Právě čtete

Můj recept na domácí mátový sirup a kávové mojito, do kterého ho můžete využít

7133  
Sdílet: 

Můj recept na domácí mátový sirup a kávové mojito, do kterého ho můžete využít

Když přijde letní počasí, roste moje chuť na osvěžující limonády a ledové kávové nápoje. A myslím, že to tak máme asi všichni. Proto jsem pro nás připravila recept na ledovou kávu ve stylu mojita, do které přijde i domácí mátový sirup. Ten můžete kromě kávy využít právě i do limonád.

23. 6. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Můj recept na domácí mátový sirup a kávové mojito, do kterého ho můžete využít

Výroba sirupů, které slouží jako základ pro limonády, je snadná. Hlavní, co potřebujete, je voda a cukr a dále už je to na vás. Já miluji bezinkový sirup, který dělá každý rok moje babička a už od malička ho popíjím během léta. Má ho ráda celá naše rodina. Existuje ale nespočet příchutí, které si můžete udělat. Například méně obvyklý pampeliškový, meduňkový, rebarborový, levandulový, kopřivový nebo třeba různé sirupy z ovoce. Můj syn má nejraději jahodový a malinový, ale dobrý je i borůvkový a rybízový.

Asi jeden z nejjednodušších sirupů na přípravu, který u nás doma děláme bohužel velmi často, je cibulový. Určitě ho znáte nebo jste o něm alespoň slyšeli. Je výborným lékem na kašel. Nakrájíte cibuli na kostičky, navrstvíte na ni med, promícháte a přibližně během hodiny začnou vznikat první kapky sirupu. Synek ho naprosto zbožňuje, což s ním nesdílím. Podobně se připravuje i smrkový sirup, který se díky vitamínu C rovněž hodí při nachlazení a kašli.

Recept na domácí mátový sirup

Jak už jsem zmiňovala, sirupy jsou skvělým základem pro spoustu drinků. Společně si teď uděláme mátový sirup, který vás v parných dnech příjemně osvěží a v zimě může zahřát v čaji. Máta obsahuje účinné látky jako třeba mentol. Využívá se především při zažívacích potížích – uleví vám od zvracení, nadýmání či nechutenství. Máta podporuje i správnou funkci žluči. No a pokud vás čeká něco náročného, co vás stresuje, pak vám tato zelená kouzelnice pomůže od stresu i s nespavostí.

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 bio citron
  • 60 g máty

Postup:

  1. Zahřejte vodu a dejte do ní cukr. Občas promíchejte a vařte, dokud se zcela nerozpustí.
  2. Očistěte a nakrájejte mátu a citron na plátky.
  3. Nakrájené suroviny vložte do sirupu a vařte pod pokličkou cca 20 minut.
  4. Poté nechte hodinu odležet na vypnuté plotně.
  5. Po vychladnutí sirup přeceďte přes čistou utěrku a máte hotovo.
  6. Teď stačí ho jenom přelít do sklenice nebo zavařovačky.

Mátový sirup můžete popíjet jen tak s klasickou nebo bublinkovou vodou. Asi nejznámějším drinkem, kam se přidává, je mojito. Už jste ho ale někdy zkusili s kávovou příchutí?

Recept na kávové mojito

Za mě je kávové mojito úplně skvělá možnost přes den, protože ho dělám bez alkoholu. Když máte třeba mezi prací jenom chvilku odběhnout si na kávu nebo víte, že budete řídit. Tenhle drink vás nakopne i osvěží a vy se vrátíte k práci více vylidnění a připravení. Klidně si ho ale třeba večer můžete přiostřit kvalitním bílým rumem, pokud vám už bylo 18. Mám ráda kombinaci kávy a citrusů, takže pokud si stejně jako já dopřáváte Mazagrande, věřím, že i kávovým mojitem se vám trefím do chuti.

Ingredience:

  • 3 lžíce mátového sirupu
  • 2 lžíce šťávy z limetky
  • 100 ml silné kávy
  • 120 ml bublinkové vody
  • 1 velká kostka ledu
  • Limetka a máta na ozdobu

Postup:

  1. Kostku ledu vložte do sklenice.
  2. Přidejte sirup a šťávu z limetky a zalijte bublinkovou vodou.
  3. Následně vlijte kávu a máte hotovo. Nyní již stačí drink jenom ozdobit a servírovat.

Letních kávových drinků, které vás příjemně osvěží, je opravdu nespočet. Stačí popustit uzdu fantazii. Na Tchibo Blogu již najdete třeba citrusové affogato, jahodovou dalgonu nebo třeba kávový milkshake. To je v podstatě dezert a káva v jednom. Snad se vám inspirace bude hodit.

Pokud by na kávové mojito nebo na některý z výše uvedených drinků měly chuť i děti, stačí, když kávu nahradíte některým cereálním nápojem. Příchuť kávy bude zachována a vaše ratolesti si budou připadat důležitě, že ji mohou popíjet s vámi.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články