Právě čtete

Do šodó patří víno, do krému zas dávám smetanu. Připravte si poctivé buchtičky!

5122  
Sdílet: 

Do šodó patří víno, do krému zas dávám smetanu. Připravte si poctivé buchtičky!

Buchtičky se šodó, a sladké obědy vůbec, patřívaly k tradičním stálicím školních jídelen a budí u některých nelibost. V posledních letech to ale dopracovaly spíš směrem opačným, vyvolávají sladké vzpomínky a něhu. Mimo jiné plní dezertní lístky vybraných restaurací a já se vůbec nedivím…

17. 9. 2021 3 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Do šodó patří víno, do krému zas dávám smetanu. Připravte si poctivé buchtičky!

Hedvábné pečivo a našlehaný vanilkový krém jsou samy o sobě perfektní kombinací, v pekařině známou třeba díky italským koblížkům bomboloni – a ostatně i pudinkové šneky z croissantového těsta jsou variací téhož. Kynuté těsto a vanilkový krém jsou jednoduše, věřím že nejen moje, VSL!

Česká varianta této romantické dvojice těží z poměrně jednoduchého základu, totiž buchtiček z obyčejného těsta a krému, který tvoří nastavovaný pudink. Pudink, jak víme, se rád připaluje, a právě tato jeho vlastnost způsobila, že se některým konzumentům buchtičky s krémem zprotivily – když vaříte najednou desítky litrů a ještě várnici během oběda přihříváte, těžko zůstane krém v ideální konzistenci i vůni.

Recept na buchtičky s krémem

Můj recept vychází z oblíbeného kynutého těsta, které ráda používám i na klasické buchty. Připravit ho můžete klidně den předem a zchladit v lednici, nebo si můžete upéct pekáč buchtiček a následně je mrazit – před použitím je stačí nechat povolit a jemně zapéct v troubě, případně napařit, pokud fandíte spíš jemným chutím.

Na střední pekáček buchtiček budete potřebovat:

  • 400 g mouky (hladké a polohrubé půl na půl, můžete použít i špaldu)
  • 1 vejce
  • 220 g vlažného mléka
  • 90 g másla
  • 7 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
  • 4 g soli
  • 90 g cukru (z toho 20 g vanilkového)
  • špetku citronové kůry

Postup:

  1. Odeberte asi 4 lžíce mouky a 4 lžíce mléka a trochu cukru z navážených surovin a zadělejte kvásek – případně zadělejte navrchu v míse robota, ve které budete připravovat těsto, ale hezky se to sleduje v hrníčku bokem (a pokud náhodou droždí nebude v kondici, snadno experiment zopakujete).kvásek
  2. Přidejte zbylé suroviny a asi 10–15 minut hněťte – čím déle, tím hedvábnější výsledek.
  3. Nechte nakynout asi 1 hodinu, rozdělte na 4 části, uválejte tenké hady a ty nakrájejte přímo v pekáčku, nebo stranou, na velikost, která vám vyhovuje – pokud chcete, můžete tvarovat i malinké bochánky, což je časově náročnější, ale hezké.buchtičky těsto
  4. V pekáčku rozehřejte máslo, ve kterém při skládání buchtičky hezky celé omočte. Nechte je ještě chvíli nakynout.kynutí těsta
  5. Pečte 20–25 minut při 175 °C, klidně horkovzdušně.dukátové buchtičky

Buchtičky můžete naplnit

Pokud se rozhodnete pro tvarování buchtiček namísto krájení, můžete dovnitř zabalit i trochu makové náplně, jsou pak úplně fenomenální! Jen je s tím pak o něco víc práce. Dukátové buchtičky by měly být asi jako dukát – tedy spíše malé. Moje trochu klamou, protože jsou na malém talíři.

Krém k buchtičkám

Než se buchtičky dopečou, připravte krém. Moje maminka jednoduše uvařila klasický pudink, do kterého nalila o něco víc mléka a následně ovoněla lžící rumu, ale jde to i jinak, přičemž postup zůstává podobný.

Na krém (na asi poloviční dávku buchtiček, máme rádi přesilovku krému) bude potřeba:

  • 500 g + 50 g mléka
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 60 g pravého vanilkového cukru (nebo v mléce předem vyvařte vanilkový lusk)
  • 3 žloutky
  • 20 g másla
  • 100 ml 30% smetany ke šlehání a 1 lžíci rumu k dokončení

Postup:

  1. 500 g mléka přiveďte téměř k varu.
  2. Ve zbylých 50 g mléka rozmíchejte škrob, vanilkový cukr a žloutky.
  3. Tuto směs metlou zašlehejte do horkého mléka a za stálého míchání vše vařte jako pudink.
  4. Po odstavení vmíchejte máslo a následně smetanu ke šlehání. Ještě za horka přepasírujte přes cedník, abyste se vyvarovali hrudek. Pokud chcete krém obzvlášť nadýchaný, můžete ho ještě rozmixovat do pěny.

Použijte pravou vanilku


Místo vanilkového cukru můžete použít klasický cukr a v mléku povařit (krok 1) pravý vanilkový lusk. Do mléka vyškrábněte i jeho semínka.

Šodó – v hlavní roli víno

Šodó je něco úplně jiného než to, co známe jako buchtičkový krém. Jde o vinnou pěnu!  Jak se připravuje?

Na 2 dezertní porce počítejte asi 1,5 dcl vína, 45 g cukru (podle kyselosti vína), 2 žloutky a podle chuti trochu vanilky. Vše vyšlehejte a uvařte ve vodní lázni nebo v hrnci s dvojitým dnem („pískací“) do hustoty a konzistence pěny. Přestože v šodó není mléko, je velmi jemné.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články