Právě čtete

Vytřídila jsem šatník a řešila, co s oblečením dál. Prodat, nebo darovat? Všechno má svá pravidla

27676  
Sdílet: 

Vytřídila jsem šatník a řešila, co s oblečením dál. Prodat, nebo darovat? Všechno má svá pravidla

Módu a pěkné oblečení mám moc ráda, zároveň je ale bohužel fakt, že z ekologického hlediska na tom není textilní a módní průmysl úplně dobře. Pro životní prostředí znamená zátěž kvůli spotřebě přírodních zdrojů a emise skleníkových plynů. Společnost Deloitte navíc odhaduje, že na nové textilní výrobky se celosvětově zrecykluje ani ne 1 % použitých textilií, většina vyřazeného textilu končí na skládkách nebo se spálí. Má proto velký smysl myslet u módy na udržitelnost.

1. 4. 2022 4 min. čtení Jana Bohutínská
Vytřídila jsem šatník a řešila, co s oblečením dál. Prodat, nebo darovat? Všechno má svá pravidla

Začínám pečlivým tříděním

Nejdřív přijměte pozvání a seznamte se s mým šatníkem. Část ho tvoří oblečení, které jsem od někoho dostala se slovy „tohle je přesně pro tebe“. Z nejedné návštěvy si tak odnáším něco pěkného na sebe.

Můj šatník doplňují oblíbené letité kousky, něco je z druhé ruky, a jeden růžový kabát jsem dokonce vyhrála v tombole! U oděvů, které jsem si koupila nové v obchodě, jdu po kvalitě.

A když ze svého šatníku něco vyřazuji, pečlivě zkoumám, jestli by to ještě mohlo posloužit někomu dalšímu. První krok je vyřazené věci protřídit a rozdělit na ty, které ještě mohou někomu udělat radost, a na ty nepoužitelné. Také si vždy rozmyslím, za které věci chci ještě dostat zpátky nějakou kačku a co jenom pošlu dál. Co s tím pak podniknu? Možností je spousta a stále přibývají.

Moje kroky k úspěšnému vytřízení šatníku

  1. Ze skříně všechno vyskládám ven. Je to i super chvíle na to, abych skříň uvnitř otřela.
  2. Nejdřív do skříně vrátím věci, které si určitě chci nechat. Třídím je pak podle druhu a protože mám ve skříni dostatek místa, ještě je dělím na „do společnosti“ a „na doma“.
  3. Vyřadím oblečení, které už mi stylově nesedí.  Na stejnou hromádku přidám další pořád hezké věci, které už z nějakého důvodu nenosím.
  4. Pak beru jeden kousek po druhém do ruky a vyřadím to, co je poničené a nejde opravit.
  5. Na zvláštní hromádku dávám věci, které jsou poničené, ale opravit jdou. Pak je naráz odvezu k paní, která si správou oblečení přivydělává.
  6. Když se nemůžu rozhodnout, jestli si nějakou věc nechat, zamyslím se, jestli jsem si ji za uplynulý rok alespoň párkát oblékla. Pokud ne, je jasné, že půjde o dům dál.

Mám vytříděno, co s oblečením dál?

Existuje několik cest. Když mám čas a chuť, hezké kousky prodávám. Většinou ale oblečení daruji na charitu.

1. Ty nejlepší kousky zkouším prodat

Pěkné a zachovalé oblečení může ještě ocenit někdo další a zaplatit za něj i nějaký ten peníz, který vylepší rodinný rozpočet. Já ráda využívám platformy, jako je například Vinted, kde můžete prodávat oblečení po registraci. Mají i šikovnou mobilní aplikaci a všechno tam jde celkem rychle a intuitivně. Využít je ale možné třeba i Marketplace na Facebooku nebo vyzkoušet výběrové sekáče.

2. Podaruji známé a vyměňuji (nejen) s kamarádkami

Oblíbené je teď swapování a i mě baví. Swap je událost, kde se vyměňuje nejen oblečení, ale často i drobné věci do domácnosti, knihy a podobně. Konají se různé sousedské swapy, swapy pořádané rodinnými centry, neziskovkami, mění se věci pro dospělé i pro děti. Zapátrejte, a jestli vám swap v okolí chybí, chopte se iniciativy! A stejně jako u prodeje oblečení najdete swapovací skupiny i na Facebooku. Jednoduše napište do vyhledávání na Facebooku swap a název vašeho města a určitě nějaký najdete.

Často se někde konají i úplně neformální sousedské výměnné akce nebo komunitní blešáky, kam je možné nepotřebné šatstvo donést. My občas s kamarádkami pořádáme i „jen“ výměnnou party.

