Právě čtete

Co všechno si dokážete vyrobit sami doma

15063  
Sdílet: 

Co všechno si dokážete vyrobit sami doma

Vyrábět věci rukama je takový náš protipól k sedavému zaměstnání, kde celé dny hledíme do monitoru. Vyráběním tedy hledáme ztracenou rovnováhu v uspěchaném světě. Je neuvěřitelné, jak hodinka vyšívání dokáže pročistit hlavu, máte to stejně? Někdo odpočívá u fotbalu, někdo chodí na kosmetiku, no a my si mažeme ruce barvami, zadrháváme si třísky a omdléváme u vteřinových lepidel. :)

3. 1. 2017 4 min. čtení Minty Finty
Co všechno si dokážete vyrobit sami doma

Nechápejte nás špatně, dělat věci rukama je kromě relaxu i nostalgický návrat do dětství, to když vyrábíme bambulky a stříháme do papíru nebo látky a mouku při experimentování v kuchyni máme až za ušima. A taky návrat k přírodě. Poslední dobou nás totiž děsně baví výroba domácí kosmetiky a čisticích prostředků. Nejenže takovými výrobky ušetříte, ale navíc si domov a tělo nezamořujete chemií. Pokud bychom vám tedy měli předat jedno jediné DIY poselství do dalšího roku, bylo by to „zkuste to s přírodou, bohatě se odmění vašemu zdraví a při výrobě, kdy si budete připadat jako skutečný alchymista, i vaší mysli“. Klidný a tvořivý nový rok!

Ve výčtu následujících článků se můžete podívat na to nejlepší z DIY, co jsme loni na Tchiboblogu vydali. Neunikne vám tak žádná inspirace.

eko-prani_-19

1. Ekologické praní

Chemie je všude kolem nás, proto se musí hodně lidí potýkat s kožními reakcemi nebo s alergiemi. Takových problémů se nejlépe zbavíte v čistém prostředí, když si ale prádlo vyperete v prášku, dostáváte se do začarovaného kruhu. Naštěstí existují různé způsoby, jak se chemii při praní lze vyhnout. A nejlepší na nich je, že si je můžete vyrobit sami doma.

Celý článek najdete zde.

osvezovac

2. Domácí osvěžovače vzduchu

Kouzlo domova stvoříte pár osobními věcmi, květinou nebo třeba pěkným přehozem na gauči. Jak to ale je s vůní domova a co dělat, když vám zakoupené vůně prostě nevoní? Udělejte si své vlastní! Stačí voda a to, co vám voní nejvíc. Navíc se dozvíte, jak udržet dlouhou dobu voňavé i ložní prádlo.

Celý návod najdete zde.

DSC00141

3. Designová lampa

Sluníčko nám v zimě nic nenahradí, to ale neznamená, že se nemůžeme snažit přidat do svých životů trochu více světla. Pokud na svou lampičku chcete koukat nejen jako na zdroj světla, ale zároveň jako na kus nábytku, kterým se lze chlubit návštěvám, můžete ji jednoduše povýšit na designový kousek.

Celý návod najdete zde.

DSCF1473-2

4. Vylepšete si své kolo

Kolo už dávno neslouží jen jako dopravní prostředek. Dnes kolo může vyjadřovat vaši osobnost, stejně jako váš postoj k alternativním dopravním prostředkům. Pokud vaše kolo už ztrácí dech, ale za žádné jiné ho nevyměníte, můžete si ho upravit, aby bylo bezpečnější, praktičtější a snadné k nasednutí.

Celý návod najdete zde.

12

5. Háčkovaný tučňáček na hrnek

Se zimou se blíží i doba teplých nápojů, které na jednu stranu zahřejí, na druhou stranu vás z nich budou pálit ruce. Pokud se přesto téměř vroucích hrnků nechcete vzdát a zároveň si chcete popíjení zpestřit, tento návod bude dozajista pro vás. Jistě potěší i ty, kteří rádi háčkují, nebo děti.

Celý návod najdete zde.

IMG_3974

6. Domácí pytlíčky proti molům

Zámkem chráníme své domovy proti zlodějům, tak proč nechránit i své oděvy proti molům? Vyrobit si pytlíčky proti molům je snadné a jejich účinek je téměř kouzelný. Na vaše oblečení si moli už nepřijdou.

Celý článek najdete zde.

bylinky

7. Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkóně

Bylinky najdeme ve většině zdravých pokrmů, stejně jako v míchaných drincích nebo zdravých čajích. Pokud byste si rádi vypěstovali vlastní, ale nevíte, jak na to, máme pro vás jednoduchý návod, jak si se základními bylinkami poradit. A nemusíte mít ani zahradu, stačí vám balkón.

Celý článek najdete zde.

ubrousky

8. Ušijte si ubrousky na slavnostní stůl

Každý oběd nebo slavnostní večeře bude chutnat lépe na krásně prostřeném stole. K prostřenému stolu patří i ubrousky, ovšem ne ty papírové, ale krásné, ručně vyšívané. Výhodou je, že je nemusíte kupovat, ale vytvořit si je podle svého vlastního vkusu a fantazie.

Celý článek najdete zde.

_MG_4299

9. Upleťte si šálu bez jehlic

Zachumlat se v zimě do něčeho teplého, to je přání každého, kdo vyjde do chladných ulic. Když se k tomu zachumláte do šály, která hřeje a je vlastnoručně vyrobená, zahřeje vás tento pocit nadvakrát.

Celý článek najdete zde.

ptacci

10. Dobroty pro ptáčky na zimu

V zimě bychom neměli zapomínat ani na létající opeřence, abychom i na jaře mohli poslouchat u otevřeného okna ptačí zpěv. Vyrobit jim můžete jednoduchá krmítka nebo třeba vlastní zobání.

Celý článek najdete zde.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články