Právě čtete

Dlouho mě trápily rychle se mastící vlasy. Co mi nakonec pomohlo?

21910  
Sdílet: 

Dlouho mě trápily rychle se mastící vlasy. Co mi nakonec pomohlo?

Všechny chceme mít zdravé, pevné a krásné vlasy. Když se ale nadměrně mastí, dokáže to pěkně potrápit. Sama jsem vyzkoušela nespočet rad a nakonec jsem našla pár věcí, které mi zafungovaly. Třeba pomohou i vám!

21. 4. 2021 4 min. čtení Magdalena Kościółek
Dlouho mě trápily rychle se mastící vlasy. Co mi nakonec pomohlo?

Vlasy se mohou mastit z mnoha příčin. Během dospívání je maštění vlasů jedním z nejčastějších projevů hormonálních změn, ke kterým v našem těle dochází. V pozdějším věku to ale může být spojeno s vysokým a častým stresem nebo s těžkou stravou chudou na vitamíny a minerály. Mastné vlasy často vyplývají také z různých onemocnění – ať už z těch, která postihují pokožku hlavy, nebo hormonálních. Někdy proto stojí za to poradit se i s lékařem, obzvlášť pokud je problém opravdu výrazný.

Proč se nám vlasy mastí?


Problém vzniká nadprodukcí mazu mazovými žlázami pod pokožkou hlavy. Stává se to, když jsou podrážděné nebo vysušené. Kožní maz za ideálních podmínek funguje tak, aby chránil pokožku a vlasy a zjemňoval je. Jeho nadprodukce není dobrá nejen kvůli vizuálnímu efektu, ale také ze zdravotních důvodů.

Způsobuje ucpání vlasových folikul, což může vést například ke zvýšenému vypadávání vlasů. Vliv na špatnou funkci žláz může mít i nesprávná péče, například používání agresivních nebo vysušujících přípravků.

Péče o mastící se vlasy může být náročná, protože s nimi musíme zacházet o něco opatrněji. Vše začíná výběrem vhodných přípravků a pokračuje přes správnou péči o pokožku hlavy i vlasy až k zdravé životosprávě. Pojďte se mrknout na tipy, které mi pomohly.

1.  Šetrné přípravky a správné oplachování

Vždy si dávám pozor, abych důkladně vymyla všechny použité přípravky. Když na pokožce zůstanou, může to vést k podráždění a následné vyšší produkci kožního mazu.

Vždy kontroluji, aby můj šampon, kondicionér ani masky neobsahovaly SLS (někdy rozepsané jako Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Laureth Sulfate). Jsou to složky, díky kterým produkt pění. Nejsou škodlivé, ale jejich přebytek v kosmetice opět může vést k podráždění a vysoušení pokožky. I proto si vybírám produkty s co nejjednodušším složením. Jde mi o to, aby šampon čistil pokožku a nezanechával na ní hromadu zbytečných látek.

V koupelně mám dva druhy šamponů. Jeden přírodní a jemný, který používám nejčastěji a druhý silnější, se kterým si vlasy myji třeba jen jednou dvakrát, týdně pro důkladnější vyčištění pokožky hlavy i vlasů. Ačkoliv se říká, že čím častěji vlasy myjeme, tím více se pak mastí, nemusí to tak být. Mám to na sobě vyzkoušeno a stejně tak i řada mých známých – četnost mytí neměla vliv.

Při mytí dávám pozor na horkou vodu, která opět stimuluje už tak intenzivně pracující žlázy. Nejlepší je oplachovat vlasy vlažnou vodou a dát pozor na příliš horlivé tření pokožky hlavy. To stejné platí při sušení vlasů. Nikdy nenastavuji fén na nejvyšší teplotu.

2. Kondicionéry, česání a oplachy

Péče o vlasy není jen o správné technice mytí. Kondicionéry ani masky určitě nejsou zakázané, ale je potřeba je používat správně.

Kondicionér i masku nikdy neaplikuji na pokožku hlavy, pouze do délek vlasů. Opět se tím vyhýbám podráždění mazových žláz. Stejně tak není problém použít pečující olejíčky na poškozené a roztřepené konečky.

