Právě čtete

Naše děti milují želatinové medvídky. Dělám zdravou verzi sladkou od přírody

6582  
Sdílet: 

Naše děti milují želatinové medvídky. Dělám zdravou verzi sladkou od přírody

Spousta z nás si vybaví želatinu ve spojení s pytlíkem gumových medvídků z obchodu. Ti ale mají ke zdravému stravování daleko. A kolagen? To bude asi něco na klouby, že? Pojďme se spolu dneska podívat na kolagen a želatinu trochu blíž. V závěru vás čekají tři recepty na bonbony pro děti i dospělé.

14. 8. 2020 6 min. čtení Yummy Paleo
Naše děti milují želatinové medvídky. Dělám zdravou verzi sladkou od přírody

Jak jsem vypozorovala, snad všechny možnosti gumídků v obchodech jsou založeny na vysoké dávce sladidla s přidáním želatiny neznámého původu, umělých barviv, ovocných koncentrátů a extraktů, leštících látek a rostlinných olejů. Přitom je domácí výroba snadná a všem dětem (i dospělým), kterým jsme je kdy připravila, vždy vykouzlili úsměv na tváři úplně stejnou měrou jako ti kupovaní.

Z čeho gumídky vyrábím?

Základní surovinou pro domácí výrobu je kvalitní želatina. Nevíte, co si pod tím představit? Podle mě je to jednoduše želatina od zvířat, která se pasou během svého života volně na trávě. Ze zvířat, která jsou zdravá a vitální. Dopředu můžu říct, že takovou kvalitní želatinu seženete jen ve specializovaných obchodech a e-shopech.

Jak vybírám tu správnou želatinu?

Dnes můžete narazit i na kvalitní želatiny z kostí (často s označením typu B – bovine) od zvířat pasoucích se volně na trávě.

Takové produkty, které jsou bez příchutě, se označují např. „Pasture-raised and Grass-fed“, „Kosher Beef Gelatin“. Proto lze s nimi v kuchyni jednoduše pracovat a připravovat z nich jak slaná, tak sladká jídla. Pozor si ale během nákupu dejte na slovní spojení želatina a hydrolyzovaný kolagen. Želatina je rozpustná pouze v horké vodě, zatímco hydrolyzovaný kolagen lze rozpustit i ve vodě studené. Kolagen na rozdíl od želatiny netuhne.

Jde to i z agaru?

V supermarketech bývá k dostání jen konvenční vepřová želatina nebo rostlinný agar. Ten sice želíruje, ale nezískáte z něj všechna zdravotní pozitiva, jako z kvalitní želatiny. Takže odpověď zní ano ‒ jde to i z agaru, ale kvalitní želatina je mnohem výživnější.

Kolagen je nejhodnější protein

Kolagen je bezpochyby nejhojnějším proteinem v našem těle. Pomáhá, posiluje, chrání a drží tělo v podstatě pohromadě.

zele bonbony bez cukru

Kolagen vytváří kosti, chrupavky, zuby, šlachy, vazy, klouby a je klíčem ke krásným vlasům, pokožce i nehtům. Navíc posiluje svaly, pomáhá buněčnému růstu a podporuje orgány trávicího traktu ‒ jícen, žaludek, tlusté i tenké střevo. Pokud je ale kolagen v těle nekvalitní nebo ho je nedostatek, mohou vznikat různé zdravotní potíže.

Vzpomeňte si, že strava našich předků byla jiná než dnes. Dříve, když se porazilo zvíře, tak se zužitkovalo úplně celé včetně šlach, chrupavek, kůží i kostí. Dnes si člověk v obchodech ale spíše kupuje libový plátek masa, a tak dostane čistý sval, který je sice zdrojem kvalitních bílkovin, ale kolagenu je v něm úplné minimum.

Kolagen vs. želatina – jak to s nimi je?

Přirozenou a dostupnou cestou získáte kvalitní kolagen bezpochyby povařením domácího kostního vývaru, pečením bio masa včetně kostí, chrupavek a kůže nebo případně v hydrolyzované formě (prášku) ve specializovaných obchodech.

