Právě čtete

Do zelí i do svařáku! (Ne)tradiční tipy a recepty na využití povidel

1412  
Sdílet: 

Do zelí i do svařáku! (Ne)tradiční tipy a recepty na využití povidel

Když se řekne povidla, hned se nám vybaví podzim. Máte to stejně? Inspirujte se našimi tipy, jak povidla využít při vaření a pečení.

21. 9. 2021 3 min. čtení Kitchen Story
Do zelí i do svařáku! (Ne)tradiční tipy a recepty na využití povidel

Švestková povidla zná asi každý z nás, ale dají se připravit i z jiných druhů ovoce. Už jste zkoušeli třeba variantu z jablek, hrušek nebo broskví? Překvapí vás jemnější chutí.

A co to vlastně jsou povidla? Připravují se z hodně zralého až z přezrálého ovoce. Výsledná konzistence by měla být hladká a hustá (kašovitá), čehož docílíte vařením nebo pečením ovoce. Tradiční povidla se pečou bez přidaného cukru až do zahuštění.

Suroviny, ke kterým se hodí povidla


Kombinací bychom určitě vymysleli spoustu, ale s těmito nikdy nesáhnete vedle:

  • ořechy
  • mák
  • perníkové koření
  • skořice
  • zvěřina a vepřové maso
  • čokoláda

Povidla do sladkých receptů

Nejčastěji je využíváme klasicky jako náplň do buchet, koláčů a knedlíků, ale dáme vám pár trošku netradičních tipů. Zkuste si připravit třeba kynuté šneky s povidly nebo makové palačinky namazané tenkou vrstvou povidel. A co třeba začít den tak, že je přimícháte do ovesné nebo pohankové kaše se semínky a podzimním ovocem?

A nesmí chybět bábovka! Tu peče doma skoro každý a jak se říká, co rodina, to jiný recept. Zkuste pro tentokrát připravit variantu s čokoládou a povidly. Buď můžete ingredience přidat přímo do těsta a nebo naopak vytvořte čokoládovo-povidlovou polevu. U nás doma je hodně oblíbený recept na perníkový závin plněný švestkovými povidly a ořechy. Každý rok s ním vítáme příchod podzimu a člověk se ani nenaděje a jako by se po něm slehla zem.

Povidla k slaným jídlům

K slaným dobrotám se povidla hodí perfektně! Velkou parádu udělají jako součást omáček ke zvěřině a vepřovému masu, v létě na grilovačce zas chutnají dobře ke grilovanému hermelínu. I my jsme pro vás jeden recept uvařili a povidla použili trochu neobvykle – s pečenou kachnou, červeným zelím a lokšemi. Věřte, že tahle kombinace je úžasná a doma s ní určitě zabodujete!

Recept na povidlové zelí

Z uvedených ingrediencí připravíte asi 4–6 porcí. Recepty na kachnu i lokše najdete hned pod tím na zelí. :-)

Ingredience:

  • 2–3 lžíce sádla
  • 4 střední cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř
  • 100 ml červeného vína
  • 3 lžíce povidel
  • šťáva z ½ citronu
  • 10 ks sušených švestek
  • 150 ml vody
  • 3 menší brambory

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a dozlatova na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s kmínem.
  2. Hlávku zelí nakrájejte najemno a přidejte do hrnce. Dochuťte cukrem, octem a solí.
  3. Zalijte červeným vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Pak přidejte povidla, šťávu z citronu a sušené švestky.
  4. Zalijte vodou, přidejte nastrouhané brambory a nechte vařit do změknutí.
  5. Před servírováním ještě ochutnejte a dochuťte dle potřeby. K vytažení chuti červeného zelí můžete místo sádla použít vypečené sádlo z kachny.

Zelí je nejlepší s pečenou kachnou. Na jednu kachnu si připravte lžíci kmínu, 2 lžíce sádla, sůl a pepř. Rozehřejte troubu na maximum, program horkovzduch. Kachnu naporcujte na jednotlivé části, dobře osolte, opepřete a vložte do pekáče. Bez zakrytí nechte kachnu rychle zapéct (asi 15 minut). Poté přidejte sádlo, lehce podlijte vodou a stáhněte na 125°C. Nechte pomalu péct, dokud nebude maso měkké. Stehenní kost by měla jít z masa lehce vytáhnout. Zhruba na posledních 20 minut zvyšte teplotu na 175°C a nechte dle potřeby opéct kůži dozlatova. Nám pečení trvá obvykle celkem asi 3,5 hodiny.

Jako přílohu děláme bramborové lokše. Budete potřebovat 750 g brambor, 230 g hladké mouky a sůl. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka i se slupkou, poté je nechte vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte mouku a osolte, pak vypracujte těsto. Z těsta tvarujte menší koule a na pomoučeném vále z nich válejte placičky. Ty pak dozlatova opečte z obou stran na rozpálené pánvi.

Povidla jako součást nápojů

Stejně jako marmelády i povidla můžete využít do různých koktejlů. My je ale o něco raději přidáváme do něčeho horkého, co na podzim příjemně zahřeje a navíc – v teplém nápoji se povidla snadno rozpustí.

Připravte si podle našeho receptu svařené víno s povidly! Můžete zkusit i nealkoholickou verzi pro děti, ve které víno nahradíte švestkovým džusem nebo hroznovým moštem.

Recept na svařené víno s povidly

Z uvedených ingrediencí připravíte 4 šálky svařáku a bude vám to trvat as 10 minut.

Ingredience:

  • 2 ks kardamonu
  • 2 celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 badyány
  • 200 ml švestkového džusu
  • 500 ml červeného vína
  • 3–4 lžíce švestkových povidel
  • špetka soli
  • 7 ks sušených švestek
  • šťáva z ½– ¼ citronu
  • třtinový cukr

Postup:

  1. Do rendlíku dejte všechno koření a nasucho orestujte. Koření se pěkně rozvoní.
  2. Zalijte švestkovým džusem, provařte a pak přidejte víno. Nechte znovu prohřát, ale už nevařte, aby se z vína neodpařil alkohol.
  3. Ochuťte švestkovými povidly, solí a přidejte sušené švestky. Zakápněte citronovou šťávou a dle nutnosti doslaďte třtinovým cukrem.
  4. Před servírováním vyberte všechno koření a podávejte teplé.

Povidla jsou součástí české kuchyně už po dlouhá léta a podle nás by určitě neměla chybět v žádné domácnosti. :-) Věříme, že jsme vám na ně udělali chuť a brzy se pustíte do přípravy nějakého receptu, kde povidla budou hrát prim.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články