Právě čtete

Upleťte si šálu bez jehlic

14481  
Sdílet: 

Upleťte si šálu bez jehlic

Ukážeme si dnes techniku pletení bez jehlic, která je nejen velice snadná, ale především rychlá, efektivní a vizuálně velmi zajímavá. Během půl hodiny strávené u této příjemné automatické činnosti vytvoříte skvělý podzimní doplněk do vašeho šatníku. Skočte tedy do galanterie pro materiál a směle do toho!

14. 11. 2016 3 min. čtení Redakce
Upleťte si šálu bez jehlic

Podzim je díky svému sychravému počasí a brzkému stmívání pro mnoho lidí jedním z nejméně oblíbených ročních období. Proč ovšem tohoto lenivého období nevyužít ve svůj prospěch? Chladný vítr a padající listí přímo vyzývá k pořízení pořádně huňaté šály. Vlastnoručně upletená šála ovšem dokáže zahřát nejen na těle, ale především na duchu. Zároveň nemusíte běhat po obchodech a shánět „přesně tu, kterou jste si představovali“, můžete si ji vyrobit sami a přesně na míru. Kreativitě se meze nekladou, a zhmotnit tak vaši konkrétní představu není naprosto žádný problém, ať už se týká barevnosti, délky, vzoru či čehokoli jiného.

1z

Co budeme potřebovat

K pletení můžete použít vlnu jakékoli tloušťky či charakteru, v poslední době se staly také velmi oblíbeným materiálem Hoooked Zpagetti, které zakoupíte na internetu či ve většině větších galanterií. Jedná se o různě barevné, pružné a poddajné pruhy látky využívané nejen k pletení módních doplňků, ale také kabelek, košů a nejrůznějších bytových doplňků. K dostání jsou buď jednobarevné či vzorované příze, vyberou si tedy i ty nejnáročnější pletařky.

sala 1

1. krok

Vezmeme klubko a celé ho rozmotáme. Poté k sobě přiložíme oba konce a opět namotáváme do klubka dvojitě.

sala2

2. krok

Odměříme si zhruba třetinu příze a začínáme základním uzlem. Dle fotografií vytvoříme velmi jednoduchou smyčku, kterou si navlékneme na pravou ruku a lehce utáhneme.

sala 3

3. krok

Levou rukou si chytneme oba konce příze. Palcem a prostředníčkem je dlaní k sobě roztáhneme. Prostředníčkem levé ruky nejprve spodem nabereme přízi na palci a poté vrchem přízi na ukazováčku. Vytáhneme a nabereme na ruku stejně jako základní uzel. Tento postup nyní opakujeme stále dokola. Počet uzlů na jedné ruce volíme podle předpokládané tloušťky šály – doporučuji 7 až 10 uzlů.

sala 4

4. krok

Nyní chytneme vrchní provázek rukou, na které máme namotanou přízi (pravděpodobně pravou) a sundáme přes něj poslední udělané oko. Tímto pohybem se nám vytvoří oko nové na drženém konci. Toto oko si navlečeme na ruku levou.

4prubeh

5. krok

Postup opět opakujeme stále dokola, než dosáhneme požadované délky šály.

sala 5

6. krok – poslední řada

Na ruku si napleteme dvě oka. Vzdálenější oko uchopíme a přetáhneme přes zápěstí, čímž nám vznikne nový uzel, a na ruce zůstane jen jedna smyčka. Natáhneme si další oko a postup opakujeme s celou řadou.

Zakončení

Pokud jste již s výslednou délkou i šířkou spokojeni, je jen na vás, zda výtvor ponecháte jako klasickou dlouhou šálu, nebo její konce spojíte v kruhový nákrčník. V druhém případě jen oba konce jednoduše propletete zbývající přízí a zakončíte klasickým uzlem. Šálu doporučujeme prát ručně či na velmi šetrný režim, aby neztratila svůj tvar, barvu a nadýchaný charakter. Pokud nejste s výsledkem zcela spokojeni, není nic jednoduššího, než šálu rozplést a začít znovu a lépe. Po dokončení závěrečného uzle neváhejte, hoďte na sebe kabát a vyrazte do ulic předvést svůj nový cool doplněk!

_MG_4299

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články