Právě čtete

Pomoc, nelítá nám drak! Rady, jak ho dostat do vzduchu a návod na výrobu

9189  
Sdílet: 

Pomoc, nelítá nám drak! Rady, jak ho dostat do vzduchu a návod na výrobu

Jak to tak znám, 9 z 10 rodičů vyrazí s dětmi pouštět draka a končí to fiaskem. Nelítá! Rodiče jsou rozmrzelí, děti smutné a zábava končí dřív, než začala. Možná vám letos drakiádu zachráním. Mám pro vás návod, jak vyrobit draka a dostat ho neomylně do vzduchu.

15. 10. 2021 5 min. čtení Denisa Charvátová
Pomoc, nelítá nám drak! Rady, jak ho dostat do vzduchu a návod na výrobu

Pouštění draků je pro mě neodmyslitelnou součástí podzimu. Dnes si draka většina lidí nevyrábí, k dostání je tolik druhů, tvarů a barev draků, až oči přechází. Ale ani nejhezčí design nezajistí, že drak vystoupá do výšky a bude hladce klouzat po obloze. Aby dobře létal, hodí se vědět, jak to funguje. Základní podmínkou je samozřejmě vítr. Bez toho to nejde. Dračí „guru“ Milan Bárta ze stránky Stavíme draky vysvětluje:

„Let je závislý na pohybu větru proti nakloněné dračí rovině. Vzniká tlak (Fz) a odpor (Fx) podobně jako na křídle letadla. Obě složky (Fz a Fx) dávají výslednou sílu R (odpor), ta působí proti tahu pouštěcí šňůry. Dobře postavený drak proto létá i za docela slabého větru, protože jeho plocha, nastavená pod určitým úhlem proudění větru, je nadnášena.“

pouštění draka z pohledu fyziky

Abyste si to představili, drak vlastně pluje na proudnicích větru tak, jako vidíte na obrázku níže. Ale tím dračí věda nekončí! Roli při letu hraje i ocas. Na něm závisí, jestli se drak bude kolébat a dobře létat. Delší ocas zajistí klidný let, ale nesmí být dlouhý příliš. Délka se řídí velikostí draka a rychlostí větru, ale průměrně mívá 3 m.

jak proudí vzduch při pouštění draka

Důležité je i správné upevnění pouštěcí šňůry. Měli byste si na drakovi přichystat několik míst (oček) pro její upevnění a na základě síly větru pak šňůru posouvat. Při silnějším větru je potřeba ji posunout víc nahoru, aby se drak nezačal zběsile kolébat a kroužením se nezřítil k zemi.

jak upevnit pouštěcí šňůru na draka

Draků je celá řada od snadnějších až po mistrovské kousky. Pokud s tvorbou draků teprve začínáte, je lepší zvolit snadnější, jako jsou hvězda, malajský či psaníčko. Je ale celkem jedno, s jakým drakem začínáte. Jen myslete na to, že každý potřebuje určitou sílu špejlí nebo latěk, které se musí přizpůsobit jeho velikosti tak, aby vydržely prohnutí a tlak větru. Zároveň si drak vždy musí zachovat svou lehkost.

Návod na draka „psaníčko“, který opravdu poletí

Psaníčko může mít tvar čtverce nebo obdélníku. Jedná se o menšího draka, kterého zvládnou i úplní dračí začátečníci, a to poměrně rychle. Menší děti se mohou chopit zdobení. My dnes budeme vyrábět čtvercového.

Budete potřebovat:

  • Potahový materiál: například balicí papír, střihový papír z galanterie (s tím se pracuje moc dobře, dá se koupit i v papírnictví), celofán, mikroten, hedvábný papír, modelářský potahový papír
  • 2× špejli, lištu či laťku dlouhou 40–50 cm o průřezu 2,5–4 mm (doporučuji se stavit v modelářských potřebách)
  • Režnou nit
  • Provázek na vyvazovací šňůru
  • Disperzní lepidlo (osvědčil se mi Herkules)
  • Barvy na pomalování
  • Nůžky
  • Odlamovací nůž
  • Malá lehká karabinka

co budete potřebovat na výrobu draka

Tipy k materiálům

Potahový materiál: Musí se dát napnout a být lehký. Balicí papír je levný, snadno se lepí a zdobí a je vhodný pro děti. Celofán je sice efektní, ale když jsem ho zkoušel, moc se neosvědčil, protože navlhá. Igelit je sice pevný, ale nedá se lepit, proto musíte použít izolepu.

Provázky: Vyberte pevné a úměrné velikosti draka – to platí dvojnásob pro pouštěcí šňůru, kde musíte myslet na tah draka i hmotnost vlastní šňůry. Mně se nejlépe osvědčil, pro střední velikost draka, voskovaný provázek na vyvazování drátových forem.

