Právě čtete

Sopka z jedlé sody a další tři pokusy pro děti. Skvělá zábava a navíc praktická ukázka fyziky!

9313  
Sdílet: 

Sopka z jedlé sody a další tři pokusy pro děti. Skvělá zábava a navíc praktická ukázka fyziky!

Miluji, jak nás děti neustále zkouší svými otázkami. Kdybyste jen věděli, kolik zapomenutých věcí ze školy už jsem si díky dceři oživila. :-) Teď u nás nejvíc frčí fyzikální pokusy. Zkuste je také! Je to zábava pro děti, ale přiznávám, že i pro nás, dospělé.

26. 6. 2021 3 min. čtení Marta Syczewska
Sopka z jedlé sody a další tři pokusy pro děti. Skvělá zábava a navíc praktická ukázka fyziky!

Dcera je opravdu zvídavé dítě a neustále se mě na něco ptá. Slova jako „proč“ nebo „jak“ slýchám snad tisíckrát denně. Většinou poctivě vysvětluji, protože jsem ráda, že se o věci zajímá, ale mnohem raději jí věci ukážu prakticky, aby si je uměla lépe představit (a také nás to obě mnohem víc baví). Proto se doma pouštíme do zábavných pokusů, u kterých se hrou dozví věci, které se jí jednou třeba budou hodit ve škole při hodinách fyziky. Čtyři z našich pokusů jsem pro vás sepsala v tomto článku. Který vyzkoušíte?

Vodní vír

Možná vám na první pohled bude tento pokus připadat obyčejný a moc jednoduchý, ale věřte, že děti baví! Dceru od malička fascinoval vodní vír při vypouštění vany a u tohoto pokusu se jí líbí, že ho může pozorovat v celé kráse.

Budete potřebovat:

  • kulatou misku nebo sklenici s vodou
  • mycí prostředek na nádobí
  • trychtýř
  • dlouhou lžičku
  • odměrku na nalévání vody

Jak na to?

Do kulaté mísy přidejte prostředek na mytí nádobí a lžičkou míchejte, dokud se voda pořádně neroztočí. Pak už jen pozorujte, jak vzniká vodní vír, hladina se prohlubuje, jak se voda točí a vyvíjí se před tím, než se zase ustálí. Pak můžete pokus zopakovat s trychtýřem. Rychle do něj nalijte vodu promíchanou s prostředkem na nádobí a pozorujte.

Do vody někdy kápnu trošku modrého potravinového barviva. Barevný vír často děti baví ještě o něco víc.

Povídejte si o víru


Ve víru rotuje voda nebo vzduch (např. u tornáda) kolem křivky, které se říká vírová čára. Čím více se k ní voda blíží, tím rychleji se vír točí. Díky odstředivé síle vznikná na hladině prohlubeň. Pokus si můžete ukázat i na zavřené láhvi, ve které dnem vzhůru roztočíte vodu, víčko odstraníte a necháte vodu vytékat. Čím více se bude voda blížit k výpusti, tím rychleji se bude vír točit.

Co je těžší a proč olej plave na hladině vody

Druhý pokus dětem ukáže rozdíly ve váze nebo hustotě jednotlivých předmětů a látek. Pozorujte, které se udrží na hladině a co klesne ke dnu.

Budete potřebovat:

  • dvě sklenice
  • libovolný kuchyňský olej
  • nejrůznější předměty (my použili kamínky, těstoviny a sezam)
  • lžička

pokusy pro děti

Do vody přidejte několik lžic oleje a pozorujte, jak se tvoří očka na hladině. Pak olej do vody důkladně zamíchejte a sledujte, jak se očka zase postupně usadí na povrchu. Do druhé sklenice postupně vkládejte různé předměty a zkoušejte tak, které klesnou ke dnu a které budou plavat. Opět můžete vodu trošku obarvit potravinovým barvivem pro ještě výraznější efekt.

Ukažte dětem, co kleslo a co ne


Povídejte si s dětmi o gravitaci a také jim vysvětlete, co právě díky pokusu vidí. Olej a voda mají odlišnou hustotu. Olej je lehčí a proto plave na hladině vody. A stejně je tomu s ostatními předměty. I když je třeba něco rozměrově větší, může to vážit méně a neklesne ke dnu tak rychle, jako jiný menší předmět.

Sopka z jedlé sody

… jeden z nejzajímavějších pokusů, které jsem našla na internetu!

Na výrobu sopky si vystačíte s obyčejnou sklenicí a talířem, ale můžete to dotáhnout k dokonalosti tím, že vše dozdobíte alobalem (sklenici postavíte do talíře a vše přetáhnete alobalem, ve kterém pak v místě otvoru sklenice uděláte stejně velký otvor). Pozor, pokus dělejte ve dřezu nebo na tácu, protože sopka pravděpodobně přeteče.

Co dalšího budete potřebovat:

  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce jedlé sody
  • 3 lžíce prostředku na mytí nádobí
  • 4 lžíce octa

Do kuželu sopky (do sklenice) nalijte vodu a rozmíchejte ji se sodou, přidejte mycí prostředek. Do jiné nádoby si odměřte ocet a ten pak rychle nalijte do sklenice s vodou a sodou. Vše vypění a bude to tak simulovat sopečný výbuch! Nebojte se experimentovat s větší nádobou a větším množstvím surovin, zrovna tak můžete do octa přidat červené nebo oranžové barvivo, aby pěna opravdu připomínala lávu. Když se sopka uklidní, rychle do ní můžete nalít další ocet a tím ji znovu probudíte.

pokusy pro děti sopka ze sody

Vysvětlete dětem, co je to sopka


Tento pokus je tak efektní, že většinou moje vysvětlování principů jde úplně stranou. Pokud jsou ale vaše děti zvídavé a nechají si u bouřlivé sopky i něco vyprávět, přibližte jim, co to je skutečná sopka a jak to v přírodě vypadá.

Odpor vzduchu ukázaný pomocí papíru

Posledním jednoduchým pokusem ukážete dětem rozdíly ve vlivu vzduchu na padající předměty. Nezapomeňte si zavřít okna! Průvan by průběh pokusu mohl narušit.

Co budete potřebovat:

  • 2 listy papíru (menší než A4)

pokusy pro děti

Jeden papír zmuchlejte, druhý nechte rovný. Nechte děti, aby si stouply na židli a upustily nezmuchlaný papír. Pozorujte, jak se postupně snáší k zemi a jak dlouho to trvá. Pak proces opakujte se zmačkaným papírem, ze stejné výšky.

Povídejte si o odporu vzduchu

Na hladký papír padající k zemi působí zespodu tlak vzduchu, čímž vzniká přirozený odpor, který brzdí rychlost pádu. Oproti tomu zmačkaný papír tak velkou plochu nemá, padá proto mnohem rychleji. Rychlost pádu objektu závisí na tom, jak velký má povrch. Skvělý pokus na praktickou ukázku a vysvětlení fungování odporu vzduchu!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články