Právě čtete

Kaktusový jehelníček

9067  
Sdílet: 

Kaktusový jehelníček

Šití, jako jedna z nejoblíbenějších ručních prací, může představovat jak domácí koníček, tak i velice kreativní a hodnotné zaměstnání. Jedná se o skvělou relaxační činnost, u které si odpočine tělo i mozek, a s výsledným produktem ještě obohatíte svůj šatník bez větších finančních nákladů. Od ubrusů, závěsů a povlečení až po nejsoučasnější módní výstřelky či vlastní fantazie, které v žádném obchodě neseženete. Záleží jen na vaší zručnosti, technické průpravě a fantazii.

6. 3. 2017 2 min. čtení Redakce
Kaktusový jehelníček

V rámci dnešní snadné dostupnosti fast fashion kolekcí a nepřeberného množství řetězců chrlících jeden módní výstřelek za druhým nabývají originály z domácích dílen zcela nové hodnoty. Ačkoli se v dnešní době bez šicího stroje při této aktivitě jen těžko obejdete, v kvalitním zpracování detailu zůstává ruční šití jeho nedílnou součástí. Uspořádání často miniaturních komponentů a pomůcek nebývá vždy snadným úkolem a nejen, že tak neustále při práci něco hledáte, často také s nelibostí zjistíte, že jste si do chodidla zapíchli zatoulaný špendlík. V dnešním receptu vám ukážeme, jak rychlou a elegantní cestou zhotovit praktický a vtipný jehelníček. Tvar kaktusu odkazuje na jeho klasický pichlavý charakter, a tak přímo vyzývá k zapíchnutí všech ostrých komponentů. Popusťte uzdu představivosti a inspirujte se rozmanitostí fantastické říše živých kaktusů a sukulentů. Uvidíte, že jejich tvary a barvy vás navedou k vytvoření výsledku doslova šitého na míru.

_MG_8379

Na výrobu jehelníčku budete potřebovat

zelený dekorační filc (postačí velikost A4)
nit
jehlu
nůžky
fixu
vatu
květináček, hrníček či jinou nádobku na umístění jehelníčku
písek, kuličky pepře a další materiál na vytvoření iluze zasazeného kaktusu

_MG_8385

Postup

Nejprve si na filc nakreslíme požadovaný tvar kaktusu. V našem případě se jedná o jemně se rozšiřující obdélník s jednou stranou vykrojenou do tvaru srdce. Takto vystřiženou část pětkrát obkreslíme a vystřihneme – vznikne nám tak šest stejných tvarů. Položíme dva díly na sebe tak, aby se co nejdokonaleji překrývaly, a jejich okraje obšijeme dokola – spodní základna musí zůstat volná. Stejný postup opakujeme i u dalších dvou párů. Takto sešité kusy opět vyrovnáme do překryvu a nyní je už jen prošijeme v prostředku – tím nám vznikne šest malých komůrek.

Kousky vaty vycpáváme jednu komůrku po druhé, čímž se nám automaticky tvoří výsledný tvar kaktusu. Abychom do malých otvůrků vatu lépe dostali, můžeme použít tupý konec tužky. Kaktus je hotový. Nyní už jej jen posadíme do květináčku a zasypeme připraveným materiálem.

_MG_8410

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články