Právě čtete

„Počeštění“ skořicoví šneci

27010  
Sdílet: 

„Počeštění“ skořicoví šneci

Neznám asi nikoho, kdo nemiluje skořicové šneky. Ačkoli je to původně severský recept, i u nás už je to taková klasika. Základní recept se ale dá krásně obměňovat a jedna z mých oblíbených variant je taková… inu, prostě česko-slovenská. :-)

7. 2. 2020 2 min. čtení Jana Duffková
„Počeštění“ skořicoví šneci

Šneci mají spoustu podob: někdo je peče na plechu, každý kousek zvlášť, jiný je natěsno vyskládá do pekáče a peče jako celek. Já patřím mezi ty, kdo je dělají dohromady, protože výsledek je mnohem šťavnatější, a to mám ráda.

Druhá věc, co je dělá tak vláčnými, je spousta másla. Máslo v receptech nikdy ničím nenahrazuji, protože podle mě na něj prostě nic nemá.

A co náplň? V klasické verzi najdete uvnitř hlavně máslo, cukr a skořici, ale já ráda přidávám česká povidla. To uvidíte i v mém receptu.

Jak na domácí povidla? Recept najdete třeba v tomto receptu na klasické buchty

Naopak ubírám ve zdobení. Šneky nepolévám polevou, protože díky přídavku povidel jsou už tak dost sladké. Místo toho raději přihodím pořádnou hrst ořechů nebo ještě horké šneky poliju troškou zakysané smetany.

Tak se do nich pusťte, ať to i u vás doma za chvíli voní tak krásně, jako právě teď u mě.

Na 15 šneků potřebujete:

  • 4 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku klasické hladké mouky
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 balení sušeného droždí (7 g)
  • 2 vejce + 1 na potření
  • ¾ hrnku rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • kůru z 1 citronu
  • na náplň: 100 g másla, 4 lžíce povidel, pár lžic cukru, mletá skořice
  • na závěrečné posypání: velká hrst ořechů


Pokud raději pečete z klasické bílé mouky, můžete ji v receptu použít místo celozrnné. Pravděpodobně vám ale na těsto bude stačit méně másla a mléka.

Postup:

  1. Do mísy nasypte všechnu mouku a cukr, do středu udělejte důlek a do něj nalijte mléko. V něm rozmíchejte droždí.
  2. Vše nechte asi 15 minut odstát a poté přidejte vejce, máslo, sůl a citronovou kůru.
  3. Vypracujte pružné těsto – v robotu na vyšší otáčky až 5 minut práce, pokud budete hníst ručně, klidně se těstu intenzivně věnujte 10 minut.
  4. Hotové těsto uložte do čisté nádoby a zakryjte utěrkou. Na teplém místě ho nechte kynout asi 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a z každého vyválejte tenkou obdélníkovou placku.
  6. Každou placku potřete vrstvou změklého másla a povidly a posypte cukrem a skořicí.
  7. Každou placku zarolujte a poté krájejte na jednotlivé šneky (ukrojte vždy asi 7 cm).
  8. Šneky skládejte do pekáčku a nechávejte mezi nimi jen minimální mezery. Poté je zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout v teple.
  9. Vykynuté šneky potřete prošlehaným vejcem a posypte nasekanými ořechy.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.

Náplň můžete obměnit třeba rozinkami nebo perníkovým kořením

  • Dobře chutná, když den předem naložíte rozinky do rumu a poté je přidáte do výše uvedené náplně.
  • Pro ještě voňavější šneky můžete namísto skořice použít perníkové koření.
  • Jestli opravdu holdujete ořechům, zkuste část těsta místo klasického másla potřít ořechovým máslem, například mandlovým. Recept na ořechová másla najdete tady.
  • A když úplně upustíte od klasického receptu, můžete šneky plnit i tvarohem, čokoládou (to je opravdu velká dobrota) nebo třeba mákem.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články