Právě čtete

Recept na pravý balkánský burek: Originál od Jany, která prožila dětství v Jugoslávii

39540  
Sdílet: 

Recept na pravý balkánský burek: Originál od Jany, která prožila dětství v Jugoslávii

Tažené těsto, které tvoří spoustu vrstviček a celá řada možných náplní. Zavzpomínejte na dovolenou v Chorvatsku a dalších balkánských zemích vonících burkem.

23. 8. 2021 2 min. čtení Jana Duffková
Recept na pravý balkánský burek: Originál od Jany, která prožila dětství v Jugoslávii

Když se řekne burek, vybaví se mi dovolená v Chorvatsku a taky moje jmenovkyně Jana, kterou tady na Tchibo Blogu vídáte jako autorku módních článků. Jana pochází z balkánu a už před časem jsem podle jejího receptu doma burek pekla. Je famózní a ačkoliv se to možná nezdá, příprava je naprosto jednoduchá a zabere jen pár minut.

Co je to vlastně burek?

Burek se připravuje z taženého těsta a má nespočet možných variant, co se náplní týká.

Nejprve je potřeba připravit si tažené těsto, které rukama vytaháte na placku tak tenkou, že bude skoro průhledná. Na tu pak navrstvíte náplň a vše zarolujete do velkého „hada“, kterého opatrně přenesete do pekáče nebo na plech. Tahle varianta je moje oblíbená, chorvatsky se jí říká „motani“ a podle mě je i jednoduchá, ale jde to i jako „trokuti“, tedy že si připravíte z těsta více malých placiček a ty pak vrstvíte do kulatého pekáče, podobně jako když pečete lasagne. Po upečení rozkrájíte na trojúhelníčky.

Burek by měl mít spoustu vrstviček, ve kterých se střídá těsto s náplní, po upečení nahoře trošku křupavé, uvnitř parádně vláčné.

Jakou náplň může mít burek?


Vlastně docela libovolnou, ale tady máte pár příkladů pro inspiraci:

Naslano: mleté maso opečené na cibulce (lepší je vepřové, protože je šťavnatější), balkánský sýr nebo feta a měkký tvaroh nebo zakysaná smetana, špenát, mangold

Nasladko: strouhaná jablka a skořice (připomíná štrúdl), tvaroh s vanilkovým cukrem a rozinky

„Pamatuji si, že když jsem byla malá a žili jsme v Jugoslávii, náš soused si na slanou verzi burku sa sirom (chutná podobně, jako když do náplně smícháte tvaroh s balkánským sýrem) sypal cukr. Zajímavá kombinace,“ vzpomíná Jana.

Burek „sa sirom“ je v Chorvatsku asi nejtradičnější a najdete ho v každé pekárně. Když ale přijedete do Bosny, tam se úplně stejný druh burku jmenuje „sirnica“. Podle Jany je tento rozdíl v názvech údajně na Balkáně zdrojem mnoha vtipů.

Recept na burek „sa sirom“

Nejtradičnější podoba burku mi chutná nejvíc, a když burek peču doma, chuťově je k ní podle mě nejblíž varianta, kdy do náplně použiju zakysanou smetanu nebo tvaroh a balkánský sýr.

Ingredience na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 3 lžíce oleje (používám olivový)
  • 1,5 lžičky soli
  • 270 ml vody
  • + trošku oleje a mouky navíc

Ingredience na náplň:

  • 200 g balkánského sýra
  • 1 vanička tvarohu nebo 1 kelímek zakysané smetany

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na těsto dohromady a začněte propracovávat rukama.
  2. Těsto hněťte asi 10 minut, jen díky tomu bude hezky hladké a vláčné (čím více člověk hněte, tím více začne pracovat lepek a těsto bude pružit).
  3. Hotové těsto potřete olejem a nechte ho chvíli odpočinout.tažené těsto
  4. Na stůl si natáhněte například čistý ubrus a poprašte ho moukou. Pak na něj položte těsto.
  5. Prsty těsto postupně roztahujte tak dlouho, dokud nebude skoro průhledné a opravdu rozměrné.chorvatský burek
  6. Takto připravené těsto potřete tvarohem nebo smetanou a rovnoměrně na něj rozdrolte sýr.
  7. Pak za pomoci ubrusu začněte těsto zamotávat jako šneka. Když máte hotovo, přeneste těsto na plech nebo do pekáče.jak zamotat burek
  8. Těsto stočte dokulata jako šneka nebo ho ledabyle položte tak, aby vznikla jedna větší plocha.burek
  9. Pečte na 210 °C dozlatova, já pekla asi 30 minut. Doba pečení je individuální podle toho, jak silného šneka jste umotali.
  10. Hotový burek ještě za tepla potírám kouskem odkrojeného másla, krásně se na něm rozteče a trošku zvláční vrchní vrstvu.

domácí burek recept

Burek můžete jíst zatepla i zastudena, odkrajovat nebo odmotávat. To je jen na vás. Já vám ale zaručuju, že se po něm hned zapráší. Moc děkuji Janě za recept a za to, že mi dovolila se o něj s vámi podělit. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články