Právě čtete

Správně umletá zrnka ovlivňují chuť kávy. Víte, jak na to?

5590  
Sdílet: 

Správně umletá zrnka ovlivňují chuť kávy. Víte, jak na to?

Čerstvá zrnka a kvalitní voda jsou základními stavebními kameny dobře připravené kávy. Nejlepší chutě ze zrnek dostanete jen když jsou správně umletá a každý způsob přípravy vyžaduje trochu jiné nastavení mlýnku. Určitě to ale zvládnete, není to žádná věda! :-)

5. 3. 2023 3 min. čtení Marcin Rzońca
Správně umletá zrnka ovlivňují chuť kávy. Víte, jak na to?

Káva by se měla mlít v mlýnku – právě rotující úlomky totiž umožňují rozemletí zrnek na malé kousky, které pak přijdou do styku s horkou vodou. Čepelový mlýnek se na to ale moc nehodí. Mele kávu rotujícími noži a ty zrnka rozsekávají nerovnoměrně. U toho vzniká velké množství prachu, což později může negativně ovlivnit chuť připravené kávy.

Čím lepší mlýnek si pořídíte, tím rovnoměrněji bude káva umleta, takže její částečky budou zhruba stejně velké bez ohledu na nastavenou tloušťku a nebude vznikat takové množství nechtěného prachu. Proč je to důležité? Voda vyplavuje chutě obsažené v kávových částicích. Když jsou molekuly různě velké, z některých dostanete chuť rychleji a z jiných pomaleji. Může se pak stát, že se menší částice převaří, čímž se uvolní nežádoucí chutě (třeba hořkost), zatímco ty větší nemají dostatek času na uvolnění všech svých aromat, může vzniknout nepříjemná kyselost a chuť se tolik nerozvine. Dobře připravená káva by měla být přirozeně sladká a vyvážená.

Přílišné zaprášení v mlýnku způsobuje, že káva získá těžší pachuť, zanechá na jazyku nepříjemný pocit a chuť je nerozvinutá a utlumená. Mít kvalitní mlýnek je tedy podle mě velmi důležité, protože mletí má výrazný vliv na výslednou chuť vaší kávy.

Jak tedy namlít kávu pro který druh přípravy?

Každý způsob přípravy vyžaduje trochu jiné mletí.

Káva na espresso by měla být velmi jemně namletá

Když na ni sáhnete, měla by připomínat skoro až hrubý prach. Díky tomu bude více odolávat tekoucí vodě a tím se zvýší tlak, který pak protlačí vodu přes kávu. Tak se připravuje espresso. Tlakový kávovar vyžaduje opravdu jemné a rovnoměrné mletí a toho jde většinou dosáhnout jen opravdu kvalitním mlýnkem, počítejte tedy, že se s tím většinou pojí i větší investice. Z mojí zkušenosti na to většina ručních mlýnků ani levnějších elektrických nestačí.

Kávová zrna pro přípravu v moka konvičce by měla být o něco hrubější než u espressa

Tento typ mletí zvládne většina dobrých ručních i základních elektrických mlýnků. Částečky kávy by měly být viditelné a měli byste na dotek cítit jejich hrubost. Káva by neměla být umleta najemno, protože by se vám mohlo ucpat sítko konvičky, což v kombinaci s vařící vodou může vést k nepříjemné nehodě. Během přípravy by káva měla pomalu vytékat do horní části konvičky, proto také doporučuji nastavit nízký výkon hořáku.

kawa dripper

Alternativní metody jako aeropress, dripper, Chemex nebo překapávací kávovar jsou spojenci hrubšího mletí

Hrubost umletých zrnek by měla připomínat písek nebo – jak já říkám – klidně až kuskus. :-) U přelivových metod je důležitým faktorem kromě správně namleté ​​kávy doba přípravy: u dripperu nebo Chemexu je dobré mířit na cca 3–4 minuty od zalití do konce překapávání a u kávovaru na překapávanou kávu asi 5–6 minut. Hrubost mletí tedy není v tomto případě konstantní. Když připravujete menší množství kávy, je potřeba trošku jemnějšího mletí, zatímco na větší objem zase melte hruběji – to proto, abyste se trefili do správného času louhování.

Možná to zní složitě, ale nebojte. Jako všechno, i mletí kávy je otázkou cviku, pozorování a zkušeností. Určitě se ale vyplatí naučit se kávu mlít na správnou hrubost, protože jen díky tomu si užijete ty nejlepší chutě, které vám káva může poskytnout.

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články