Právě čtete

Hurá, podzim! Tady je návod na 17 různých výtvorů z kaštanů

38345  
Sdílet: 

Hurá, podzim! Tady je návod na 17 různých výtvorů z kaštanů

Také jste se jako děti celé léto těšili, až dozrají kaštany? Já strašně moc. Od půlky léta jsme pro jistotu chodili zkoušet, jestli už kaštany nedozrály. Lezli jsme po stromech a ztuha loupali nezralé slupky. Samozřejmě že nebyly. Ale co kdyby. A jaká pak byla radost, když vyskočil první hnědoučký, hlaďoučký kaštánek. V tu chvíli jsme brali parky útokem a předháněli se, kdo má víc hezčích kaštanů.

18. 9. 2023 7 min. čtení Denisa Charvátová
Hurá, podzim! Tady je návod na 17 různých výtvorů z kaštanů

Důvody pro sbírání jsme měli různé. Někdo se potřeboval stát mistrem ve školním sběru. Pár spolužáků kaštany nosilo hajnému pro zvířátka na zimu. Jiní milovali podzimní bitvu ve spadaném listí, bez které se to nikdy neobešlo. Ale skoro všichni jsme je sbírali hlavně proto, abychom z nich mohli vyrábět zvířátka, bojovníky, tanky, korále… cokoli nás napadlo.

Protože mám ráda některé dětské „tradice“, nemohla jsem se dočkat, až i moje holčičky vdechnou toto podzimní nadšení. Navlékly jsme se do nepromokavých věcí a holínek (přece jen bitvu v listí jsme vynechat nemohly) a vyrazily na sběr kaštanů, který byl velmi úspěšný. S bohatým úlovkem jsme se doma pustily do vyrábění. A pro vás mám ukázku několika více či méně tradičních i netradičních tipů, co vše lze z kaštanů vyrobit.

Na všech 17 výtvorů jsem postupně využila:

  • samozřejmě fůru kaštanů, různě velkých
  • slupky od kaštanů
  • bukvice
  • žaludy
  • šípky
  • větší borovicovou šišku
  • různé větvičky a klacíčky
  • lístky
  • křidélka z javoru
  • hřebíček
  • nástroje na vyvrtání dírek – někdo dělá dírky šroubováky, někdo otvíráky, my používáme nebozízek
  • špejle/párátka
  • sirky
  • nůžky
  • lepidlo
  • provázek
  • „oči“ různých velikostí
  • modelovací drátky
  • kokosové vlákno
  • modelínu
  • barevný papír
  • stužku
  • barvy (např. tempery) na pomalování

Začneme zlehka:

1. Medvídek

Na medvídka si vyberte jeden hezký veliký kaštan, který bude představovat bříško. Na něj pomocí kousku špejle přidělejte střední kaštan jako hlavičku. Poté vezměte 6 malých kaštánků na nožičky, pacičky a ouška. Pokud se vám nepovede nasbírat dostatek malých kaštánků, můžete si vypomoci modelínou. Na hlavičku dokreslete nebo přilepte oči, a pokud budete chtít zvýraznit čumáček, bílou barvou jej obtáhněte. Místo čumáčku vsaďte do předem vyvrtané dírky hřebíček (koření).

2. Žirafa

Základ žirafy tvoří dva větší kaštany, které spojte sirkou k sobě. Do každého kaštanu ještě přidejte po spodních stranách dvě sirky, škrtací částí dolů. Budou představovat nožičky. Do předního „tělového“ kaštanu následně navrtejte špejli směrem vzhůru. Na tu navlečte šípky, které budou představovat krk. Na krk nasaďte hlavu s přilepenýma očima. Aby byla žirafa úplná, vyvrtejte na hlavičce další čtyři dírky. Do dvou vsaďte zkrácené sirky a malé šípky jako ouška, jak vidíte na obrázku. Domalujte pusu a žirafa je na světě.

3. Sob

Postup na výrobu tělíčka je stejný jako u žirafy. Sobí hlavičku vyrobíte tak, že navrtáte modřínové větvičky (budou představovat parohy) navrch hlavičky. Vedle nich nalepíte po stranách křidélka z javoru jako ouška. Poté nalepíte očička a mezi ně přiděláte pomocí navrtané sirky červený šípek jako nos. Hlavičku připevníte k tělíčku a Rudolf je tady.

4. Pavouk

U pavouka si nacvičíte navrtávání dírek. :-) Spojte kouskem špejle menší (hlavička) a větší (tělíčko) kaštan dohromady. Do většího kaštanu následně navrtejte z každé strany 4 dírky na nohy, do kterých vsuňte modelovací drátky a vytvarujte je jako nohy. Na hlavičku dolepte oči, a pokud chcete, domalujte i pusu.

5. Netopýři

Když už jsme u pavouků, nesmí chybět ani netopýři. Zde si vystačíte s kouskem šedého papíru a pár kaštany. Vystřihněte si z papíru křídla a růžky. Nalepte je spolu s očima na kaštan. Stačí domalovat pusu a upíří zuby a armáda jeskynních příšer je hotová.

6. Brouček

Zde využijeme opět slupky od kaštanů. Spojte dva kaštany (hlavička a tělíčko) k sobě. Na tělíčko přilepte dvě nakrájené slupky jako krovky. Křídla můžete ale udělat také z javorových křidélek. Záleží jen na vás. Na hlavičku nalepte oči a přivrtejte hřebíček místo tykadel. Ještě můžete domalovat pusu.

