Právě čtete

Espresso cheesecake

64478  
Sdílet: 

Espresso cheesecake

Jestli jste milovníci kávy a čokolády a hledáte něco speciálního pro velkou oslavu: tramtadadá! Espresso cheesecake je tu přesně pro vás! Tenhle bohatý dortík je naprostá delikatesa.

11. 2. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Espresso cheesecake

Taky mě baví, že dokážete sníst opravdu jen malý kousek, protože je velmi vydatný, takže si nemusíte nic vyčítat a rádi se o tento zážitek podělíte s ostatními. Pokusila jsem se ho po focení dojíst, protože mi velmi chutnal, leč se to nepodařilo a to jsem se opravdu snažila. :)

Nabídla jsem ho tedy den poté jako občerstvení redakci ELLE, když jsme se fotili s Honzou Muchowem do únorového čísla, a vzbudil velký ohlas. Silná chuť kávy, čokolády a nakyslé Lučiny jsou tu ve skvělém poměru a nekazí ho tuna cukru, to všichni ocenili.

Zrnková káva Tchibo, kterou jsem použila na espresso je fair trade. Stejně tak i kakao a třtinový cukr (fair trade, spravedlivý obchod je sociálním hnutím a tržním přístupem. V zemích třetího světa pomáhá producentům potravin a propaguje udržitelnost). Na Lučinu nedám dopustit. Vaří a peče se s ní výborně nasladko i naslano. A sušenky v korpusu můžete podle nálady obměňovat. Mně se líbily co nejtmavší, cheesecake s kávou pak vypadá jak z barokního obrazu. A co se týká pečení, prý je lepší péct cheesecaky bez použití horkého vzduchu, prostě klasicky. Nebudou pak praskat.

Uvidíme, v únoru mám narozeniny a celý svět pak Valentýna, tak se testy s pečením “espresočískejku” budou hodit.

k chesecake7.12.2015 stateo01967 1

Suroviny:

200 g kakaových sušenek
4 polévkové lžíce rozehřátého másla
4 vejce
80 g třtinového cukru
1 silné espresso
200 g čokolády
1 čajová lžička granulované kávy
2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
500 g Lučiny
1 polévková lžíce kakaa na posypání

Postup:

Nejprve si rozehřejeme troubu na 160 °C. Pomeleme sušenky v robotu nebo pomocí válečku – sušenky vložíme do utěrky a přes ni je válečkem na těsto rozdrtíme. Do větší dortové formy skřípneme pečící papír, smícháme sušenky s máslem a vtlačíme je na dno formy. Můžeme vytvořit i jemné okraje tím, že je budeme vytlačovat kousek výš. Tento základ by se neměl drolit a pokud ano, přidáváme postupně máslo, dokud nejsme spokojení.

Formu dáme stranou a ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem. Přilijeme vlažnou kávu, kávové granule a postupně vmícháme kakao. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu a přidáme ji do směsi. Nakonec přijde Lučina. Pěkně rovnoměrně ji v míse s ostatními surovinami rozmícháme dohladka. Náplň nalijeme do formy na sušenkový korpus a pečeme 50 minut až hodinu.

Cheesecake je hotový, když se ve formě při pohybu nehýbe. Vypneme troubu a necháme otevřená dvířka. Cheesecake necháme uvnitř dojít. Zchladlý dort poprášíme kakaem a uchováme v chladu.

k chesecake7.12.2015 stateo02005 1

Čtěte také

Zimní kávy pro rok 2015
Zimní kávy pro rok 20154509
French press aneb jak doma udělat skvělou kávu
French press aneb jak doma udělat skvělo…3835
Barista radí, jak na přípravu zimních káv
ista radí, jak na přípravu zimních káv…8318
Další články