Vařením se pak kolagen dále rozštěpuje na želatinu, která se snadno tráví a vstřebává do těla. Při vyšší teplotě je želatina tekutá, když ji ale uložíte do chladu, tak ztuhne na rosol. Z výsledků nespočtu studií má želatina dvě významné úlohy pro naše zažívání: chrání a utěsňuje střeva (v podstatě je chrání tak, že potahuje sliznici a chrání ji proti dalšímu poškozování z jídla a pití) a zvyšuje celkovou nutriční hodnotu daného jídla.

O želatině vědecky


Studie věnované želatině poukazují na její prospěšné účinky:

  • ulevuje od artritidy a bolesti kloubů
  • chrání buňky a působí proti stárnutí, posiluje nehty
  • zamezuje tvorbě nádorů
  • pomáhá regulovat inzulin, zmírňovat stav cukrovky a snižovat cukr v krvi
  • pomáhá regulovat krvácení z nosu, silnou menstruaci, vředy či krvácení z měchýře
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá normalizovat hladinu žaludečních šťáv
  • může omezovat celulitidu
  • pomáhá čelit degenerativním a zánětlivým onemocněním

Hydrolyzovaný kolagen i želatina se rozkládají v lidském žaludku na zhruba stejné produkty a využitelnost organismem by tak měla být podobná.

Doplňovat kolagen můžete i pomocí domácích gumídků

Sečteno podtrženo, konzumace zdrojů kolagenu, jako je vývar z kostí, kvalitní želatina, hydrolyzovaný kolagen (to je rozložená forma hovězí želatiny bez chuti v prášku), zlepšuje zdraví. Nám dospělým i dětem.

Proto kromě domácích vývarů či pečení různých druhů mas z dobrých zdrojů doporučuju i kolagen doplňovat. Ať už přidáním hydrolyzovaného kolagenu například do smoothies nebo ranních kaší, či vytvářením domácích gumových medvídků, pudinků, aspiků nebo dezertů pomocí kvalitní želatiny. A na tuhle kvalitní želatinu i želé medvídky se teď zaměříme.

Želatinové bonbony připravuji společně s dětmi

Neznám moc dětí, které by neměly rády želé. Za chvilku si spolu ukážeme tři skvělé recepty včetně různých tipů, díky kterým si můžete takové domácí želé připravit a obohatit ho o další vitamíny nebo probiotika. To že je domácí želé plné ovoce či zeleniny podle vašich chutí, je samozřejmostí.

Příprava je jednoduchá, takže z toho jednoduše vymyslíte i aktivitu pro děti. Základem jsou silikonové formičky například na led, čokoládu nebo přímo na gumové medvídky. Dětem se pak skvěle pracuje s kapátkem. Ta se dají sehnat i jako doplněk silikonových formiček. Zmáčknutím kapátka natáhnete tekutinu a druhým zmáčknutím pak vyplníte formičku. Ale vystačíte si i s obyčejnou lžičkou.

Když nemáte formičky


Gumídky připravíte klidně i bez formičky. Stačí vylít připravenou želé směs například do skleněné hranaté nádoby, nechat v lednici ztuhnout a pak ji jednoduše nakrájet třeba na kostky, plátky nebo vykrajovat pomocí ostrých vykrajovátek.

Z uvedených ingrediencí u každého receptu připravíte asi 150 malých bonbonů. Na přípravu si vyhraďte asi 10 minut času a počítejte ještě s 30 minutami na tuhnutí.

Smoothie gumídci

Ingredience:

  • 150 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g čerstvých nebo mražených lesních borůvek
  • šťáva z jedné limety nebo citronu
  • 1/2 hrnku vody
  • 4 lžíce hovězí želatiny od zvířat z volného chovu
  • 2 lžičky medu (nemusí být)

Postup:

