Právě čtete

Cà Phê Muối: Slaná ledová káva z Vietnamu strčí do kapsy i oblíbený slaný karamel. Jak si ji připravit?

4420  
Sdílet: 

Cà Phê Muối: Slaná ledová káva z Vietnamu strčí do kapsy i oblíbený slaný karamel. Jak si ji připravit?

Rčení „Sůl nad zlato!“ se zase potvrdilo. Ve spojení s kávou jsem to sice nečekala, ale o to víc mě nadchnul původem vietnamský nápoj, který se pro svoji nezaměnitelnou chuť postupně šíří do kaváren po celém světě. A jeho příprava je až pohádkově snadná.

15. 5. 2024 4 min. čtení Veronika Bednářová
Cà Phê Muối: Slaná ledová káva z Vietnamu strčí do kapsy i oblíbený slaný karamel. Jak si ji připravit?

Kde se ve Vietnamu vzal nápad osolit kávu?

Teorií o vzniku Cà Phê Muối (čte se kah fay moy) je spousta, ale tři z nich převládají:

  1. Dílo náhody: traduje se, že v 18. století jistý farmář z provincie Gia Lai omylem upustil sůl do hrnku s kávou. Nejdříve chtěl nápoj vylít, ale přeci jen ochutnal a zjistil, že sůl kávě dodává nečekaně lahodnou chuť.
  2. Léčivý účinek: další teorie naznačuje, že se slaná káva původně používala jako lék – především na zažívací potíže. Sůl má totiž antibakteriální a dezinfekční vlastnosti.
  3. Vliv francouzské kolonizace: v 19. století přivezli Francouzi do Vietnamu slané pečivo a bagety, což je oblíbená pochutina k šálku kávy. Možná tedy recept na vietnamskou slanou kávu vznikl na základě inspirace touto kombinací chutí.

Osobně fandím hned té první variantě. Dokážu se s ní krásně ztotožnit. Po ránu se mi totiž už několikrát stalo, že jsem si v rozespalosti osolila čaj… výsledek se rozhodně nezapsal do mého receptáře. V případě kávy ale chápu, že zabodovala. 🙂

Jaká káva se hodí pro přípravu Cà Phê Muối?

Tento nápoj nejlépe vynikne s robustou. Má totiž zemité a čokoládové chuťové tóny, které perfektně ladí se slanou chutí.

Recept na slanou ledovou kávu Cà Phê Muối

Připravte si 5 ingrediencí

  • sůl – použila jsem klasickou mořskou a ještě vločky na ozdobení
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 300 ml kávy – nejlépe robusta, například Tchibo Aromatico Intenso
  • slazené kondenzované mléko
  • led

Postup

  1. Připravte si překapávanou kávu v konvičce na přípravu kávy (ve stylu chemexu), v konvičce s filtrem nebo jiným způsobem, který je vám blízký.
  2. Vylijte kelímek smetany do mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte do polotuha.
  3. Nalijte cca do ¼ sklenice kondenzované mléko, přidejte 3 kostky ledu a zalijte je připravenou filtrovanou kávou.
  4. Vše dobře promíchejte, aby se kondenzované mléko spojilo s kávou. V případě potřeby přidejte led. Jen si nechejte ještě prostor pro šlehačku navrch.
  5. A nyní přichází na scénu slaná šlehačka! Lžičkou ji naneste na hladinu ledové kávy a lehce ji vmíchejte do nápoje.

Hotovo.

A nezabralo to ani 10 minut, viďte? Doporučuju drink popíjet přes slanou šlehačku, abyste si naplno vychutnali tu nečekaně božskou harmonii.

 

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články