkladně a silou umačkejte. Musí držet pohromadě. Dobře se to dělá druhou stranou čajové lžičky (ve větší formě polévkovou lžící).
  7. Tvořítko dejte alespoň na 2 hodiny do mrazáku, aby vše zatuhlo. Pak už můžete začít mlsat.

Moje tipy k jednotlivým ingrediencím

Abyste si udělali představu o tom, co v tyčinkách dobře chutná a jak je můžete vylepšit, mám pro vás několik tipů.

Hořká čokoláda

Používám čokoládu mezi 70–80 %. Vyšší procento už podle mě dělá tyčinky až moc hořké. Pokud ale extra hořkou čokoládu máte rádi, jděte do ní! Můžete použít i čokoládové pecky. Dejte ale pozor na to, aby moc nenarušovaly strukturu tyčinek a dobře držely pohromadě.

Oříšky

Použila jsem nesolené, neloupané mandle, ale pokud máte rádi kombinaci čokolády a výrazně slané chuti, můžete použít lehce solené. Přidejte klidně i jakýkoli jiný ořech. Skvělé jsou vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo i kešu. Chybu neuděláte ani s arašídy. Jestli jste ale na ořechy alergičtí, můžete je nahradit nejrůznějšími semínky a kokosovými lupínky.

Čekankový sirup

Čekanku do svých receptů používám moc ráda. Nejen že má přirozeně sladkou chuť a medovou konzistenci, ale ušetří i nějakou tu kalorii a ještě obohatí recept vlákninou. Jestli ale čekanku zrovna doma nemáte (i když z nutričního hlediska bych určitě doporučovala ji pořídit), můžete ji v receptu nahradit medem nebo jiným sirupem. Pokud jde ale o čekanku, nedoporučuji překračovat denní doporučenou dávku, která je maximálně 20 g. Velké množství vlákniny v ní obsažené by mohlo jinak způsobit nepříjemnosti vašemu zažívání.

Držím palce, ať se vám tyčinky povedou a přeji hodně zábavy při vymýšlení nejlepších chuťových kombinací!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články