„S kolegyněmi jsme si v práci založily chat určený vyloženě ke swapování. Navzájem si tam vyměňujeme nebo darujeme oblečení i vybavení do domácnosti, které nepotřebujeme. To je pro mě nejjednodušší cesta. Do práce chodím každý den, a tak nemusím nic nikomu složitě dopravovat.“ – Jana D.

3. Snadná cesta: Sběrné kontejnery na textil

Dát vyřazené věci do kontejneru na textil je asi ta nejjednodušší cesta pro toho, kdo se věcmi nechce dál moc zabývat. Já třeba kontejnery nakrmila spoustou oblečení po svých babičkách. V Česku je celá řada subjektů, které se sběrem oblečení pomocí kontejnerů zabývají. Některé kontejnery provozují i konkrétní charitativní organizace, mezi něž patří třeba Diakonie Broumov nebo KlokTex, což je projekt, který podporuje hlavně Fond ohrožených dětí Klokánek, ale také seniory a aktuálně se zapojil i do pomoci na Ukrajině.

Kde najdete sběrné kontejnery?

Kontejnery se nacházejí v mnoha větších městech. Mrkněte se na interaktivní mapy a seznamy sběrných míst:

  • KlokTex – kromě sběrných kontejnerů k vám také mohou poslat dodávku, pokud chcete předat větší množství věcí.
  • Diakonie Broumov
  • Potex
  • TextilEco
  • Pro vyhledávání nejbližších sběrných míst můžete také využít aplikaci Kam s ním?

Co do konkrétního kontejneru patří, záleží právě na tom, kdo ho má pod palcem. Na kontejneru vždy najdete podrobný návod, jak ho využít a co do něj dát. V třídírně se pak vybere to, co se dá ještě nosit a co mohou využít charity. Textil se recykluje také na další výrobky – hadry, izolace… Textil, který je jinak neuplatnitelný, nezbývá než odvézt do sběrného dvora. To ale udělejte vy, nenechávejte to na lidech, kteří oblečení třídí.

Jak zabalit oblečení?

  • Oblečení dobře zabalte do igelitové tašky nebo pytle, abyste ho ochránili před poničením.
  • Do sběrných kontejnerů nepatří poničené, zničené a jinak znehodnocené nebo výrazně obnošené oblečení. Utržený knoflík či poškozený zip většinou nevadí, ale dobrou službu prokážete, když oděv předem sami opravíte.
  • Věci ideálně darujte vyprané. Myslíte tím mimo jiné na ty, kdo oblečení ručně třídí.

4.  Věci můžete odnést přímo na charitu

Někomu není úplně příjemné házet oblečení do popelnice, také jsem musela zprvu překonat určitý blok. Variantou je obdarovat nějakou dobročinnou organizaci napřímo. Výběr je obrovský – lidé bez domova, azylové domy, sbírky pro uprchlíky, dětské domovy, projekty pro sólo rodiče… Tady je nejlepší vsadit na lokálnost a najít si nějakou organizaci tam, kde žijete. Ať už je to Armáda spásy, charity v regionech, zmíněná Diakonie Broumov, Šatník Praha, který podporuje rodiny samoživitelů a teď se soustředí i na pomoc lidem z Ukrajiny, a podobně.

Každá organizace má na webu informace o tom, co aktuálně přijímá. Pravidlo je, aby bylo oblečení čisté a funkční a časté také je, že se upřednostňuje sběr sezonního oblečení. Některé organizace navíc provozují i dobročinné obchody, vybavuje se mi třeba Sue Ryder, Přestupní stanice, Prospěšný second hand Moment. Je jich ale i spousta dalších.

dobročinné second handy

Obnošené oblečení ze vhodných materiálů ráda využívám v domácnosti. Něco rozstříhám na hadry, které se hodí v kuchyni i po bytě na vyleštění vodovodního kohoutku nebo rychlé utření parapetu. Kamarádky – trpělivější, než jsem já – si umí ze starého trička ušít sáčky na svačinu, nebo dokonce tašku z vyřazené mikiny.

Jaké udržitelné materiály najdete u módních produktů Tchibo?

  • Oblečení z PET lahví: V uplynulém roce jsme spotřebovali cca 63 milionů PET lahví na výrobu polyesteru.
  • Využíváme textilní odpad (zbytky koberců a textilu, staré rybářské sítě…) na výrobu vlákna Econyl®
  • Recyklujeme vlnu a kašmír na další výrobu módních kousků.
  • Zpracováváme vysloužilou bavlnu na výrobu nových, udržitelných vláken.
  • Upcyklováním zbytků bavlny s přidáním celulózy z certifikovaného lesního hospodářství vyrábíme vlákna TENCEL™

Další podrobnosti se dočtete na našich oficiálních internetových stránkách.

Udržitelnost v Tchibo

Udržitelnost v Tchibo

Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.

Více informací
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články