Právě čtete

Háčkovaný tučňáček na hrnek

33283  
Sdílet: 

Háčkovaný tučňáček na hrnek

Kdy jindy než teď v zimě se po večerech tulit pod dekou, číst knížky, na které se v létě nedostalo, a konečně vytáhnout ze šuplíku vlnu?

11. 1. 2016 5 min. čtení Redakce
Háčkovaný tučňáček na hrnek

Udělejte si radost tím, že zatímco venku sněží, můžete v klidu a teplu domova pomalu, líně něco plést a háčkovat, například novou hračku pro děti. A ideálně takovou, kterou v obchodě nekoupíte. Dnes se tedy podíváme na to, jak si vyrobit háčkovaný návlek na hrneček s roztomilým tučňáčkem.

Pokud jste háčkování propadli už v dětství, víte, že máte desítky možností, jak hračku vytvořit, a můžete tak uplatnit řadu vlastních kreativních nápadů od barvy až po vzor. V případě, že je pro vás háčkování nové, nic se neděje. Není totiž tak těžké, jak se zdá, a při troše píle se rychle naučíte základní postupy a vzory, které pro tučňáčky bohatě stačí!

Na internetu existuje nespočet videí a návodů, jak na to. Pokud patříte do staré školy, kupte si rovnou knížku. Háčkování rychle propadnete a už se ho nikdy nevzdáte. Šály, ponožky, návleky na polštáře a koberečky, nic pro vás po pár hodinách praxe nebude problém.

Tak, teď víte všechno a je čas pustit se do práce!

 1. krok – návlek na hrneček

hrnecek_1

Začneme návlekem na hrneček, jelikož právě ten je základem pro budoucí hračku. Musí být dostatečně pevný, aby neklouzal z hrnečku, proto zvolte raději užší háček. Ze sady háčků na háčkování jsme použili ten o velikosti 3.0. Pokud zvolíte hrnek, který se mírně rozšiřuje, nezapomeňte rozšířit i návlek, ten má přesně kopírovat obvod hrnku a končit centimetr, centimetr a půl pod místem, kde plánujete jeho horní okraj.

Teď, když máte hotovo, vezměte přízi, kterou uháčkujete dekorační okraj seshora a zároveň s tím i proužek, který poslouží jako zapínání návleku (má být centimetr až centimetr a půl široký).

hrnecek_3

Poté zvolte dva druky libovolné barvy a připevněte jeden na spodní okraj a druhý těsně pod dekoračním proužkem návleku. Když je zapínání hotové, uháčkujte dno návleku. Když máte obě části návleku hotové, můžete je spojit. Udělejte to buď háčkem (my jsme je spojili z lícní strany, což zároveň posloužilo jako ozdoba, můžete to ale samozřejmě udělat i z rubu) anebo je jednoduše sešijte jehlou. Návlek je kompletní.

2. krok – tučňáček na hrnek 

ruzovy tucnak_1

Návlek máme hotový a teď přejdeme ke kreativnější části celého procesu, a to k tučňáčkovi. Zvolte tři barvy, ze kterých plánujete budoucí hračku vytvořit. Ta třetí je na zobáček a nožičky. Barvy by měly ladit, ale opět je to jen a jen na vás.

Nejdříve uháčkujte tělíčko s barevně odlišným bříškem a hlavičku, oboje pak budeme plnit vatou. Tělíčko má být přiměřeně velké vůči velikosti návleku na hrneček. Poté, co budete mít tělíčko hotové, již můžete uháčkovat ručičky, nožičky a zobáček budoucího tučňáka.

3. krok – zobáček, křídla

ruzovy tucnak_2

Našijte ručičky, nožičky a zobáček, kam patří a poté spojte tělo a hlavu budoucího tučňáka. Hlavu naplňte vatou a můžete ji rovnou zašít. Tělíčko pomalu začneme přišívat na návlek od levé nožičky přes krk a střed hlavičky až k pravé nožičce. Naplníme tělo vatou a můžeme zašit dříve ponechaný otvor.

4. krok – oblečení na tučňáčka

ruzovy tucnak_4

Teď odložíme háček a pro změnu upleteme čepičku a šálu, pochopitelně proto, aby nám tučňáček na horkém hrnku plném kakaa nemrznul. Vystřihněte z papíru dva malé kroužky stejné velikosti a udělejte v nich kulaté díry. Spojte je dohromady, vezměte si delší kus vlny a zavažte ho malým uzlíkem na vrchním okraji kroužků a začněte ty kroužky obtáčet.

Až budete mít hotovo, vezměte si malé nůžky, musíte se trefit mezi dva papírové kroužky a začněte stříhat. Poté kroužky od sebe mírně odsuňte a svažte budoucí bambulku nitkou, kterou ji pak následně připevníte k čepičce. Šálu upleťte podle svých preferencí, může být široká, může být užší, udělejte vlastní bambulky nebo použijte již hotové ozdoby či zdobené knoflíky.

5. krok – očička 

ruzovy tucnak_5

Když máte doplňky hotové, vrhněte se na očička. Nejjednodušším a nejvariabilnějším způsobem je nakreslit je na pevný papír (než oči vystřihnete, nalepte na ně izolepu). Oči poté můžete našít nebo připevnit vteřinovým lepidlem. U tohoto kroku buďte nejvíce pozorní, jelikož oči jsou oknem do duše, a podle toho, jak je nakreslíte, bude mít tučňáček povahu a náladu.

Pokud fandíte trvalejšímu provedení, můžete koupit již hotové oči a ty následně připevnit tučňákovi na hlavu. Návlek můžete poté ozdobit knoflíky, třpytkami, vyšíváním a čímkoli se vám jen zachce. A voilà, originální hračka, která dítě rozhodně zaujme, je na světě. Od teď se u vás doma bude kakao pít ještě častěji!

Tučňáček samostatný

modry tucnak

Tučňáčka můžete uháčkovat i nezávisle na hrnku. Pro to potřebujete uháčkovat jen dva kruhy (viz dno návleku na hrnek) libovolné velikosti. Poté na jeden kruh vyšít bříško, našít ručičky, nožičky a zobáček, poté sešít kroužky dohromady, naplnit je vatou a zašít ponechaný otvor. Doděláte očička, doplňky pro teplo a může se hrát!

12

*Velikost a forma návleku se odvíjí od formy a velikosti vámi zvoleného hrnečku. Velikost tučňáčka též. Zapojte fantazii a vyberte si libovolnou kombinaci barev vašeho budoucího výtvoru. Pokud lpíte na přirozené barvě tohoto oblíbeného zvířátka, aby si pak dítě nemyslelo, že je růžové nebo modré, je to na vás. Pokud u vás má přednost fantazie a pohádkovost, tvorbě se meze nekladou. Až budete dělat očička, myslete na to, že tím, jaká je nakreslíte, dáte tučňáčkovi duši a povahu. Návlek obsahuje pár drobných předmětů, zvažte proto, zda je vaše dítě na takovou hračku už dost velké a hraní si užije bezpečně. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články