Právě čtete

Netradiční adventní věnec

9275  
Sdílet: 

Netradiční adventní věnec

Uvidíte, že tato drobná inovace nadchne všechny vaše hosty i celou rodinu. Neběhejte po obchodech či po lesích, vše, co na výrobu potřebujete, jistě snadno najdete doma. Tak neváhejte, svařte si trochu červeného vína s kořením a pusťte se s nadšením do práce.

28. 11. 2016 3 min. čtení Redakce
Netradiční adventní věnec

Vánoce, čas klidu, pohody a tepla domácího krbu. Doba pečení cukroví v kuchyni provoněné svařeným vínem, čtení knih pod pletenou přikrývkou a zdobení domácnosti pro potěšení vás i vašich blízkých. Nákupní střediska a televize hlásí vánoční sezónu často již od poloviny listopadu, každý ale ví, že ta pravá atmosféra přichází až první prosincový víkend se zapálením svíčky na adventním věnci, kdy plamínek ozáří tváře celé rodiny při společném nedělním obědě.

Stejně jako mnoho dalších předvánočních zvyků i adventní věnec nese tradici hluboké symboliky. Často se váže k židovskému svátku Chanuka či křesťanskému ukřižování, odkazuje ovšem například i na starogermánský zvyk zapalování zimního ohně uprostřed zeleného kruhu, který je symbolem Slunce. Tento až rituální objekt však vládne natolik subjektivní silou, že si jej každý vyloží po svém a vkládá do něj novou, vlastní symboliku, která je pak v rodinném kruhu přenášena z generace na generaci. Světlo adventního věnce vnáší do každého domova pohodovou atmosféru nastávajících svátků.

Každý z nás jistě zná klasické kruhové věnce z čerstvých větviček se symetricky rozmístěnými svícemi po jeho obvodu. Co ale zkusit jednou něco nového a svěžího, dokonale pasujícího do každého moderně a minimalisticky zařízeného domova? Nemusíte složitě shánět krásné jehličnaté větve, stresovat se, že vám zeleň zcela nezakrývá bílý základní kruh, barvit šišky zlatěnkou ani žehlit mašle z loňského roku – s námi vám stačí jen půlhodinka příjemné jednoduché práce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Návod na adventní věnec

Potřebujeme

kus pěkného polínka (pokud nemáte, použijte plechový truhlík, keramickou mísu či cokoli jiného)
přírodní provázek
černý fix
přírodní či černý papír, nůžky a děrovačku nebo sadu na jmenovky
4 stejné svíčky
jednu jakoukoli svíčku stejné barvy jako zbylé čtyři
sirky či zapalovač

Postup

Připravíme si pěkně rozštíplé polínko tak, aby plochou stranou stabilně leželo na stole. Pokud doma netopíte v kamnech či v krbu dřevem, nevěste hlavu a využijte kouzla improvizace. Skvěle poslouží jakýkoli plechový květináč, bílá keramická mísa či cokoli jiného. Svíčky nemusíte umisťovat vedle sebe, ale například kruhové rozmístění je více klasické a symbolické.

Pomocí vosku ze samostatné svíčky připevníme na polínko jednu adventní svíci po druhé v symetrických rozestupech. Zapálíme svíčku, nakapeme vosk na polínko a adventní svíci na daném místě držíme, dokud vos neztuhne. Pokud jsou svíčky moc velké a samotný vosk je nedokáže udržet, doporučuji do zvolených míst natlouct co nejtenčí hřebíčky (nechat je koukat cca půl centimetru) a na ně poté svíčky napíchnout.

Na tvrdý papír si rozměříme 4 stejné cedulky cca 3 x 4 cm a vystřihneme je. Do cedulek děrovačkou vyrazíme dílky na přivázání. Na každou z nich napíšeme číslice od jedničky do čtyřky, jež označují pořadí týdnů adventního měsíce. Cedulky přivážeme na svíčky tak, aby šly číselně od nejmenšího k největšímu číslu.

detail

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články