Právě čtete

Dorty k MDŽ, které zvládnou udělat i chlapi

46511  
Sdílet: 

Dorty k MDŽ, které zvládnou udělat i chlapi

Na MDŽ si vlastně pamatuju spíš jako na dětský svátek. Byla to totiž další příležitost, jak udělat mamince radost. Ve školce se malovaly obrázky a ve škole jsme na domácích pracích (to byl povinný předmět) spíchly chňapku a kluci stloukli dřevěnou podložku pod horké hrnce. Hrdě jsme naše výtvory nesli domů a po cestě nakoupili nezbytné karafiáty s asparágem. Nezapomenout na vlastnoruční papírové přáníčko s věnováním a oslava Mezinárodního dne žen mohla začít.

4. 3. 2016 4 min. čtení Kateřina Winterová
Dorty k MDŽ, které zvládnou udělat i chlapi

U nás doma se teda moc neslavilo. Nepamatuju se na dorty, limonádky ani kafíčka. To si spíš máma užila s holkama v kanclu, šlo se na vínko a další pracovní den utekl jako voda. Jak jsem byla starší, nějak jsem tenhle svátek vypustila z hlavy. Ke kráse zprofanovaných karafiátů jsem si našla cestu až před pár lety a z MDŽ se stal díky naší nedávné historii jen vtip. Ale nevadí, když se ohlédneme na začátek 20. století, musíme obdivovat odvahu obyčejných žen, které i pro nás vydobyly nejen volební právo. Však to byly v roce 1908 švadleny, které šly stávkovat do newyorských ulic. :)

A to je potřeba patřičně oslavit. A tady vyzývám naše muže, manžílky, milence i podpantofláky k akci! Pánové, není na tom nic těžkého, tyhle recepty jsou šité na míru pro vás! Už se těším na komentáře vašich drahých poloviček, jak jim váš chlapský dortík udělal radost. Karafiát za ucho, vařečku do ruky a slavte!

Čokoládové muffiny s pinot noir

chlapske dortyDSC00052

Suroviny:

1 hrnek hladké mouky (250 g)
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
4 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
125 g změklého másla (1/2 kostky)
1 hrnek třtinového cukru (200 g)
2 vejce
1 sklenka červeného vína pinot noir/rulandského modrého (150 ml)

Postup:

Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si papírové košíčky nebo formy na muffiny na plech a vymažte je máslem (dobře to jde obalem od másla). Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao, vanilkový cukr a sůl promíchejte. V jiné nádobě ušlehejte (mixérem) máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny, trvá to zhruba 5 minut. Přidejte po jednom vejce a zašlehejte ho k máslu s cukrem. Pokud by se krém začal srážet (tvořily by se v něm hrudky), vmíchejte lžíci mouky a pokračujte. Vmíchejte metličkou či špachtlí mouku, přilijte víno, zlehka promíchejte a rozdělte do košíčků. Naplňte je těstem do 2/3, pečením ještě nabydou. Vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut.

Jsou-li muffiny hotové, zjistíte testem špejlí – zapíchněte ji do středu, ihned vyjměte a pokud je suchá, vyndejte muffiny, pokud je vlhká s mazlavým těstem, nechte muffiny dopéct. Nechte je 10 minut odpočinout, pak je opatrně vyklopte z formy (v košíčkách je ale ponechte) a nechte zcela vychladnout.

Mezitím si můžete připravit polevu:
1 hrnek malin nebo jahod
½ sklenky červeného vína pinot noir
3 lžíce třtinového cukru

Ovoce vsypte do rendlíku, zalijte vínem, přisypte cukr a zahřívejte na středním stupni, až se cukr zcela rozpustí. Pak zvyšte teplotu a nechte tekutinu vařit zhruba 5 minut, ztlumte a nechte ještě pár minut probublávat, než směs zhoustne. Nechte vychladnout a přelijte přes muffiny.

Listový koláč s hruškami

chlapske dortyDSC00121

Suroviny

1 balení listového těsta
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce třtinového cukru
500 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilky
2 hrušky
1 lžíce mleté skořice
máslo na vymazání formy
hladká mouka na vysypání formy a pomoučení
moučkový cukr na posypání

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Pracovní plochu posypte moukou a vyválejte na ní válečkem listové těsto. Nebo použijte těsto v plátu, který stačí jen rozbalit. Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte moukou a vyložte ji těstem. Propíchejte ho na více místech vidličkou, ať může unikat vzduch.

Pudinkový prášek rozmíchejte s cukrem v 1/3 mléka dohladka. Do zbylého mléka vyškrábněte semínka vanilky, vhoďte do něj klidně i celý lusk a zahřívejte. Jakmile se z mléka začne kouřit, vlijte rozmíchaný pudink, promíchejte, minutu povařte, ztlumte teplotu a míchejte do zhoustnutí. Horký pudink posypte zlehka moučkovým cukrem, aby se na něm nevytvořil škraloup a nechte zchladnout.

Hrušky omyjte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky – zhruba 3 mm. Pudink vlijte na těsto, poklaďte hruškami, posypte skořicí a upečte v předehřáté troubě zhruba 15 až 20 minut, až těsto zezlátne a mírně se nafoukne.

Nepečený dort s ovocem

chlapske dortyDSC00046

Suroviny:

300 g cukrářských piškotů
4 lžíce bílého rumu, amaretta nebo griotky
300 g ovoce dle chuti (čerstvé mango, jahody či banány, kompotované meruňky, broskve, ananas, mandarinky) + na ozdobu
strouhaná kůra z ½ pomeranče
500 g měkkého tvarohu (polotučného)
150 g zakysané smetany
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce javorového sirupu nebo medu

Postup:

Piškoty vyskládejte do servírovací mísy nebo dortové formy a zakápněte alkoholem. Pokud vám zbyly piškoty, nechte si trochu alkoholu na později. Ovoce nakrájejte na kousky velikosti sousta a polovinou poklaďte piškoty. Pomeranč omyjte horkou vodou, osušte a kůru nastrouhejte na jemném struhadle do mísy s tvarohem. Tvaroh vyšlehejte se smetanou, cukrem a sirupem či medem na hladký krém.

Polovinu rozetřete na ovoce, poklaďte zbylými piškoty, pokud máte, zakápněte zbylým alkoholem a posypte zbylým ovocem. Zakryjte krémem, uhlaďte špachtlí, příborovým nožem nebo obrácenou stranou lžíce, zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na dvě hodiny do lednice. Klidně v ní dort můžete nechat přes noc. Před podáváním ozdobte ovocem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články