Právě čtete

Budiž světlo! Kdy a proč pokojovkám přisvěcuji speciálními žárovkami

8182  
Sdílet: 

Budiž světlo! Kdy a proč pokojovkám přisvěcuji speciálními žárovkami

Moje rostlinná sbírka letos vypadá jako po nájezdu vojenského pluku. Za vinu to dávám hlavně nedostatku denního světla, na který moje kvítí v lepším případě upozorňuje prodlužujícími se mezerami mezi listy a malým lupením. V tom horším bojkotuje růst nebo to jednoduše zabalí. I jindy nenároční zelení spolubydlící mi žloutnou, hnědnou a viditelně trpí. A já trpím s nimi. Naštěstí jsem ale našla způsob, jak jim trochu přilepšit, abychom temnou zimu překonali. Světlo.

7. 2. 2022 5 min. čtení Anna Kruchňová
Budiž světlo! Kdy a proč pokojovkám přisvěcuji speciálními žárovkami

Už na gymplu do nás v hodinách biologie tloukli, že všechny zelené rostliny čerpají energii z fotosyntézy. Během ní za pomoci oxidu uhličitého a vody využívají světlo k výrobě cukrů. Odpadní látkou, kterou vrací do ovzduší, je pro nás tolik důležitý kyslík. Jakmile poměry v rovnici upravíme, problém je na světě.

Pamatujete na fazole, které jsme na základní škole zavírali do krabiček od Ramy a sledovali, co s nimi udělá nedostatek světla? Podobně dopadají pokojovky, když mají nouzi o světelné paprsky. Dřív košaté šplhavnice pak vyhazují protáhlé, bledě zelenkavé šlahouny s malými (nebo žádnými) listy, kterými se rostlina za každou cenu snaží dostat za světlem. Těm často sekundují tmavé fleky na listech způsobené přemírou vody, kterou rostlina – opět kvůli nedostatku světla – nestíhá zpracovávat a odpařovat. Listy ztrácejí chlorofyl a s ním i zdravě zelené zbarveníkořeny v substrátu nasátém vodou zkrátka trpí. Z toho plyne jednoduchá rovnice:

Kde není světlo, není ani zdravý růst.

Všeho s mírou!

Většina našich pokojovek pochází z oblastí, kde se jim denně dostává až 12 hodin světla. To sice často filtrují vyšší patra deštných pralesů, i tak se ale světla k rostlinám probojuje mnohem víc než u nás doma, kam během zimy slunce nesvítí v kuse ani 8 hodin.

O světlo nemají pokojovky nouzi ani ve velkopěstírnách, odkud k nám putují skrz hobby markety a běžná květinářství. I proto ty, které si pořídíme na přelomu podzimu a zimy, v našich domácnostech často strádají.

U přisvěcování je ale dobré řídit se poučkou „Nic se nemá přehánět“. Proto rostlinám rozsvěcím kolem čtvrté odpolední a zhasínám kolem osmé, maximálně v devět. I nadbytek světla jim totiž umí pěkně zavařit, a to skoro doslova. Přehřátá rostlinná pletiva v přesvícených listech nejprve vyšisují, následně úplně vyschnou a vytvoří ošklivé hnědé fleky.

Růstová světla mohou zavařit i nám

Umělé denní světlo v bílé barvě (podobně jako to z monitorů nebo displejů) brzdí tvorbu melatoninu. Není tedy moc dobré se mu vystavovat déle, než je nezbytně nutné. Takže jestli přemýšlíte o tom, že rostlinám doma zařídíte světelnou lázeň, určitě to nedělejte na úkor vlastního spánkového režimu a radši speciální osvětlení opravdu zhasínejte několik hodin předtím, než jdete na kutě.

Mně doma stačí světlo z lustru. Rostlinám ne?

Správně, rostlinám světlo z obyčejných domácích žárovek nestačí!

druhy žárovek na přisvěcování rostlinám (grow light)

Nebudu vás zbytečně zatěžovat fyzikálními pojmy jako lumeny, kelviny, světelné spektrum a další. Sama jim dost dobře nerozumím a s radostí je přenechám povolanějším. Těm jsem přenechala i výběr růstového světla (grow light) vhodného do domácnosti v době, kdy jsem ještě svoje rostliny rozmazlovala v domácím fóliovníku.