7. Ptáček

Základ ptáčka tvoří jeden větší kaštan. Do něj přivrtejte zespodu dva menší kaštánky na špejlích jako nožičky. Na tělíčko přilepte křidélka z javoru jako křídla a ocásek. Kaštan jako hlavičku připevněte pomocí špejle. Zobáček vystřihněte z barevného papíru a spolu s očima přilepte na hlavičku.

8. Myš

Na myšku budete potřebovat dva kaštany spojené k sobě. Na hlavičku přilepte menší křidélka z javorů jako ouška. Očička vyrobte pomocí navrtaných hřebíčku. Nos lze vyrobit hned z několika variant – dá se namalovat, použít kulička z modelíny či malý šípek. Fousky jsem domalovala temperou. Na závěr přivrtejte klacíček místo ocásku.

9. Veverka

Základ tvoří dva kaštany spojené na výšku. Do spodního zezadu navrtejte zkroucený modelářský drátek. Jeho odstřižky zapíchněte na hlavičku jako ouška a přilepte oči.

Přidáváme na náročnosti :-)

10. Mravenec

Tělo mravence budete celé navlékat na jednu špejli. Vezměte si kaštan, který vám nejvíce připomíná mravenčí hlavu. Nalepte na něj oči, navrtejte navrchu hlavy dírky na tykadla a nasaďte jej na špejli. Následně za hlavu navlékněte tři menší kaštany a celé to zakončete větším kaštanem, který bude připomínat zadek. Do tří menších kaštanů, které tvoří tělíčko, navrtejte po dvou sirkách. Na závěr vezměte menší klacíčky a zasaďte je do připravených otvorů v hlavičce.

11. Housenka, had nebo žížala

Je na vás, co vám bude výsledek více připomínat – u nás je to had. Vezměte si jeden větší kaštan jako hlavičku. Provrtejte jej naskrz a dírkou provlékněte provázek. Pomůže vám, samozřejmě podle tloušťky provázku, buď větší jehla nebo pinetka do vlasů. Provázek se snáze dostane skrz kaštan. Nahoře provázek zauzlujte. Dolů poté navlékejte menší provrtané kaštany do požadované délky. Můžete housenku rozveselit šípky nebo barevnými korálky. Na hlavičku nalepte oči a domalujte pusu.

12. Šnek

Na šneka budete potřebovat šest středních kaštanů a jeden větší. Na špejli navlékněte pět kaštanů za sebou. Do posledního kaštanu navrtejte směrem vzhůru druhou špejli, na kterou navlékněte ještě jeden střední kaštan a jeden velký jako hlavu. Do hlavičky navrtejte dírky na modelovací drátky, na jejichž konce nalepte oči a zasaďte. Místo ulity použijte větší borovicovou šišku, kterou přilepte.

13. Sova

Spojte jeden větší (tělíčko) a jeden menší (hlavička) kaštan k sobě. Nahoru hlavičky vyvrtejte dírky a vsaďte do nich hřebíček. Do čepiček od žaludů vlepte očička a ty celé nalepte na hlavičku. Z barevného papíru, my používáme žlutý, vystřihněte zobáček a vlepte jej pod očička. Jako křídla vám poslouží slupky od kaštanů. Přilepte je z každé strany na tělíčko.

14. Lev

Začněte již klasickým základem. Tělíčko z většího kaštanu a z něj čtyři nožičky na menších kaštáncích. Jako ocásek poslouží větvička. Hlavičku si připravte předem. Nejprve nalepte očička, namalujte čumáček a tlamu a pak hlavičku obvrtejte kolem dokola sirkami. Připevněte ji k tělíčku, vezměte kokosové vlákno a propleťte jej mezi sirkami jako hřívu.

15. Bojovník nebo skřítek

Ke zvířátkům patří i panáček. Ke kaštanu, který bude představovat tělíčko, přilepte ze stran rozkrojenou slupku. Skrze ni připevněte ruce. Nohy vyrobte z menších kaštánků, nad které navléknete bukvice. Na kaštan, který bude tvořit hlavičku, přilepte půl slupky jako helmu nebo čepičku. Postavička mi připomíná spíše bojovníka, ale se stužkou kolem krku je to hned něžný skřítek. Tak nebo tak, ožije, když mu přilepíte oči a domalujete obličej.

16. Vrtulník

Najděte ten největší kaštan ve sbírce. Zespodu navrtejte čtyři krátké sirky. Ty, podle obrázku, přilepte na další dvě sirky. Představují základnu. Zezadu vrtulníku navrtejte čtyři kratší špejle, které na konci spojte jedním malým kaštánkem. Navrch vrtulníku zasaďte sirku, na kterou vystřihněte z papíru vrtule.

A na závěr něco pro náročné!

17. Drak

Jak se říká, nejlepší na konec. Tento návod jsem pro vás rozkreslila do více obrázků.

Připravte si šest párů napevno spojených stejně velkých kaštanů a z párečků udělejte dvojřad. Pomocí dvou párátek na vzniklý svazek připevněte další dva kaštany představující hřbet.

Z pěti či více kaštanů navlečených na špejli vytvoříte ocas. Ten připevněte k trupu. Nad něj, pro lepší přechod, připevněte jeden maličký kaštan.

Vytvořte si základ pro hlavičku spojením tří kaštanů. K trupu připevněte dvěma párátky kaštany pro krk. Do něj zapíchněte špejli a navlečte na ni další čtyři kaštany. Navrch nasaďte hlavu. Z menších kaštánků můžete vyrobit ještě hřbet. Z hřebíčků udělejte uši, přilepte oči a domalujte nozdry.

A je to. Zvládnete i draka tříhlaváka? :-)

Máte ještě nějaké nápady, jaké figurky z kaštanů vytvořit?

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články