Co se týká česání, naučila jsem se nedělat to příliš intenzivně a často, protože se tím kožní maz od hlavy snáz dostává do délek vlasů. Stejně tak se vyhýbám účesům, u kterých jsou dlouhé vlasy připnuty blízko k pokožce hlavy.

Občas si doma připravuji vlastní bylinkové oplachy, díky kterým se mi vlasy pak méně mastí. Jejich příprava není náročná a jsou hotové raz dva.

Nejlépe mi fungují oplachy z kopřivy, heřmánku a přesličky (objednávám sušenou na internetu). Hrst těchto bylin zaliji vroucí vodou, nechám patnáct minut louhovat a pak vše přecedím přes jemné sítko nebo plátýnko. Tímto elixírem můžete pokožku hlavy a vlasy oplachovat až třikrát týdně, vždy po pečlivém umytí.

Čtěte také: Kopřiva pálí, ale dá se skvěle využít (nejen) v kuchyni. Dělám z ní hnojivo, oleje i koupel

Vyzkoušela jsem také čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Funguje to, ale nemělo by se to dělat příliš často – třeba jen jednou za měsíc. Jak na to? Snadno. Šťávu po umytí rozetřete na pokožku hlavy a poté vše důkladně opláchněte. Citronová šťáva snižuje vylučování kožního mazu, osvěžuje vlasy a zklidňuje záněty pokožky hlavy.

Podobným způsobem funguje jablečný ocet. Navíc pomáhá proti svědění pokožky. Smíchám vždy asi 60 ml octa s 450 ml převařené vlažné vody a na několik minut tuto směs vmasíruji do čerstvě umytých vlasů a pokožky hlavy. Poté opět důkladně opláchnu. Neprovádím to ale častěji než maximálně jednou týdně.

mastné vlasy

Dobře mi funguje také kvasnicová maska, která nejen snižuje tvorbu kožního mazu, ale údajně také eliminuje vypadávání vlasů, posiluje vlasové cibulky a urychluje jejich růst. Možná to jsou babské rady, ale já jim věřím :-) Vyrábí se smícháním 100 g čerstvého droždí se sklenicí teplého mléka. Tuto směs jemně nanesu na vlasy a nechám ji na hlavě asi půl hodiny. Po této době vlasy důkladně opláchnu a umyji běžným šamponem. I tuto metodu aplikuji maximálně 1× za týden.

mastné vlasy

Pozor na alergie!


Před použitím všech výše uvedených oplachů a masek je dobré ověřit, zda na některou ze složek nemáte alergii. Nikdy nový oplach nebo masku nenanáším hned na celou hlavu, ale nejdřív to zkusím jen na kousku pokožky. Až když vidím, že se mi nic neděje, pustím se do aplikace.

3. Lehké a zdravé jídlo

Jak jsem zmínila v úvodu, nevhodná strava také může přispívat k nadměrnému maštění vlasů. Obecně se snažím jíst lehčí a zdravější jídla a doplňuji zinek, křemík a vitamíny B1, B2, B5 a B6. Je dobré zjistit, zda jich má vaše tělo dostatek.

Někdy mám období, kdy sáhnu po doplňcích stravy, ale i tak se snažím jíst zdravě a zařazovat suroviny, které tyto složky přirozeně obsahují. Ráda si dopřávám luštěniny, které jsou bohaté na zinek. Hlavně bílé fazole a zelený hrášek. Kromě toho vejce, slunečnicová a dýňová semínka, ořechy, játra, brokolici a špenát. Přirozeně sahám po celozrnných výrobcích nebo používám celozrnnou mouku při pečení.

Pokud používáte vhodné přípravky a správně se o své vlasy staráte, dobře jíte a celkově dbáte na zdravou životosprávu, a přesto vás trápí nadměrně se mastící vlasy, určitě doporučuji poradit se s dermatologem, který vám může pomoci najít příčinu a problém vyřešit.

Vše do vaší koupelny

Vše do vaší koupelny

Vyberte si praktické úložné boxy i měkoučké ručníky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články