Právě profíci ze specializovaných obchodů, tzv. growshopů, vám dovedou doporučit vhodná svítidla podle toho, jaký prostor potřebujete pokrýt, poradí, jak světlo správně umístit nebo jaké zvolit v případě, že chcete donutit svoji oblíbenou rostlinku nejen růst, ale i kvést.

Doporučuji LED

Při výběru růstového světla určitě sáhněte po LED technologii. Ta je totiž vzhledem k čerpání energie mnohem šetrnější k vaší peněžence, zvlášť oproti dřív tolik populárním skleníkovým halogenkám.

Pokud se rozhodnete shánět světlo přes internet, určitě se vyhněte populárním asijským e-shopům. Cenově žárovky sice lákají a vypadají na první pohled stejně jako ty dražší z growshopů, ale instalace nekvalitního svítidla se vám nakonec nemusí vyplatit. V lepším případě laciné žárovky nevydají ani tolik světla jako běžná lampička na čtení, v tom horším vám vyhodí pojistky v celém domě. Nedostatkem světla tak budou trpět nejen vaše rostliny, ale i zbytek vaší domácnosti.

Růstová světla prostě nevypadají dobře. Mám jiné možnosti?

I když grow lights můžete sehnat v několika barevných variantách (podle toho, jestli podporují růst nebo květ), já vždycky sahám po neutrální bílé.

Proti gustu žádný dišputát, ale při představě vymazleného čtecího koutku podsvíceného růžovou barvou mi vstávají vlasy na hlavě. Taková pěstební žárovka se navíc dá nainstalovat klidně do oblíbené designové lampy – závity mívají stejné jako běžná svítidla, takže se nemusím rozhodovat, jestli budou v zimě trpět rostliny, nebo moje estetické cítění. LEDkovou trubici, která například u mě doma pokrývá větší plochu v severní ložnici, mám nainstalovanou na volné garnýži. Na stejném principu si můžete vyrobit třeba i stylový osvětlený závěs na rostliny z nepoužívaného štendru na oblečení nebo si jednoduše vytunit oblíbený regál.

Na tvoření nemám čas. Jde to i bez práce?

Pokud se vám nechce investovat čas do vlastnoručně vyrobených světelných zlepšováků, existuje alternativa v podobě chytrých rámů nebo květináčů, které seženete jak v growshopech, tak v každém větším obchodě s elektronikou.

chytré květináče

I přesto, že jsou původně určené k pěstování bylinek, drobné zeleniny nebo tzv. microgreens, smlsne si na extra dávce světla i takový kaktus – mě za ni letos odměnil květem. Mimochodem, pokud se během zimy navzdory doporučením rozhodnete rostliny množit (třeba při záchraně těch umírajících), světelný kopanec prospěje i řízkům a sazenicím.

Světlo umístěte dostatečně daleko

Vždy myslete na to, že růstové světlo by mělo být od běžné pokojové rostliny v ideálním případě vzdálené alespoň 80–100 cm, aby jí nepopálilo listy a spíš ji neškodilo.

Kromě úsporných růstových zářivek jsou některé chytré květináče vybavené i časovačem nebo šikovnou mobilní aplikací, takže nemusíte denně myslet na včasné rozsvěcení a zhasínání, u novějších modelů ani na zalévání. Do interiéru navíc pěkně zapadnou a můžete je umístit i tam, kam světelné paprsky neproniknou ani v létě – typicky třeba do koupelen nebo předsíní.

A pokud si na svoji urban jungle přece jen posvítit nechcete, mrkněte na článek o správném rozmístění rostlin podle světových stran, které se obzvlášť v zimě rozhodně hodí.

Co je to urban jungle?


Je to aktuální trend, který klade důraz na začleňování živých rostlin do interiérů, ale i do venkovních prostor v obydlených oblastech. Jak se říká, zelená uklidňuje – a pod to se klidně podepíšu. Obklopovat se doma rostlinami mi přináší pocit nádherné pohody, a tak si svoji domácí džungli hýčkám.

Další čtení o pokojovkách, které by se vám mohlo hodit:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články