Právě čtete

Espresso cheesecake

66981  
Sdílet: 

Espresso cheesecake

Jestli jste milovníci kávy a čokolády a hledáte něco speciálního pro velkou oslavu: tramtadadá! Espresso cheesecake je tu přesně pro vás! Tenhle bohatý dortík je naprostá delikatesa.

11. 2. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Espresso cheesecake

Taky mě baví, že dokážete sníst opravdu jen malý kousek, protože je velmi vydatný, takže si nemusíte nic vyčítat a rádi se o tento zážitek podělíte s ostatními. Pokusila jsem se ho po focení dojíst, protože mi velmi chutnal, leč se to nepodařilo a to jsem se opravdu snažila. :)

Nabídla jsem ho tedy den poté jako občerstvení redakci ELLE, když jsme se fotili s Honzou Muchowem do únorového čísla, a vzbudil velký ohlas. Silná chuť kávy, čokolády a nakyslé Lučiny jsou tu ve skvělém poměru a nekazí ho tuna cukru, to všichni ocenili.

Zrnková káva Tchibo, kterou jsem použila na espresso je fair trade. Stejně tak i kakao a třtinový cukr (fair trade, spravedlivý obchod je sociálním hnutím a tržním přístupem. V zemích třetího světa pomáhá producentům potravin a propaguje udržitelnost). Na Lučinu nedám dopustit. Vaří a peče se s ní výborně nasladko i naslano. A sušenky v korpusu můžete podle nálady obměňovat. Mně se líbily co nejtmavší, cheesecake s kávou pak vypadá jak z barokního obrazu. A co se týká pečení, prý je lepší péct cheesecaky bez použití horkého vzduchu, prostě klasicky. Nebudou pak praskat.

Uvidíme, v únoru mám narozeniny a celý svět pak Valentýna, tak se testy s pečením “espresočískejku” budou hodit.

k chesecake7.12.2015 stateo01967 1

Suroviny:

200 g kakaových sušenek
4 polévkové lžíce rozehřátého másla
4 vejce
80 g třtinového cukru
1 silné espresso
200 g čokolády
1 čajová lžička granulované kávy
2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
500 g Lučiny
1 polévková lžíce kakaa na posypání

Postup:

Nejprve si rozehřejeme troubu na 160 °C. Pomeleme sušenky v robotu nebo pomocí válečku – sušenky vložíme do utěrky a přes ni je válečkem na těsto rozdrtíme. Do větší dortové formy skřípneme pečící papír, smícháme sušenky s máslem a vtlačíme je na dno formy. Můžeme vytvořit i jemné okraje tím, že je budeme vytlačovat kousek výš. Tento základ by se neměl drolit a pokud ano, přidáváme postupně máslo, dokud nejsme spokojení.

Formu dáme stranou a ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem. Přilijeme vlažné espresso, kávové granule a postupně vmícháme kakao. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu a přidáme ji do směsi. Nakonec přijde Lučina. Pěkně rovnoměrně ji v míse s ostatními surovinami rozmícháme dohladka. Náplň nalijeme do formy na sušenkový korpus a pečeme 50 minut až hodinu.

Cheesecake je hotový, když se ve formě při pohybu nehýbe. Vypneme troubu a necháme otevřená dvířka. Cheesecake necháme uvnitř dojít. Zchladlý dort poprášíme kakaem a uchováme v chladu.

k chesecake7.12.2015 stateo02005 1

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články