Právě čtete

Polníček nepatří jen do salátu – využívám ho i v teplé kuchyni

8442  
Sdílet: 

Polníček nepatří jen do salátu – využívám ho i v teplé kuchyni

Polníček všichni známe jako součást míchaných salátů. Napadlo vás ale někdy využít ho jako hlavní ingredienci? Já jím často kompletně nahrazuji klasický listový salát nebo ho přidávám do smoothies. Také mě baví využití polníčku v teplé kuchyni! Pokud jste doposud nevěděli, jak s polníčkem pracovat, připravila jsem pro vás pár tipů pro inspiraci, jak to s ním zkusit trochu jinak.

10. 4. 2020 3 min. čtení Martina Ivanová
Polníček nepatří jen do salátu – využívám ho i v teplé kuchyni

Polníček má dlouhé tmavé listy ve tvaru lžičky a na rozdíl od jiných salátů má specifickou, výraznou sladko-oříškovou chuť. Kromě toho je všestrannější než třeba hlávkový salát – může se konzumovat syrový, ale skvěle chutná i v polévkách, zmíněných smoothies, omáčkách na těstoviny nebo dokonce dušený podobně jako špenát. Mladé listy jsou ale hodně jemné a nejvíc živin si zachovají, když je tepelně upravovat nebudete.

Nejčerstvější polníček seženete od května do listopadu, kdy je jeho sezona. Obsahuje mnoho prospěšných látek a díky vysokému obsahu vlákniny je dobrý na trávení. Možná vás stejně jako mě pobaví, že se mu říká „antistresový salát“. Údajně totiž díky vitaminu B9 dokáže podpořit kvalitní spánek.

Co s polníčkem, když si ho donesete domů?

Polníček, který se často prodává v plastových krabičkách, už bývá umytý, a tak se nebojím ho rovnou konzumovat. Když ho ale koupím na farmářských trzích nebo ho mám ze zahrádky, vždy ho důkladně očistím od hlíny. Osvědčil se mi tento postup:

  1. Napustím velkou mísu vody a polníček do ní na 1‒2 minuty ponořím. Nikdy na křehké lístky nepouštím silný proud vody, aby se nepolámaly.
  2. Přeberu lístky a odstraním větší stonky, pokud někde zůstaly.
  3. Přecedím vodu a nechám lístky oschnout na papírové utěrce nebo použiji odstředivku na salát, která přebytečnou vodu a případné zbylé nečistoty šetrně odstraní.

Aby polníček déle vydržel


Když mám polníčku více, než aktuálně spotřebuji, uložím ho do spodní části lednice. Tam ho překryji utěrkou namočenou do studené vody. Díky tomu zpomalím proces vadnutí, a lístky vydrží křupavé o něco déle.

Dejte smoothies zelenou!

Pokud nepatříte mezi fanoušky zeleninových šťáv a smoothies, protože moc nemusíte jejich specifickou chuť, tato energetická bomba je skvělou cestou, jak s nimi začít. Jestli už si děláte smoothies například se špenátem, zkuste ho jako já nahradit občas polníčkem. Dodá mu zajímavou chuť!

Já ho většinou kombinuji třeba s banánem a mangem, což doporučuji i těm, kdo hledají tip, jak zeleninovou chuť ve smoothie „zakrýt“ něčím lahodnějším. Tady je recept, který si ráda vychutnám třeba jako svačinu nebo zdravější dezert.

Ingredience (2 porce):

  • Dvě hrsti polníčku
  • 1/2 mraženého banánu
  • 1/2 manga + kousek na zdobení
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 300 ml rostlinného mléka (já mám nejradši rýžové)
  • 1/2 avokáda
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 3 sušené datle
  • Šťáva z 1/2 limetky

Postup:

  1. Všechny suroviny vložte naráz do mixéru a rozmixujte dohladka.
  2. Vzniklé smoothie nalijte do sklenice nebo do misky a navrchu ho ozdobte pokrájeným mangem.
Další tipy na domácí smoothies

Další tipy na domácí smoothies

3 recepty a vše, co jste potřebovali vědět o smoothies

Přečíst článek

TIP: Do smoothie můžete přidat i rostlinný protein – například konopný nebo hráškový. Pokud by pak bylo moc husté, dolijte ještě trošku rostlinného mléka nebo vody.

Pesto z polníčku 2v1

Pesto doma nejčastěji připravuji z čerstvé bazalky, ale varianta z polníčku této klasice silně konkuruje. :-) Ráda k němu přidávám čerstvý medvědí česnek, který na jaře sbírám při procházkách v lese.

Ingredience:

  • 100 g polníčku
  • 25 g čerstvého medvědího česneku
  • 25 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • 4 datle
  • Panenský olivový olej
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny suroviny vložte do mixéru, zalijte je menším množstvím olivového oleje a mixujte, dokud se vše krásně nespojí.
  2. Pokud máte raději krémovější konzistenci, mixujte o něco déle a přidejte více olivového oleje.
  3. Pesto dochuťte solí a pepřem.


Dá to sice více práce, ale pesto se dá připravit i bez mixéru. Vše můžete propracovat v hmoždíři. Doporučuji ale předem suroviny pokrájet na menší kousky a parmazán nastrouhat.

Pesto se hodí do nejrůznějších receptů, a proto je fajn mít ho připravené v lednici. Díky němu totiž rychle vytvoříte opravdu chutnou večeři. Tohle jsou moje dva nejoblíbenější recepty, ve kterých polníčkové pesto využívám:

Pappardelle s pestem

Pokud máte chuť na opravdu rychlou a jednoduchou večeři a v lednici čeká předpřipravené pesto na to, až přijde jeho chvíle, pappardelle budete mít hotové do deseti minut.

  1. Uvařte pappardelle (nebo jiné těstoviny, které máte rádi).
  2. Po přecezení je přímo v hrnci smíchejte s pestem tak, aby se jím krásně obalily. Já na jednu porci používám asi 1–2 lžíce pesta.
  3. Při servírování každou porci doplňte čerstvě nastrouhaným parmazánem. Můžete je ještě dozdobit výhonky hrášku nebo ředkviček.

Chlebíčky s pestem a kozím sýrem

Jarní chlebíčky můžete připravit jako svěží svačinu. Polníčkové pesto tady využívám namísto klasické pomazánky nebo jím nahrazuji máslo.chlebíčky

  1. Čerstvé krajíce chleba natřete pestem.
  2. Každou porci ozdobte kozím sýrem – já nejraději používám polotvrdý farmářský.
  3. Navrch přidejte ředkvičku i s výhonky.
Vybavení do vaší kuchyně

Vybavení do vaší kuchyně

Vyberte si nové doplňky a pomocníky do kuchyně na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články