Právě čtete

Tady byste brokolici nečekali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

10237  
Sdílet: 

Tady byste brokolici nečekali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

Chcete brokolici zařadit do svého jídelníčku, ale pořád máte v hlavě obraz školní jídelny nebo brokolicové „oblohy“, která byla bez chuti a nedala se jíst? Zapomeňte na její starou verzi, která vás možná dodnes straší ve snech, a přesvědčte se o tom, že tato zelenina může být opravdovou lahůdkou. Mám pro vás tři recepty, které si zamilujete.

21. 1. 2023 3 min. čtení Romana Böhmová
Tady byste brokolici nečekali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

Brokolice bývá často neoblíbená, přitom jde o jednu z nejzdravějších zelenin a podle mě při správném zpracování i o chutnou potravinu. Je doslova napěchovaná životně důležitými látkami ‒ vitamíny, minerály, kyselinou listovou, vlákninou, antioxidanty a dalšími. Jejím pravidelným konzumováním prý můžeme přispět ke zdraví srdce, správně fungujícím střevům, snižovat si krevní tlak a mnoho dalšího. Ať to je pravda, nebo ne, já z brokolice vařím ráda hlavně pro její chuť.

Jak využívám brokolici já

Způsobů přípravy je nespočet a většina z nich je opravdu lahodná a plná intenzivních chutí. Brokolici můžete vařit klasicky ve vodě, v páře, dusit, zapékat i smažit. Skvělá je do polévek, krémů, omáček, ale i do pomazánek, nákypů nebo smoothies. Já ji používám i do známých a mých oblíbených receptů jako zdravější a často chutnější ingredienci.

Obzvlášť v průběhu pracovního týdne dávám přednost jídlům, která jsou hned hotová a nedají moc práce. A na bleskové vaření je právě brokolice tou pravou surovinou. Stačí ji jen rozdělit na malé růžičky, hodit do osolené vody, na pánev nebo do trouby a během chvíle je připravena ke konzumaci. Jedním z rychloreceptů à la „co dům dal“ je brokolice zapečená v troubě s další oblíbenou zeleninou, popř. s houbami nebo šunkou, s bramborami či těstovinami, to vše zalité smetanou a posypané sýrem.

Za zkoušku rozhodně stojí brokolicový quiche, který máte také během chvilky hotový a který se dá jíst jak za tepla, tak za studena. Pokud byste rádi obměnili chuť klasických masových karbanátků, vyzkoušejte jejich zdravější variantu. Brokolicové karbanátky můžete ještě ozvláštnit sýrem nebo šunkou. A pokud byste si zakládali na co nejvyšší výživové hodnotě pokrmu, zahustěte karbanátky quinoou nebo vločkami.

Nesmím ani opomenout brokolicový krém. Po něm se můj syn olizuje až za ušima. Brokolice je v krému rozmixovaná úplně dohladka, takže ji snadno pozřou i děti, co ji jinak odmítají. Občas ji kombinuji s hráškem, cuketou nebo kořenovou zeleninou. Na zahuštění můžete použít brambory, na zjemnění smetanu, na dochucení třeba parmazán a na dozdobení a doladění chuti krutony nebo bramborovo-sýrové krokety. To by bylo pár tipů do začátku a teď už se vrhneme na tři konkrétní recepty, ve kterých byste brokolici pravděpodobně vůbec nečekali.

Domácí nachos z brokolicového těsta

Možná to je k nevíře, ale z brokolice se dají udělat i oblíbené mexické nachos. Jsou opravdu vynikající a křupou stejně jako ty klasické. Může se stát, že úplně zapomenete, že v nich brokolice vůbec je, navíc když si k nim připravíte nějaký hodně výrazný dip, který máte rádi.

Ingredience:

  • 1 střední brokolice (využijete košťál)
  • 240 g mozzarelly
  • 120 g parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • koření (např. italské bylinky)

Postup:

  1. Z brokolice odstraňte košťál a nakrájejte ho na menší kousky. Vložte ho do mísy od mixéru (blenderu), přidejte vajíčka, sůl, pepř a bylinky podle chuti. Vše rozmixujte.
  2. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte a přidejte k rozmixované brokolici.
  3. Hotové těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry a pečte na 220 stupňů asi 20 minut. Zhruba po 10 minutách pečení placku obraťte.
  4. Hotovou placku nakrájejte na trojúhelníky.

Brokolicové pesto

Brokolicové pesto má tu výhodu, že ho zvládne udělat i úplný začátečník, ale výsledný efekt je hodný šéfkuchaře. Pesto můžete použít nejen klasicky k těstovinám nebo nokům, ale lze s nimi promazat tortilly, sendviče, naplnit jím jarní závitky, šneky nebo ravioli. Skvěle vám bude chutnat na pizze, na slaném koláči, můžete ho přidat do těsta na chleba, na knedlík i do bramborových placek. Pokud si budete připravovat dip k masu nebo pomazánku na pečivo, zkuste k nim přidat lžičku brokolicového pesta.

Ingredience:

  • 1 střední brokolice (využijete růžičky)
  • 120 g oříšků (pinie, kešu nebo mandle)
  • 60 ml olivového oleje
  • 100 g parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • několik kapek citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Z brokolice odstraňte košťál a růžičky nakrájejte na menší kousky.
  2. Brokolici vařte na páře 3‒4 minuty, poté vhoďte do ledové vody (ideálně s několika kousky ledu).
  3. Hotovou brokolici dejte do mixéru (blenderu), přidejte oříšky, olivový olej, nastrouhaný parmazán, česnek, citrónovou šťávu.
  4. Vše rozmixujte na jemné pesto, podle chuti osolte a opepřete.

Zelené smoothie s brokolicí

A do třetice pro vás mám živinami „nadupanou“ bombu. Brokolicové smoothie možná nezní jako moc lákavé pití, ale věřte, že když do něj přidáte oblíbenou zeleninu a ovoce, tak si opravdu pochutnáte. Navíc díky tomu, že brokolice zůstává v syrovém stavu, dostane její pozitivní účinek na organismus zcela nový rozměr, než když se vaří nebo třeba peče. Smoothie vám v tomto chladném období nakopne imunitu a detoxikuje tělo. Je úžasné v tom, že si ho můžete připravit doma a pak si ho vzít jako zdravou svačinu třeba do práce.

Ingredience:

  • 1 banán
  • 80 g brokolice
  • 160 g ananasu
  • 1 kiwi
  • 1 řecký jogurt
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Banán, brokolici, ananas a kiwi dejte pokrájené do mixéru (blenderu).
  2. Přidejte řecký jogurt, vodu a promixujte na hladké smoothie.

Tak co, dáte brokolici v netradiční forměšanci? Věřím, že vám zachutná.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články