Právě čtete

Křehký dortík s růžemi z jablek

19560  
Sdílet: 

Křehký dortík s růžemi z jablek

Růže z jablek. No nejsou nádherné? Obdivuju lidi, kteří jsou tak vynalézaví a dokáží z kulatého ovoce vytvořit květinu. Jak je to napadne? To bych si přála. Mít takové nápady, mít trojrozměrnou fantazii. :)

19. 2. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Křehký dortík s růžemi z jablek

Ale zpátky k receptu. Na růžičky jsem vzala poslední jablka ze sklepa. Když se dobře uskladní a pečlivě je přebíráte, vydrží jablka skoro až do jara. Mimochodem, jablka působí i jako vynikající omlazující kůra. Látky v nich obsažené zpomalují proces stárnutí. Tak to se hodí. Nejen dneska. Viděli jste film Smrt jí sluší? Tam jedli jablka pořád… :)

Jabloně mám ráda. A hlavně starodávný odrůdy. Panenská jablíčka jsou prostě krásná, něžná a moc dobrá. Ale tady jde především o růže. Růže z jablek. Jsou tak efektní a jednodušší postup na jejich výrobu už snad ani nemůže být. Takže až bude mít někdo narozeniny, dostane ode mě tenhle dortík. Místo pugétu z růží!

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00337

Suroviny na těsto:

250 g hladké mouky
125 g ztuhlého másla
50 ml studené vody
špetka soli
kousek másla na vymazání formy

Suroviny na náplň:

400 g crème fraîche (nebo kysané smetany)
1 vanilkový cukr

Suroviny na růže z jablek:

4 střední červená jablka (nejlépe bio)
1 polévková lžíce třtinového moučkového cukru

Postup na těsto:

Na vál vysypeme mouku, sůl a ztuhlé máslo do ní pomocí dvou nožů rozsekáme. Lehce a rychle rukama vypracujeme drobenkové těsto, do kterého postupně přiléváme studenou vodu. Těsto by nemělo být absolutně hladké, hrudečky másla jsou žádány. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na půl centimetru tloušťky a přeneseme do pečící formy na koláč. Upravíme rovnoměrně po okrajích a přebytečné těsto seřízneme. Dáme opět do lednice zatuhnout. Poté syrový základ propícháme na několika místech vidličkou a dovnitř koláčové formy na těsto nasypeme např. hrachová zrna. To aby se nám těsto při pečení nezvedalo. Pečeme na 180 °C asi 45 min. Necháme vychladnout.

jabkove ruze _MG_3477

Postup na náplň:

Crème fraîche osladíme vanilkovým cukrem. Kysanou smetanu můžeme dosladit kvůli kyselosti více, podle chuti. Hotový koláčový korpus (bez hrachu) pomažeme smetanou.

Postup na růže z jablek:

Jablka omyjeme a osušíme. Pomocí škrabky loupeme slupku od stopky k bubákovi a jemně otáčíme jablkem tak, abychom pokaždé seškrábli dužinu i s tenkým červeným okrajem. Do formy na muffiny vkládáme postupně od kraje plátky jablečných slupek červeným okrajem nahoru. Postupujeme ke středu a poslední slupku opatrně zamotáme do ruličky a vložíme jako poupátko dovnitř. Když máme růžičky hotové, posypeme je moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C asi 15 min. Cukr a šťáva z jablek plátky pěkně spojí. Pak můžeme naaranžovat na koláč. Před podáváním posypeme trochou moučkového cukru.

jabkove ruze _DSC0740

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00267

Čtěte také

Espresso cheesecake
Espresso cheesecake64213
Co vaří kuchaři na Valentýna svým láskám?
Co vaří kuchaři na Valentýna svým láskám…6201
Ibiškové raw kuličky
Ibiškové raw kuličky8866
Další články