Právě čtete

Mapa mojí kuchyně: Podívala jsem se s architektkou na to, jestli je správně uspořádaná

41336  
Sdílet: 

Mapa mojí kuchyně: Podívala jsem se s architektkou na to, jestli je správně uspořádaná

Kde by měla být myčka, jak vysoko sporák a do kterých skříněk a šuplíků patří hrnce nebo skleničky? Někdy se to zdá jako věda, přitom se ukázalo, že je to celkem snadné a intuitivní.

23. 2. 2022 4 min. čtení Jana Bohutínská
Mapa mojí kuchyně: Podívala jsem se s architektkou na to, jestli je správně uspořádaná

Na doprovodných fotkách mou kuchyň nevidíte. Pro ukázku jsme totiž zvolili kuchyň, která jde ruku v ruce se současnými trendy, které níže popisuje i architektka. Mně se takový styl kuchyní moc líbí a je to jeden z mých, zatím nesplněných, snů. Třeba jednou!

Kuchyň byla první místo, které jsem po nastěhování do bytu předělala. Vařím ráda, ale mojí zásadou je jednoduchost. Mám kuchyň funkční a malou, a protože jsem vzrůstem malá i já, s výškou horních skříněk jsem to nepřeháněla. V kuchyni mám jen nádobí, které používám. To, na které dojde zřídka, jsem přemístila do skříně ve spíži.

Jak mě ubezpečila architektka Dorota Kluska, začít plánovat kuchyň revizí vlastních zvyklostí a potřeb je ta nejlepší cesta. Základ je říct si, jestli se v domácnosti vůbec vaří a peče. Hodně lidí má v bytech a domech vybavené kuchyně, ale nevaří, protože si jídlo objednávají nebo jedí jinde. I člověk, který vaří, by si měl rozmyslet, jaké jsou jeho zvyky, kolik času v kuchyni tráví, jestli vaří, nebo jídlo jen ohřívá. Z individuálních zvyklostí u vaření pak vychází koncept kuchyně, potřeba odkládacích ploch i velikost spotřebičů – někdo například potřebuje varnou desku, která má šest plotýnek, jinému stačí čtyři,vysvětluje.

Kuchyň si uspořádejte podle toho, kdo v ní vaří

Aby kuchyň dobře sloužila a pohodlně se v ní pracovalo, člení se na čtyři zóny: varnou, mycí, přípravnou a odkládací.

Všechno má v kuchyni své místo a logický pořádek podle toho, jak připravujete jídlo. Je potřeba mít po ruce ledničku, kde se potraviny skladují. Když potraviny vyndáte z lednice, musíte je někam odložit a některé z nich následně umýt. Pak krájíte a nakonec vaříte. Uvařené jídlo znovu potřebujete někam položit, než ho budete servírovat, objasňuje Dorota uspořádání kuchyně, které zaručí, že se při vaření moc nenachodíte. Nezapomeňte, že mezi sporákem a dřezem je zároveň potřeba mít odkládací plochu minimálně 60 centimetrů, což je důležité z hlediska bezpečnosti – oddělí se voda od elektřiny nebo plynu.

Já mám kuchyň u stěny, v jedné přímce. Když máte kuchyň v prostoru, a to třeba do účka, ve dvou částech umístěných naproti sobě nebo s kuchyňským ostrůvkem, měl by prostor pro zásoby, mytí a vaření svírat pomyslný trojúhelník o celkovém obvodu maximálně 6 metrů. Jak doporučuje Dorota, prostor přizpůsobte i tomu, kolik lidí v kuchyni běžně pracuje – jinou kuchyň má ten, kdo vaří v páru, jako to probíhá u mne doma, jinou single strávník a jinak si ji uspořádá rodinka, ve které se do vaření nadšeně zapojují děti i s kamarády.

Pravák, levák, vysoký, malý? I na tom záleží

Roli při uspořádání kuchyně hraje i to, jestli jste levák, nebo pravák, kolik měříte nebo jestli vás bolí záda.

Dorota dává za příklad myčku – pravák, jako jsem já, ji v kuchyni uvítá po pravé straně, levák naopak. Důležitá je i výška člověka, od které se odvíjí výška pracovní plochy, výška umístění skříněk, dřezu a tak dále, aby se při vaření neohýbal a neničil si záda,“ pokračuje architektka.

Upozornila mě i na další pravidlo, jehož smyslem je pohodlí při jednotlivých kuchyňských činnostech. Dřez je podle ní dobré umístit stejně vysoko jako pracovní plochu, sporák by měl být o 10 centimetrů pod pracovní plochou, aby bylo lépe vidět do hrnců. U sporáku jsem se se schůdkem ve své kuchyni trefila. Většinou se to tak ale nedělá a vše se srovnává do jedné plochy, říká Dorota. A dodává: Nicméně, kdybyste se opravdu chtěla držet ergonomických pravidel, měla byste zvážit výšku každé jednotlivé plochy zvlášť, aby vám to při práci v kuchyni co nejvíce vyhovovalo, necítila jste záda nebo neměla nepříjemně ohnuté lokty.

Pelíšek pro kávovary, mlýnky a roboty

Kuchyňské zvyky se mění také s technologiemi. Fakt je, že teď v kuchyni asi všichni využíváme mnohem vyšší počet spotřebičů, ať už jsou to oblíbené kávovary a mlýnky na kávu (na ten svůj nedám dopustit) nebo výkonné kuchyňské roboty.

I na ty je potřeba při zařizování myslet a mít pro ně místo i dostatek zásuvek, vypínačů a příkon elektřiny. Co se týče spotřebičů, důležitá je také výška umístění trouby nebo mikrovlnky, kdo se k nim nechce ohýbat, dá si je výš. Dokonce jsem se u klienta setkala s tím, že chtěl dát mnohem výš myčku, aby se k ní nemusel předklánět, uvádí Dorota. Připomíná zároveň, že je potřeba nezapomenout na dostatečné osvětlení kuchyňské pracovní linky, pokud nejste sova nebo netopýr.

Hrnce patří dolů, hrnky na dosah

Posledním a opravdu důležitým oříškem k rozlousknutí je, jak v kuchyni rozvrhnout úložné prostory.

„Jak je to člověku pohodlné. Hrnce se většinou dávají dolů, protože jsou těžké, příbory do šuplíků k ruce, talíře, hrnky nebo skleničky nahoru. I výška horních skříněk je důležitá, abyste do nich dosáhli. Usnadňují to různé výsuvné systémy, které s horní poličkou sjedou níž. A místo horních skříněk se teď často přimontují jen poličky, popisuje Dorota fígly.

V kuchyni letí barvy, vzdušnost a otevřenost

Co v kuchyních zrovna letí? Na to jsem byla také zvědavá.

Trendy se podle architektky týkají hlavně designu a estetiky kuchyně. Už tolik nefrčí sklo, černobílá a vysoký lesk. Lidé si oblíbili barevné kuchyně, hodně se používá dřevo a dýha, objevují se sezonní módy, jako třeba bílé spotřebiče. Dělají se kuchyňské ostrůvky a police místo horních skříněk, kuchyně jsou otevřenější a vzdušnější. A také se zvětšují lednice,směje se a jedním dechem dodává: Vše pokaždé záleží na typu interiéru a na osobním vkusu.

Když jsme domluvily, šla jsem si vařit do kuchyně čaj. Na osvětlení budu muset zapracovat, došlo mi při mžourání do čajové konvice. A co vy? Máte kuchyň uspořádanou správně?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články