Tip: pokud máte chuť spíše na „drink“, vyzkoušejte letní drinky s Mazagrande.
Z dovolené jsem si dokonce jako suvenýr dovezla frapovač, kterým tam přímo na pláži tuhle pochutinu připravují. Ve frapovači ale velmi rychle došly baterky a pak tak nějak úplně přestal fungovat. Představa léta bez frappé pro mě však už byla naprosto nereálná, a tak jsem vyzkoušela několik variant, jak si tuhle kávu pohodlně připravit doma.
Co je frappé
Frappé není „studená káva s mlékem“, ale ledová našlehaná káva. Připravit ji není těžké: místo frapovače vám poslouží malý ruční mixérek (napěňovač mléka).
Mléko přidat můžete a nemusíte. Poctivě jsem vyzkoušela všechny možné varianty a v článku se setkáte jak s frappém s mlékem, tak bez.
Co budete potřebovat?
- Instantní kávu nebo espresso
- Led
- Vysokou sklenici
- Slámky
- Malý ruční mixér, napěňovač mléka nebo šejkr
Rovnou vám prozradím, že šlehač se mi osvědčil mnohem lépe jak pro frappé z instatního kafe, tak z espressa. V šejkru prostě napěněné konzistence nedosáhnete, pokud nejste profík za barem.
Když je nejhůř a vy nemáte vůbec nic, jenom chuť na dobrou ledovou kávu :-), šejkr nebo dokonce zavařovačka se šroubovacím víkem vám pomůžou. Ale pokud vám frappé zachutná, do mixéru, šlehače nebo frapovače doporučuju zainvestovat; ten rozdíl je obrovský.
Něco navíc pro požitkáře:
- Mléko
- Cukr
- Ochucené sirupy (Moniny seženete na prodejnách Tchibo)
- Vanilková zmrzlina
Originální frappé je z instantní kávy
Kávoví fajnšmekři k ní chovají despekt, ale tu pravou heboučkou pěnu získáte právě díky ní.
Podle původního receptu je frappé instantní káva, studená voda a pár kostek ledu. Já jsem si vyzkoušela, že je dobré maličko cukru přidat, dělá mi pak nadýchanější pěnu.
- Do vysoké sklenice dejte 2-3 lžičky instantní kávy, podle toho jak výraznou kávu máte rádi. Přidejte ideálně třtinový cukr a zhruba 10 lžic studené vody – je dobré použít vychlazenou vodu z lednice.
- Napěňovač ponořte do kávy a vyšlehejte do husté pěny.
- Zhruba do poloviny sklenice nasypte led.
- Následně dolijte mlékem (můžete použít i našlehané mléko) a studenou vodou.
- Podávejte s brčkem.
Hodnocení
Ač se jedná o instantní kávu, tohle frappé u mě vede. Je lehké, osvěžující a zároveň uspokojí chuť na něco dobrého.
Test frappé (z instatní kávy) v šejkru
V rámci pokusu jsem zkusila vyšlehat frappé v šejkru, ve stejném poměru kávy a vody. Protože ale nemám grif profíka, taková pěna se mi rozhodně nepovedla. Nedoporučuji rovnou do šejkru přidávat mléko, pak vám frappé ztěžkne úplně.
Tuto variantu jsem si ochutila Moninem, tentokrát vanilkovým, a byla moc dobrá. :-) Za frappé bych ji ale nevydávala.
Můžete zkusit i frappé z espressa
Frappé je možné připravit i z espressa, a to jak z vychlazeného, tak i čerstvého. Potřebovat budete opět šejkr nebo mixér. Výhodou mixéru je, že rozmixuje i led a vytvoří vám pak jakousi kávovou tříšť.
- Připravite si espresso ze své oblíbené kávy, u nás doma pořád vede ta brazilská. Pokud sladíte, přidejte i cukr.
- Doporučuju espresso vychladit. V ledničce vám pár hodin vydrží a můžete tak třeba odpoledne využít černou kávu z rána.
- Espresso našlehejte do pěny, jak jen to půjde. Pěnu jako z instatní kávy ale nezískáte.
- Přidejte led a ledovou vodu nebo studené mléko.
- Podávejte ve vysoké sklenici s brčkem.
Hodnocení
Tento typ frappé často dostanete v kavárně (častěji s mlékem, na fotce je frappé bez mléka, pouze s ledem). Mně ale více chutná to klasické, má mnohem lepší pěnu.
Test frappé (z espressa) v šejkru
Ne, ne, tohle prostě nezafungovalo. Espresso v šejkru se nenapěnilo a s mlékem ztěžklo úplně. Řekla bych, že to byla velmi dobře promíchaná ledová káva s mlékem. :-) S frappé ale nemá společného nic.
Pár tipů navíc
- Frappé si mohou bez problémů připravit i maminky, které kojí. Instantní i espresso káva jsou už k dostání i v bezkofeinové verzi a výsledná chuť nijak nestrádá.
- Máte rádi ochucenou kávu? Zkuste do našlehané pěny přidat kapku svého oblíbeného sirupu. Mně frappé chutná s kokosovým Moninem, protože mi evokuje dovolenou, palmy a pláž.
- Klasické mléko lze nahradit i mlékem rostlinným, za mě je frappé nejlepší s tím sójovým.
- Když vás honí mlsná, lze do frappé přidat i kopeček vanilkové zmrzliny. Nikomu to neřeknu. ;-)