Právě čtete

4 snadné jáhlové recepty nasladko i naslano

10421  
Sdílet: 

4 snadné jáhlové recepty nasladko i naslano

Ještě nedávno u nás doma mezi přílohami kralovaly brambory a rýže. V poslední době je ale stále častěji nahrazuji jáhlami. Kromě příloh je servíruji i jako hlavní chod, nebo dokonce místo snídaně či dezertu. Vyzkoušíte některý z mých receptů?

2. 2. 2022 3 min. čtení Magdalena Kościółek
4 snadné jáhlové recepty nasladko i naslano

Jáhly jsou skvělé v tom, že mají všestranné využití. Mimo jiné dobře fungují i jako základ veganských jídel, kdy z nich hravě uděláte třeba i karbanátky nebo paštiky. Jsou přirozeně bezlepkové a dobře chutnají i jako bezmasá verze náplně do plněných paprik, případně jimi můžete zahušťovat polévky. Možností je vážně snad nekonečno. Já jáhly miluji a už si to bez nich v kuchyni neumím představit.

przepisy z kaszy jaglanej

Recept na jáhlovou kaši s banány a medem

Kaše si k snídani dělám po celý rok, ale v chladných měsících úplně nejraději. Příjemně mě zahřejí a zasytí. Jáhlovou kaši většinou připravuji s klasickým mlékem, ale dobře chutná třeba i s kokosovým. Recept tedy snadno připravíte i ve veganské verzi.

Ingredience:

  • 50 g jáhel
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 banán
  • 1/4 hrušky
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup:

  1. Jáhly nasypte do hrnce a důkladně propláchněte vlažnou vodou.
  2. Přidejte mléko a lžičku cukru.
  3. Zahřívejte na mírný stupeň pod pokličkou asi 15 minut. Občas promíchejte, aby se kaše nepřichytila ke dnu.
  4. Uvařenou kaši nandejte do misky a ozdobte oloupaným banánem nakrájeným na plátky.
  5. Přidejte hrušku a vše přelijte javorovým sirupem.

Nemusíte zůstat jen u banánu a hrušky. Využijte ovoce, které je zrovna v sezóně a hlavně to, které máte nejraději. Jahody, borůvky, maliny, jablka… k jáhlové kaši se hodí opravdu všechno. Můžete přidat také oříšky, nejrůznější semínka, sušené ovoce, ořechová másla, med nebo nastrouhanou hořkou čokoládu.

Recept na jáhly se zeleninou

Jáhly skvěle nahradí rýži. Hodí se tedy jako příloha k všemožným klasickým receptům. Často připravuji také jáhlové „rizoto“, jako třeba toto zeleninové. Podle chuti můžete přidat i maso, které máte rádi.

Ingredience:

  • 100 g jáhel
  • 500 ml vody
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1 mrkev
  • 1 paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 velké rajče
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, mletá sladká paprika
  • čerstvá pažitka nebo hladkolistá petržel

Postup:

  1. Jáhly nasypte do hrnce a důkladně propláchněte vlažnou vodou. Pak přidejte půl litru vody a trochu soli.
  2. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut a občas promíchejte. Pak slijte přebytečnou vodu.
  3. Ve velké pánvi rozpusťte lžíci přepuštěného másla a opékejte na něm cibuli nakrájenou na proužky do změknutí.
  4. Přidejte papriku nakrájenou na menší kousky a nahrubo nastrouhanou mrkev. Asi 10 minut zeleninu pozvolna opékejte.
  5. Vmíchejte cuketu nakrájenou na kostičky, přidejte prolisovaný česnek a nakrájené rajče. Ještě krátce orestujte a pak vše zalijete vývarem.
  6. Dochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou. Přiklopené vařte do změknutí zeleniny.
  7. Nakonec přimíchejte jáhly a ještě 5 minut vše nechte dusit. Podávat můžete s nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte chilli papričky. Sladkou papriku také můžete nahradit pálivou. Někdy na závěr ještě vše posypu strouhaným tvrdým sýrem, třeba parmazánem.

Recept na jáhlový vanilkový pudink

Pudink je pro mě taková vzpomínka na dětství a dodnes si ho ráda dávám, když mě honí mlsná. Kromě toho kupovaného si připravuji různé domácí verze, třeba právě jáhlovou. Zabere to sice trochu víc času, ale rozhodně se to vyplatí.

Ingredience:

  • 50 g jáhel
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup:

  1. Jáhly nasypte do hrnce a důkladně propláchněte vlažnou vodou.
  2. Přidejte mléko, máslo, vyškrábnutá semínka i zbytek vanilkového lusku.
  3. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut, občas promíchejte.
  4. Po uvaření vyndejte lusk a vyšlehejte dohladka (můžete také úplně rozmixovat). Pokud by se vám výsledný pudink zdál moc hustý, můžete ho naředit mlékem do požadované konzistence.

I jáhlový pudink má spoustu variant! Místo vanilky můžete přidat třeba kakao, skořici (na dobu vaření přidejte klidně i celou), hořkou čokoládu nebo javorový sirup. Stejně jako kaši, i pudink si rozumí se sušeným a čerstvým ovocem i nejrůznějšími semínky a oříšky.

Recept na jáhlový salát

Jáhlový salát si nejčastěji dělám jako oběd do krabičky, který nosím s sebou do práce, nebo jako rychlou večeři. Hravě zastane celý hlavní chod, ale dá se servírovat i jako odlehčená příloha.

Ingredience:

  • 100 g jáhel
  • 500 ml vody
  • 1 paprika
  • 1 velké rajče
  • 1 avokádo
  • půl sklenice zelených oliv
  • 1/4 balení polníčku (nebo jiné listové zeleniny, kterou máte rádi)
  • sůl, pepř
  • 1/4 citronu

Postup:

  1. Jáhly nasypete do hrnce a propláchněte vlažnou vodou. Přidejte vodu, osolte a pod pokličkou za občasného míchání vařte asi 15 min.
  2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a nasypte do mísy. Přidejte i polníček.
  3. Vmíchejte vychladlé jáhly, zakápněte citronem, přidejte trochu olivového oleje, sůl, pepř a můžete podávat.

Když mám chuť na rybu, přidávám si do jáhlového salátu konzervovaného tuňáka nebo grilovaný filet lososa. Dobře také chutná verze s balkánským sýrem, ke které zas vždy přihodím hrst opražených slunečnicových semínek.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články