Právě čtete

Kynutý borůvkový koláč ve zdravější verzi a šest druhů drobenky

10536  
Sdílet: 

Kynutý borůvkový koláč ve zdravější verzi a šest druhů drobenky

Ovoce a drobenka, to je dokonale sladěná dvojka. Vyzkoušejte netradiční variantu drobenky s kokosem, jemnou ricottovou náplň a kynuté těsto bez tuku.

21. 7. 2020 4 min. čtení Erika Pilátová
Kynutý borůvkový koláč ve zdravější verzi a šest druhů drobenky

Když začne léto a borůvková sezona, je to pro mě snad nejmilejší roční období, co se pečení týká. Na úžasné české borůvky nedám dopustit. Pokud je právě máte doma v lednici, budou se vám hodit na náš dnešní recept. Dobrou zprávou ale je, že se dá připravit i z borůvek kanadských, takže nemusíte zoufat, pokud jste „naše“ borůvky nesehnali.

U nás doma patří mezi nejoblíbenější borůvkové dobroty klasický borůvkový koláč. Moji strávníci by ho mohli jíst snad každý den, ale mě ten stejný recept pořád dokola už trošku nudil (i když jsem ho tedy každý den samozřejmě nedělala) a proto jsem si vyladila zdravější obměnu se špaldovou moukou.

V této verzi navíc není žádný přidaný tuk, a dokonce obsahuje i celkem málo přidaného cukru. Možná se teď divíte, jak to může fungovat. Na to je jednoduchá odpověď: banány! To mi kdysi poradila jedna zkušená cukrářka. Zralé banány dodají těstu vláčnost, díky čemuž už nemusíte přidávat tuk, a když jsou banány opravdu dostatečně vyzrálé, můžete pak ubrat i cukr.

Protože v létě peču kynutých koláčů opravdu hodně, vymýšlím si i jiné druhy drobenky. Je až neuvěřitelné, jak málo stačí a koláč najednou chutná zase úplně jinak. Na borůvkový koláč ráda přidávám kokosovou drobenku, kterou najdete i v mém receptu, ale klidně zkuste kombinovat i s některou z drobenek, které uvádím na závěr článku. Tak hurá do kuchyně!

Banánové těsto je univerzální


Je jedno, jaké ovoce použijete na náplň. Klidně sáhněte po meruňkách, jablkách, jahodách, nebo se dokonce pusťte do varianty s tvarohem a ořechy nebo čokoládou. Banánové těsto je opravdu univerzální.

Kynutý borůvkový koláč s kokosovou drobenkou

Než se pustíte do přípravy mého borůvkového koláče, vyhraďte si něco málo přes hodinu a půl času. Půl hodiny bude trvat příprava samotného koláče, čtyřicet minut bude těsto kynout a dalších třicet minut se bude vše péct. Ingredience vám vystačí na jeden vyšší plech o rozměrech asi 20 x 30 cm. Pokud budete chtít péct kulatý koláč, klidně využijte dortovou formu.

borůvkový koláč

Ingredience na těsto:

  • 300 g špaldové mouky
  • 120 ml mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 větší zralý banán
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 500 g borůvek

Ingredience na drobenku:

  • 50 g másla
  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g třtinového cukru

Postup:

  1. Zahřejte mléko na pokojovou teplotu, rozdrobte do něj droždí, přidejte trochu mouky, cukru a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 10‒15 min).
  2. Mezitím do jiné mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbylý cukr a vidličkou rozmačkaný banán. U kynutého těsta vždy dbejte na to, aby byla sůl vmíchaná do mouky a nepřišla přímo do styku s droždím, které by se tím znehodnotilo.
  3. Do mísy s moukou nakonec přidejte kvásek a důkladně vše propracujte tak, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  4. Těsto vložte do čisté mísy, poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi tři čtvrtě hodiny.
  5. Mezitím prošlehejte ricottu s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vejcem.
  6. Pokud máte čerstvé borůvky, propláchněte je a nechte okapat. Pokud se rozhodnete použít mražené borůvky, nechte je předem rozmrznout a okapat na cedníku.
  7. Na drobenku v misce promíchejte kokos, cukr a mouku tak, aby vznikla drobivá směs. Dejte ji na chvilku do mrazáku.
  8. Hotové těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte mletým kokosem.
  9. Přeneste těsto na plech a rozetřete na něj ricottovou náplň. Navrch rovnoměrně rozložte borůvky a pak je hustě posypte drobenkou.
  10. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut.

Pět dalších tipů na drobenku

Drobenka je u ovocných koláčů takový sladký křupavý bonus, který můžete připravit na různé způsoby. Tady je mých pět osvědčených tipů. Je skvělé, že i když v základu připravíte stejný koláč, s jiným druhem drobenky může chutnat jako úplně nový recept.

Marcipánová drobenka

Na marcipánovou drobenku budete potřebovat 50 g nahrubo namletých mandlí, 30 g nastrouhaného marcipánu, 3 lžíce třtinového cukru a 1 žloutek. Vše důkladně propracujte, aby vznikla drobivá směs.

K čemu se hodí?


Drobenka s marcipánem se skvěle hodí například ke švestkovým, třešňovým a višňovým koláčům.

Skořicová drobenka

Na skořicovou drobenku si nachystejte 70 g hrubé mouky, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžíci mletých ořechů, 60 g másla, 50 g třtinového cukru. Všechny suroviny propracujte v misce, aby vznikla drobivá směs.

K čemu se hodí?


Skořicovou drobenku nejlépe kombinujte s koláči plnými jablek, švestek nebo hrušek. Já ji nejraději dělám na podzim, ale i po zbytek roku samozřejmě chutná skvěle. :-) Někdy přidávám navíc hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů.

Drobenka z ovesných vloček

Na vločkovou drobenku potřebujete jen tři ingredience. Je to 70 g ovesných vloček, 50 g třtinového cukru a 60 g másla. Ovesné vločky krátce opražte na suché pánvi a pak je trochu podrťte. Smíchejte s máslem, cukrem a propracujte, aby vznikla drobivá směs.

K čemu se hodí?


Drobenka z ovesných vloček se hodí na všechny druhy ovocných koláčů. Pro její univerzálnost ji doma dělám opravdu často. Když chci navíc trošku svěží chuti, přihodím nastrouhanou citronovou kůru.

Perníková drobenka

Perníková drobenka se vyrábí ze směsi 70 g špaldové mouky, 1 lžíce perníkového koření, 1 žloutku, 50 g másla a 4 lžic medu. Mouku smíchejte s perníkovým kořením, přidejte žloutek, máslo, med a propracujte, aby vznikla drobivá směs.

K čemu se hodí?


Jak už to tak s perníkovými chutěmi bývá, i perníková drobenka se hodí nejlépe na podzimní a zimní koláče. Nám doma moc chutná například v kombinaci s rybízem, nebo jiným výrazným kyselým ovocem.

Sušenková drobenka

Na sušenkovou drobenku budete potřebovat 100 g mandlových sušenek, 50 g másla a 1 lžíci rumu. Sušenky nadrťte a propracujte s máslem a rumem.

K čemu se hodí?


Sušenkovou drobenku mám ráda v kombinaci s ořechy, čokoládou nebo karamelem. Mám ale vyzkoušeno, že je hodně univerzální a hodí se i k ovocným koláčům.

Vše na sladké tvoření

Vše na sladké tvoření

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude v kuchyni hodit nejen při pečení sladkých koláčů.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články