Právě čtete

Křehký dortík s růžemi z jablek

20168  
Sdílet: 

Křehký dortík s růžemi z jablek

Růže z jablek. No nejsou nádherné? Obdivuju lidi, kteří jsou tak vynalézaví a dokáží z kulatého ovoce vytvořit květinu. Jak je to napadne? To bych si přála. Mít takové nápady, mít trojrozměrnou fantazii. :)

19. 2. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Křehký dortík s růžemi z jablek

Ale zpátky k receptu. Na růžičky jsem vzala poslední jablka ze sklepa. Když se dobře uskladní a pečlivě je přebíráte, vydrží jablka skoro až do jara. Mimochodem, jablka působí i jako vynikající omlazující kůra. Látky v nich obsažené zpomalují proces stárnutí. Tak to se hodí. Nejen dneska. Viděli jste film Smrt jí sluší? Tam jedli jablka pořád… :)

Jabloně mám ráda. A hlavně starodávný odrůdy. Panenská jablíčka jsou prostě krásná, něžná a moc dobrá. Ale tady jde především o růže. Růže z jablek. Jsou tak efektní a jednodušší postup na jejich výrobu už snad ani nemůže být. Takže až bude mít někdo narozeniny, dostane ode mě tenhle dortík. Místo pugétu z růží!

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00337

Suroviny na těsto:

250 g hladké mouky
125 g ztuhlého másla
50 ml studené vody
špetka soli
kousek másla na vymazání formy

Suroviny na náplň:

400 g crème fraîche (nebo kysané smetany)
1 vanilkový cukr

Suroviny na růže z jablek:

4 střední červená jablka (nejlépe bio)
1 polévková lžíce třtinového moučkového cukru

Postup na těsto:

Na vál vysypeme mouku, sůl a ztuhlé máslo do ní pomocí dvou nožů rozsekáme. Lehce a rychle rukama vypracujeme drobenkové těsto, do kterého postupně přiléváme studenou vodu. Těsto by nemělo být absolutně hladké, hrudečky másla jsou žádány. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na půl centimetru tloušťky a přeneseme do pečící formy na koláč. Upravíme rovnoměrně po okrajích a přebytečné těsto seřízneme. Dáme opět do lednice zatuhnout. Poté syrový základ propícháme na několika místech vidličkou a dovnitř koláčové formy na těsto nasypeme např. hrachová zrna. To aby se nám těsto při pečení nezvedalo. Pečeme na 180 °C asi 45 min. Necháme vychladnout.

jabkove ruze _MG_3477

Postup na náplň:

Crème fraîche osladíme vanilkovým cukrem. Kysanou smetanu můžeme dosladit kvůli kyselosti více, podle chuti. Hotový koláčový korpus (bez hrachu) pomažeme smetanou.

Postup na růže z jablek:

Jablka omyjeme a osušíme. Pomocí škrabky loupeme slupku od stopky k bubákovi a jemně otáčíme jablkem tak, abychom pokaždé seškrábli dužinu i s tenkým červeným okrajem. Do formy na muffiny vkládáme postupně od kraje plátky jablečných slupek červeným okrajem nahoru. Postupujeme ke středu a poslední slupku opatrně zamotáme do ruličky a vložíme jako poupátko dovnitř. Když máme růžičky hotové, posypeme je moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C asi 15 min. Cukr a šťáva z jablek plátky pěkně spojí. Pak můžeme naaranžovat na koláč. Před podáváním posypeme trochou moučkového cukru.

jabkove ruze _DSC0740

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00267

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články