Právě čtete

Pomoc, přilepená žvýkačka! Vyzkoušela jsem, co funguje na její odstranění

10053  
Sdílet: 

Pomoc, přilepená žvýkačka! Vyzkoušela jsem, co funguje na její odstranění

Otestovala jsem všemožné rady na to, jak odstranit žvýkačku z oblečení, domácího vybavení i z dětských vlásků. Mrkněte se, které opravdu zafungovaly.

26. 1. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Pomoc, přilepená žvýkačka! Vyzkoušela jsem, co funguje na její odstranění

Najít v obchodě dobře padnoucí džíny je pro mě občas běh na dlouhou trať. Proto když už konečně nějaké vyberu, snažím se, aby mi co nejdéle vydržely. Zrovna nedávno jsem poprvé v jedněch nových vyrazila ven, a co čert nechtěl, staly se obětí nějakého bezohledného nepořádníka, co nechal nechtěný dáreček na sedačce v tramvaji. Ach jo. Přilepená žvýkačka na mých nových kalhotách. Sami určitě víte jak těžko se z oblečení odstraňuje. Já jsem své nové džíny chtěla stůj co stůj zachránit, takže jsem prošmejdila všechny možné rady, vyzkoušela a sepsala, co podle mě doopravdy funguje. A nejen na džíny.

5 tipů na odstranění přilepené žvýkačky

I když bych vám spíš přála, abyste je nepotřebovali, tady jsou tipy na záchranu vašich oblíbených věcí. Co mi zafungovalo a co naopak raději nedoporučuji?

1. Šup do mrazáku

Džíny jsem zachránila zmražením. Pokud se tedy žvýkačka ocitne na menším kousku, který se do vašeho mrazáku dobře vejde, vyzkoušejte to! Oblečení stačí složit a vložit ho v sáčku do mrazáku. Když žvýkačka dostatečně zatuhne, pokuste se ji okamžitě seškrábnout. Dobře to jde třeba plastovou kartou nebo nožem, ale pozor, abyste si do látky neudělali díru. Když není nazbyt, používám nůž jedině příborový.

2. Ledová kostka

Ne všechno se vejde do mrazáku. Pokud vám děti nalepí žvýkačku například na sedačku, přikládejte ke žvýkačce ledové kostky tak dlouho, dokud nebude zcela tuhá. Pak ji seškrábnete stejným způsobem jako u varianty s mrazákem.

3. Fénování nebo horká voda

Na hladké materiály mi celkem dobře funguje opak předchozích metod, tedy nahřát žvýkačku fénem a poté ji pomocí hladkého nože nebo karty opatrně seškrábnout. Může se ale stát, že vám na oblečení zanechá flek, který jde jen obtížně vyprat. Na takové fleky používám gel ve spreji, který je určený na mastné skvrny. Nechám ho vždy na oblečení celý den působit a teprve poté ho vyperu.

Menší kousky oblečení můžete také vložit do nádoby s vroucí vodou a po chvilce pak opatrně žvýkačku pod hladinou vody vykartáčovat. Tahle metoda se ale nehodí pro všechny druhy látek, protože ne každý kousek vydrží tak vysokou teplotu, navíc se v horké vodě s věcmi špatně manipuluje a člověk musí být opatrný, aby se neopařil.

Tip s žehličkou nefungoval


Zkoušela jsem také žehličku. Tedy překrýt žvýkačku krycí páskou nebo papírem a přežehlit. Žvýkačka se podle návodu měla od látky odlepit a naopak se přilepit ke krytí. To se ale nestalo. Naopak se ještě více přilepila k látce.

4. Kobercová páska

Jako dobrý pomocník na odstranění žvýkačky se mi osvědčila i kobercová páska. Stačí ji nalepit na poškozené místo a pak rychle strhnout. Tento proces je většinou potřeba víckrát zopakovat, ale vždy se mi to nakonec podařilo. Jen pozor na jemné materiály, aby se nepoškodila i látka.

5. Prostředky z obchodu

Když bojuji se žvýkačkou na koberci, koženkovém křesle, botách nebo na nábytku, sáhnu po speciálním spreji na odstranění žvýkaček v kombinaci s kartáčkem. Nakonec se vždy zadaří. Pokud budete podobný prostředek kupovat, pozorně čtěte návod a to, na jaké povrchy je ten konkrétní produkt vhodný.

Pozor na odlakovač a líh

Setkala jsem se s radami, které doporučují použít odlakovač na nehty, případně líh. Na to si dejte ale opravdu velký pozor, protože by vaše oblíbené módní kousky mohly skončit v koši. Vyzkoušela bych to pouze až jako poslední šanci v případě, že všechny ostatní varianty selžou a tak jako tak už není cesty zpět.

Co se žvýkačkou ve vlasech?

Zrovna nedávno jsem se snažila dostat synovi z vlasů žvýkačku, kterou si tam sám s radostí nalepil. Ve svých čtyřech letech netušil, že vyndávání žvýkačky z vlasů není úplně příjemné. Myslím, že ho to už možná nikdy nenapadne.

Odstranění žvýkačky z vlasů je mnohem obtížnější než z oblečení. Záleží také na tom, na jakém místě se žvýkačka na vlasy přichytila a kolik jich slepila. Hlava není tričko, těžko ji strčíte do mrazáku. Zkuste proto na postižené vlasy nalít větší množství oleje (např. olivového) a poté vlasy pomalu rozčesávejte hřebenem.

Kdyby vám ani to nefungovalo, zkuste žvýkačku ve vlasech posprejovat lakem na vlasy. Žvýkačka trochu ztvrdne a lépe se pak dostává dolů. Musím ale říci, že posprejování lakem na vlasy mi zas tak dobře nefungovalo. Poslední záchranou je pak jako již u oblečení zmíněný led. Když nezafunguje nic jiného, led vás zachrání, jen musí mít vaše ratolesti dost trpělivosti. A třeba se i vyhnete obávanému zákroku s nůžkami.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články