Jak na to:

  1. Připravte lišty –  obě musí mít stejnou délku. Pořádně je k sobě svažte přesně uprostřed pomocí pevné, režné nitě tak, aby vytvořily kříž. Hodně spoj utahujte.jak vyrobit draka
  2. Na konci lišt (kousek od krajů) udělejte nožem zářezy, skrze které povedete režnou nit po celém obvodu. Vznikne vám tak požadovaný tvar draka. Nit musí být opravdu napnutá. Možná se to nepovede hned napoprvé, ale dejte si záležet, vyplatí se to.návod na draka
  3. Místa, kde je nit obmotaná kolem latěk, zatřete lepidlem a nechte zaschnout. Spoje budou lépe držet a nit se vám nevyváže při další práci.lepidlo na draka
  4. Následuje potahování. Připravte si papír a položte na něj hotovou konstrukci. Opatrně si obkreslete tvar draka. Pak k načrtnutému tvaru přidejte asi 1 cm navíc a tvar vystřihněte.obkreslete draka
  5. V rozích papír lehce šikmo zastřihněte. Přečnívající kraje natřete lepidlem a přilepte přes provázek obvodové konstrukce k plášti draka.jak lepit draka
  6. Po zaschnutí lepidla draka ozdobte barvami.jak namalovat draka
  7. Ze zbytku papírů vyrobte ocas. Připravte cca 25 obdélníčků o velikosti  5 × 10 cm. Než je svážete, můžete je pomalovat barvami. Pak z nich udělejte harmoniky a ve středu je navažte na nit po 10 až 15 cm. Na konec přidělejte střapec, který vznikne rozstříháním obdélníčku na třásně a jeho následným smotáním.mašličky na draka
  8. Ocas přidělejte za dva rohy (ne protilehlé), ze kterých vedete asi 30 cm dlouhé nitě (přidělejte ho v místě jejich setkání).přidělejte na draka ocas
  9. Nejdůležitější část – přivázání závěsu neboli tzv. vah. My máme draka uchyceného ve všech 4 rozích, z těch táhneme šňůrky – závěsy do středu, nad místo, kde se protínají špejle. Cca 20 cm nad protnutím závěsy svážeme dohromady. Tento bod je základním bodem pro přicvaknutí karabinky na konci pouštěcí šňůry. Draka lze také uchytit jen ve 3 bodech, ve střetu špejlí a za pravý a levý horní roh.
  10. Na jeden závěs, který vede do středu udělejte několik po sobě jdoucích oček. Očka stačí udělat na horní polovině závěsu. K očkům se pak bude připevňovat pouštěcí šňůra.

    Při pouštění jde o to odhadnout rychlost větru a podle toho volit sklon. K tomu vám dobře poslouží právě očka na závěsu, na která můžete přicvakávat podle situace větru pouštěcí šňůru. Při silnějším větru posuňte šňůru na váhách nahoru, čímž zmenšíte úhel náběhu a zároveň zvýšíte stabilitu draka, který nehybně stojí ve větru.

  11. Na konec pouštěcí šňůry, tedy ten, který bude u draka, pevně přivažte malou lehkou karabinku, kterou pak budete moct po očkách přecvakávat.karabinka na drakaočka na pouštěcí šňůře draka

Pořiďte si ještě kousek gumy


Při nárazovém větru navažte 15 až 20 cm dlouhou gumu do pouštěcí šňůry zhruba 2 až 3 m před drakem. Drak pak létá klidněji, protože při větším nárazu větru guma vyrovnává tah, aby se neprotrhl potah nebo nezlomily laťky.

Podle návodu výše by mělo vše fungovat, ale každý drak může být trochu jiný a tak pro vás mám návod, jak si udělat test vyváženosti vašeho draka:

  1. Nadzvedněte draka za místo, kde jsou k sobě svázané váhy.
  2. Zamotejte ocas tak, aby byl celý ve vzduchu, tím pádem se ukáže, jakou vahou na draka působí.
  3. Pokud pak s pomyslnou vodorovnou rovinou svírá úhel 25–30 stupňů, je připraven k letu.

Jak pouštět a na co si dát pozor?

Jak draka vypustit? Pěkně po staru. Ve dvou.

jak pouštět draka

Jeden drží draka, druhý ve vzdálenosti cca 5 až 10 m od něj drží pouštěcí šňůru. Když je šňůra napnutá, druhý se rozebíhá proti větru a první pouští draka. Když je dobrý vítr, po pár metrech běhu se můžete kochat úspěchem.

Hlavně nepřepalte start! Napoprvé ho nepouštějte příliš vysoko a zkuste vyletět maximálně do 20 m. Když uvidíte, že drak létá klidně, můžete ho pustit výš. Odvíjejte pouštěcí šňůru plynule, bez trhání, které by mohlo vést ke karambolu. S tím vám může pomoci i navázaná guma.

Možné letecké problémy a co dělat:

  • Drak se najednou nakloní ke straně a padá hlavou dolů? Musíte hned povolit pouštěcí šňůru nebo udělat několik kroků po směru větru, dokud se let draka nesrovná. Až potom můžete nechat draka zase stoupat vzhůru.
  • Problém se opakuje? Stáhněte draka na zem a zkontrolujte, jestli je v pořádku zejména jeho konstrukce a vyvážení.
  • Drak se točí v kruzích? Nejlepší bude prodloužit ocas nebo přidat na konec ocasu větší střapec.

Když se zadaří a troufnete si na pomyslný druhý modelářský stupínek, doporučuji zkusit malajskéh draka. Ten je můj oblíbený! Ale zvládnutím psaníčka a malajáka dračí zábava určitě nekončí. I když se to ze začátku může zdát složité, věřte mi, že radost a pýcha z vlastnoručně vyrobeného draka v dětských očích je k nezaplacení.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články