Ze všech koutů internetu na mě poslední týdny vyskakuje dubajská čokoláda. A já si nemůžu pomoct — pořád mě honí mlsná a díky této trendy cukrovince mám chuť hlavně na nejrůznější dezerty s pistáciemi. I proto jsem se pustila do přípravy ochucené kávy se zářivě zelenými oříšky. Zkuste ji taky, chutná famózně!
Hlavní kouzlo tvoří pistáciová pasta
Pistáciová pasta je vlastně ořechové máslo z pistácií, ale ještě bývá doslazována například třtinovým cukrem, někdy obsahuje i bílou čokoládu.
Je jen na vás, jakou použijete. Můžete sáhnout i po čistém ořechovém pistáciovém másle, ale počítejte s tím, že se při pokojové teplotě rychleji rozpouští a může tak dělat neplechu při zdobení skleničky. Zdobení skleničky samozřejmě není nezbytné, ale mě moc baví. Každý doušek kávy je pak totiž ještě lahodnější a více pistáciový.
Ořechové máslo zvládnete i doma
Pokud si chcete připravit domácí ořechové máslo, přečtěte si tipy, jak na něj! Neobejdete se bez opravdu výkonného stolního mixéru a vždy je lepší pracovat s větším objemem ořechů, což je v případě pistácií poměrně nákladná záležitost. Vzhledem k tomu, že pro pistáciové máslo jinak nemám doma moc velké využití, osobně vždy radši koupím hotovou pastu v malém balení.
Recept na pistáciovou kávu, kterou si můžete dát i jako dezert
Tentokrát jsem místo kravského mléka použila rostlinné kokosové, ale skvěle se bude hodit i mandlové nebo ovesné. Kupuji rostlinná mléka s označením „barista“, u kterých mám větší jistotu, že půjdou do kávy dobře vyšlehat.
Která alternativní mléka jdou vyšlehat?
Před časem jsme na Tchibo Blogu testovali, která rostlinná mléka jdou dobře vyšlehat do pěny. Než se do přípravy kávy pustíte, mrkněte se, jestli vás vámi vybrané mléko nepotrápí. Jak už jsem psala (a dobře nám to vyšlo i v testu), nejlepší je koupit mléko ke šlehání přímo určené, ale jestli rádi tvoříte, můžete si připravit i svoje vlastní. Rostlinná mléka pak můžete využít například i do sezónních kávových nápojů, jako jsou kávové koktejly.
Ingredience na 1 šálek:
- 1 espresso (použila jsem zrnka Barista Caffè Crema, která mají pro tento účel vhodnou jemnější chuť)
- 150 ml rostlinného mléka
- 1 lžička pistáciového krému
- špetka mletého kardamomu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- na zdobení: pistáciová pasta, nasekané nesolené pistácie
Postup:
- Ohřejte rostlinné mléko a vyšlehejte na něm pěnu.
- Pěnu odeberte bokem a do mléka vmíchejte pistáciovou pastu, kardamom a vanilkový extrakt.
- Okraj sklenice určené k podávání teplých nápojů potřete vrstvou pistáciového krému a ozdobte nasekanými pistáciemi.
- Do ozdobené sklenice připravte espresso a nalijte do něj ochucené rostlinné mléko.
- Navrch přidejte mléčnou pěnu a můžete servírovat.
Může se vám hodit: Připomeňte si, jak doma správně připravit espresso. Od toho, jaký vybrat kávový přístroj, po tipy ohledně hrubosti mletí zrnek kávy.
Máte hotovo, teď už jen zbývá udělat si pohodovou chvilku pro sebe a užít si vynikající šálek kávy.

Nechte se unášet pistáciovou vlnou
Vychutnejte si u nás skvělé Matcha latte s pistáciovou příchutí nebo si dopřejte speciální Cappuccino s jemnou pistáciovou pěnou. Obojí za 99 Kč.