Právě čtete

Ušijte si ubrousky na slavnostní stůl

9779  
Sdílet: 

Ušijte si ubrousky na slavnostní stůl

Vánoce se kvapem blíží a ke sváteční atmosféře patří i svátečně nazdobený stůl. Letos ale rozhodně zapomeňte na papírové ubrousky z obchodu a ušijte i společně se mnou své vlastní, z látky, kterou si sami vyberete. Naučím vás ušít profesionálně vypadající ubrousky a podle stejného návodu si můžete ušít třeba i utěrky, prostírání na stůl nebo třeba sváteční ubrus.

9. 11. 2016 2 min. čtení Simona Švarcová
Ušijte si ubrousky na slavnostní stůl

1

K výrobě ubrousků budete potřebovat

1 metr látky – doporučuji kvalitní 100% bavlnu
nit
špendlíky
nůžky
krejčovský metr
křídu či křídu v tužce
paličkovanou bavlněnou krajku

Postup

ubrousky_kolaz_1

1. krok

Látku nejprve vyperte a vyžehlete, tím ji tzv. vysrážíte a vyhnete se nežádoucímu sražení ubrousků při prvním praní. Poté si z látky vystřihněte čtverec v rozměru 42 x 42 cm.

2. krok

Za pomoci metru a křídy vyznačte na všech stranách 2 cm od kraje plánovanou čáru pro založení ubrousku. Okraj ubrousku přehněte nejprve ve vzdálenosti jednoho cm a přežehlete. Poté okraj založte ještě jednou. Za použití špendlíků nebo svorek okraje zajistěte a důkladně zažehlete. Odstraňte špendlíky či svorky a rozbalte ubrousek, všimněte si vzniklých záhybů.

ubrousky_kolaz_2

3. krok

V rohu, kde se stýkají ve vzdálenosti 2 cm předkreslené čáry okrajů, udělejte diagonální čáru, která bude procházet průsečíkem obou čar (viz obrázek), a vzniklý roh odstřihněte cca půl centimetru od vyznačené čáry.

4. krok

Nyní opět přehněte okraje ve vzdálenosti 1 cm a zajistěte je v blízkosti rohu špendlíky.

ubrousky_kolaz_3

5. krok

Nyní budeme muset ubrousek sešít v místě diagonální čáry, kterou jsme si před chvílí do rohu zakreslili, ale ještě předtím ubrousek přehněte na polovinu lícem k líci k sobě, tak jako na obrázku, a roh prošijte.

6. krok

Ostřihněte zbytek nití a obraťte roh do rubu. To samé udělejte na zbylých třech rozích ubrousku a po obrácení do rubu důkladně přežehlete. Pokud byste nyní vzniklé okraje prošili na šicím stroji, měli byste klasické ubrousky hotové. My ale dnes budeme ještě pokračovat, a tak zatím nic neprošívejte a místo toho si připravte krajku a špendlíky.

7. krok

Co bude následovat, je vám jasné – našpendlete krajku po obvodu celého ubrousku (z lícové, tzn. vrchní části ubrousku) a na šicím stroji ji k ubrousku přišijte.

Teď už stačí ubrousky vyžehlit a vymyslet, jak je na sváteční stůl poskládáte. Přeji hodně štěstí při šití.

15

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články