  1. Nechte zmrazené ovoce trochu povolit (pokud používáte čerstvé, máte o starost méně) a potom je spolu s limetovou šťávou a ¼ hrnkem vody rozmixujte. Výsledné smoothie můžete přepasírovat od zrníček.
  2. Prohřejte si na mírném plameni zbytek vody a postupně v ní rozpusťte 4 lžíce želatiny. Odstavte.
  3. Připravenou přepasírovanou smoothie směs poté začněte pomalu lít do rozpuštěné želatiny. Vše důkladně promíchejte a ujistěte se, že je želatina rozpuštěná.
  4. Nyní si připravte silikonové formičky na čokoládové bonbony, tvořítka na led nebo silikonové formičky s medvídky a pipetou nebo lžičkou do nich želé nalijte.
  5. Formičky vložte alespoň na půl hodiny do lednice, poté můžete jednotlivé želé bonbóny vyndat a přendat do uzavíratelné nádoby.

Jak bonbony skladovat


Aby vám domácí želatinové bonbony vydržely co nejdéle a v co nejlepší kvalitě, uchovávejte je ideálně v lednici.

Řepoví gumídci

Ingredience:

  • 125 ml šťávy z řepy (pokojové teploty)
  • 125 ml filtrované vody nebo vody z mladého kokosu
  • 4 lžíce hovězí želatiny od zvířat z volného chovu

Postup:

  1. Prohřejte si na mírném plameni vodu (nebo kokosovou vodu) a postupně v ní rozpusťte 4 lžíce želatiny.
  2. Jakmile se všechna želatina rozpustí, nalijte ji do šťávy z řepy a pořádně promíchejte.
  3. Pomocí kapátka nebo lžičky nalijte želé do silikonových formiček a nechte alespoň půl hodiny v lednici vychladnout. Želé hezky ztuhne.

Ještě zdravější gumídci

Nahraďte šťávu z řepy jakoukoliv jinou zeleninou šťávou, např. z mrkve nebo řapíkatého celeru. Šťávu z řepy můžete vyměnit za řepný kvas nebo řepnou fermentovanou limonádu z vodního kefíru. Ani kefír určitě neohřívejte. Díky tomuto postupu získáte probiotické želé bonbóny.

Gumídci pouze pro dospělé

Ingredience:

  • 4 lžíce hovězí želatiny od zvířat z volného chovu
  • ½ hrnku filtrované vody
  • šťáva z 2 grepů
  • šťáva z 1 limety
  • 1 lžička medu (nemusí být)
  • ½ hrnku perlivé vody
  • ½ hrnku vodky

Postup:

  1. Prohřejte si na mírném plameni vodu a postupně v ní rozpusťte 4 lžíce želatiny.
  2. Jakmile se všechna želatina rozpustí, nalijte do ní šťávu z grepu a limety, přidejte perlivou vodu a vodku a pořádně promíchejte.
  3. Pomocí kapátka nebo lžičky nalijte želé do silikonových formiček a nechte alespoň půl hodiny v lednici zatuhnout.

Další možnosti podle vašich chutí


Pro jakoukoliv obměnu receptů se řiďte pravidlem – cca 250–300 ml tekutiny na 4 lžíce hovězí želatiny.

Moje tipy na další varianty přípravy:

  • Přidejte si do směsi navíc prášek acerola, který je silným zdrojem vitamínu C.
  • Místo filtrované vody můžete použít vodu z mladého kokosu, dodáte tak tělu navíc elektrolyty.
  • Nebo můžete také použít místo vody vodní kefír – ale ten už neprohřívejte.
  • Také můžete přidat ochucené fermentované limonády místo vody. Nebo kombuchu. Díky tomu získáte probiotické želé gumídky.
  • Dospělým můžete do ovocných směsí přilít kromě vodky také trochu prossecca nebo perlivého vína.
  • Hovězí želatinu ale můžete využít třeba i k zahuštění polévek nebo omáček.

Čtěte také

4 osvědčené způsoby, jak dětem servírovat zeleninu, aby ji milovaly
4 osvědčené způsoby, jak dětem servírova…69385
Vaničkování aneb jak jsme zbavili miminko bolavého bříška a konečně ho unavili
Vaničkování aneb jak jsme zbavili mimink…14828
Fermentovaná zelenina je zdravý poklad. Vše, co vás zajímalo, a 3 recepty
Fermentovaná zelenina je zdravý poklad. …10680
Další články