Na rozdíl od tiramisu se ale v krému nevyskytují syrové žloutky a obecně vás řez nebude stát tolik vajíček. Díky spoustě tvarohu zároveň vydá i na výživnou svačinku. Jen pro děti je třeba dávkovat s mírou – přeci jen, káva tam je v ne úplně malém množství.
Recept na kávové Míša řezy
Příprava je jednoduchá – ušleháte piškot, zatím ve smetaně uvaříte kávu, vyšlehanou smetanu promícháte s ušlehaným tvarohem a následně touto směsí potřete piškotový základ a polijete čokoládou. Ale popořadě, podrobně…
Ingredience* na piškot:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 110 g polohrubé mouky
- 40 g holandského kakaa – pro opravdu tmavý výsledek můžete použít i extra alkalizované, černé kakao
- špetka soli
- 3 lžíce horké vody
- 60 ml čerstvě připravené kávy, kterou hotový korpus prokapete
*Pekáč o rozměru 25 × 25 cm, pro tenkou vrstvu případně 30 × 18 cm.
Dvě možnosti přípravy
Jsou dva způsoby, jak na piškot: Klasický – zvlášť žloutky, zvlášť bílky, nebo pokud máte robota, je skvělý i z celých vajec, ten jsem zvolila dnes. Pokud šleháte ručně, návod najdete například u bublaniny – s tím rozdílem, že použijte poměr, který je uvedený výše.
Postup přípravy piškotu:
- Troubu předehřejte na 175 stupňů a vejce nechte asi 10 minut šlehat na nejvyšší rychlost s cukrem a solí.
- Po 10 minutách hmota připomíná pěnu na holení, přilijte do ní za stálého šlehání 3 lžíce skoro vařící vody a ještě 3–4 minuty nechte šlehat, aby se opět hezky do husta napěnila.
- Poté opatrně prosejte do směsi vajec mouku smíchanou s kakaem a jemně ji vmíchejte.
- Rozetřete do pekáčku vystlaného pečicím papírem a nechte péct asi 25 minut, dokud povrch nezesvětlá a testovací špejle nevyjde čistá.
- Hotový piškot nechte vychladnout a poté ho zlehka pokapejte připravenou kávou. Nesmí se ale rozmáčet.
Ingredience na krém:
- 350–400 g smetany ke šlehání
- 30 g výběrové kávy, čerstvě umleté
- 500 g tučného tvarohu (buď v alobalu, nebo polovina alobalový, polovina ve vaničce -– výsledek je pak krémovější, ale hůř se krájí)
- 110 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g rumu
Postup přípravy krému:
- 250 g smetany přiveďte k varu, poté ji smíchejte s namletou kávou a nechte vystydnout, následně proceďte přes sítko a dobře ji vychlaďte (můžete připravit i den předem).
- Tvarohy promíchejte s ⅔ cukru.
- Kávovou smetanu smíchejte se zbylou, neuvařenou, ušlehejte s cukrem a následně promíchejte s tvarohem a rumem podle chuti.
- Pomocí špachtle rozetřete tvarohovou náplň po piškotu a nechte asi hodinu chladit.
Ingredience na polevu:
- 200 g hořké sladší čokolády (55–60 procent)
- 100 g smetany ke šlehání
Postup přípravy polevy a dokončení dezertu:
- Ve vodní lázni nebo na indukci na 1.–2. stupeň za stálého míchání rozmíchejte smetanu s čokoládou do hladké, husté polevy.
- Rozetřete špachtlí po tvarohové vrstvě, naznačte si ještě do nezatuhlé polevy případné řezy (zvlášť se hodí, pokud použijete polevu bez smetany, jen z čisté čokolády – ta ztuhne na kámen).
- Nechte ještě aspoň hodinu, ale klidně i přes noc rozležet a pak můžete krájet – nejlépe horkým suchým nožem (namočím do vařící vody a otřu po každém řezu).
Výše uvedenou čokoládovou polevu zbožňuju, protože je hezky hutně krémová, neláme se a částečně splyne s dortem. A tip na závěr? Skvělý je i kulatý Míša dort, pak doporučuju pro hezčí efekt ještě o ¼ větší dávku náplně.