Právě čtete

3 netradiční čočkové recepty pro tradiční novoroční oběd

6539  
Sdílet: 

3 netradiční čočkové recepty pro tradiční novoroční oběd

Na čočce je skvělé, na kolik různorodých způsobů ji lze připravit. Je až skoro nemožné, aby se vám omrzela. Takže jestli u vás doma není oblíbená čočka na kyselo, zkuste třeba některý z těchto netradičních receptů. Jeden je od mojí babičky z Valašska, druhý je od mojí arabské babičky ze Sýrie a třetí je můj. Každý je z jiného druhu čočky a všechny jsou úplně odlišné a opravdu skvělé.

29. 12. 2023 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
3 netradiční čočkové recepty pro tradiční novoroční oběd

Jak asi všichni víme, podle tradice má konzumace čočky na Nový rok přinést hojnost v nadcházejícím roce. Zřejmě proto, že připomíná svým tvarem mince. Bohatství ale není jediným benefitem, který vám čočka přinese. Díky kyselině listové prospívá i srdci a obsahuje hořčík a železo, které ocení hlavně lidé trpící chudokrevností, ženy s menstruací, těhotné a kojící. Obecně všichni, kdo mají zvýšenou tělesnou námahu.

Pokud je jedním z vašich novoročních předsevzetí zhubnout, čočka je ideální potravinou. Neobsahuje žádný tuk a zasytí vás opravdu na dlouho.

Teplý salát s čočkou

U tohoto salátu můžete improvizovat a obměňovat ho podle toho, co máte zrovna doma. Skvělý je například i s petrželí, řepou nebo batáty. A klidně místo brambor dejte více jiné zeleniny a servírujte jídlo s chlebem. Salát je dobrý jak studený, tak teplý.

Ingredience:

  • 120 g čočky beluga
  • 350 g očištěných brambor
  • 150 g očištěné mrkve
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 140 g rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel
  • sýr feta

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na kostičky a krátce předvařte.
  2. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte dosklovata.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev a opékejte, dokud nezměkne. Poté přidejte předvařené brambory a krátce osmahněte.
  4. Vmíchejte rajský protlak, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Opékejte cca 2 minuty.
  5. Vmíchejte uvařenou čočku a máte hotovo.
  6. Servírujte s fetou a čerstvou petrželí. Množství dle chuti. Tak dobrou chuť!

Polévka z červené čočky

Recept na tuhle polévku mám od mé babičky ze Sýrie a u nás doma je velmi oblíbený nejen pro svou výbornou chuť, ale také pro jednoduchou přípravu. Za mě je naprosto skvělé, že nemusíte do základu dávat vývar, a i tak získáte naprosto skvělý oběd nebo večeři – chuťově i nutričně. Můžete ji servírovat nerozmixovanou nebo jako hladký krém.

Ingredience:

  • 150 g červené čočky
  • 200 g očištěné mrkve
  • 70 g rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • voda
  • olivový olej
  • čerstvá petržel
  • citron

Postup:

  1. Cibuli osmahněte na olivovém oleji dosklovata.
  2. Přidejte mrkev nakrájenou na tenké plátky a krátce osmahněte. Vmíchejte čočku, prolisovaný stroužek česneku a koření. Zalijte vodou, promíchejte a vařte, dokud čočka a mrkev nezměknou.
  3. Polévku můžete servírovat buď takto, nebo rozmixovanou na hladký krém. Obě varianty jsou skvělé.
  4. Servírujte s čerstvou petrželí a citronem.

Čočka se zakysanou smetanou

Musím se vám přiznat, že u nás doma se čočka na kyselo nikdy nevařila. Tohle jídlo znám jenom ze školní jídelny a nikdy jsem ho předtím a vlastně ani potom už nejedla. Asi proto jsem nechápala odpor ostatních dětí k čočce. Čočka se zakysanou smetanou je totiž mnohem lepší než ta na kyselo! Recept mám od mé babičky z Valašska. Jenom jsem si ho trochu obměnila – babička do jídla ještě přidává zásmažku, což mně přijde zbytečné.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 170 g čočky
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2–4 vajíčka natvrdo (jídlo servíruji s 1–2 vajíčky na osobu)
  • 2 lžíce oleje (nebo jiného tuku na smažení)
  • pepř
  • sůl
  • servírujeme s kyselými okurkami a chlebem

Postup:

  1. Propláchněte předem namočenou čočku a dejte ji vařit. Nenechte vypařit všechnu vodu, budete potřebovat cca 1/5 hrnku vývaru z čočky. Pokud si nejste jistí množstvím vody, které má v hrnci zůstat, doporučuji většinu nebo klidně všechnu vodu odlít do skleničky a v případě potřeby ji zase přilít.
  2. Nakrájejte cibuli na kostičky. Na nepřilnavé pánvi si rozpalte trochu oleje, vložte do něj cibuli a opékejte na mírném plameni dozlatova.
  3. Opečenou cibuli vmíchejte k čočce. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, zakysanou smetanu a opět promíchejte. Pokud bude jídlo příliš husté, přilijte trochu odlitého vývaru z čočky. Myslete však na to, že by nemělo být ani příliš řídké.
  4. Servírujte s vajíčkem natvrdo, kyselými okurkami a s chlebem. Nechte si chutnat!

No a milovníci indické kuchyně si mohou připravit třeba čočkový dhal nebo kari s čočkou. Já osobně s čočkou miluji i pastýřský koláč – tam se skvěle hodí jak čočka beluga, tak hnědá nebo tmavozelená. Nebo zkuste dezert z červené čočky – kakaové kostky s pistáciemi.

Co by se na Nový rok ještě mělo a nemělo dělat?

Protože se říká, že „jak na Nový rok, tak po celý rok“, je dobré se vyhnout tomu, co nechcete, a naopak dělat všechno tak, jak si přejete, aby se to dělo i v průběhu roku. Takže se například vyvarovat hádek a být den po Silvestru v klidu a dobré náladě, hezky se obléct, mít čistý a uklizený domov a plnou spíž. Zametání odložte na jiné dny, mohlo by totiž vymést z domu štěstí. A rozhodně ani nevěšte vyprané prádlo, to by mohlo přivolat smrt někoho blízkého. Co se týče návštěv, ty jsou na Nový rok určitě žádoucí. Symbolizují dobré mezilidské vztahy v celém roce. Jenom tedy nedoporučuji zvát si starou ženu – ta prý přináší nehezké pomluvy. Nejezte opeřence, protože by vám s nimi mohlo uletět štěstí, ani ryby, aby vám neuplavalo.

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Nadělte sobě a své kuchyni nové pomocníky na vaření i stolování.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články