Právě čtete

Je rozdíl mezi elektrickým a klasickým kartáčkem? Odpovídá dentální hygienistka

7466  
Sdílet: 

Je rozdíl mezi elektrickým a klasickým kartáčkem? Odpovídá dentální hygienistka

Někteří pacienti mě na dentální hygieně už dopředu ujišťují, že jim dnes nemusím už zase vykládat a ukazovat, jak správně čistit zuby. Že už to umí. Popravdě, téměř nikdy to neumí na 100 %.

21. 1. 2020 4 min. čtení Jana Křepelková
Je rozdíl mezi elektrickým a klasickým kartáčkem? Odpovídá dentální hygienistka

Pokud by si pacienti opravdu čistili zuby správně, neměla bych při kontrole co čistit já – tedy zubní plak a zubní kámen by u nich neměly šanci. Pokud se necháte od dentální hygienistky důkladně proškolit o technikách čištění a také to budete přímo nacvičovat ve vlastních ústech, vydrží vám zuby „čisté na celý život“. Pokud si jen necháváte pravidelně „profesionálně vyčistit zuby“, budete je mít už druhý den zase „špinavé“.

A na to, abyste mohli čistit, potřebujete – samozřejmě – kartáček.

Jaký zubní kartáček vybrat?

Často se mě pacienti ptají, který kartáček je lepší, tak jak to slýchávají z televizní reklamy, jestli ten manuální, nebo elektrický? Pro každého pacienta můžu mít jinou odpověď – pomůcky jim totiž vybírám individuálně podle úrovně dosavadní hygieny, stavu zubů a dásní, zručnosti i jejich motivaci či věku. Teoreticky si s každým kartáčkem můžete zuby vyčistit dobře, ale liší se v tom, jak jednoduché a příjemné to bude a kolik času musíte každé ráno a večer strávit v koupelně. Můj úkol, jako dentální hygienistky, je pak naučit pacienta, jak na to.

Manuální zubní kartáček může být stejně efektivní jako ten elektrický. Může to ale od vás vyžadovat většinou více času i úsilí. Elektrický kartáček je schopný kompenzovat chyby při čištění, hygienu výrazně urychlit a mnohdy i více zpříjemnit a výsledky z úsilí přinést v kratším čase.

Jak funguje který kartáček?

Manuální kartáček

Měl by mít malou hlavici s rovně zastřiženými a poměrně hustými a měkkými vlákny. S měkkým manuálním kartáčkem nejčastěji vykonáváme malé krouživé pohyby, velmi pečlivě, energicky, přesto mírným tlakem.

Doba je u každého individuální, ale většinou byste alespoň u večerního čištění měli vydržet 10–15 minut (obecně platí, že s ultra měkkými vlákny by mělo být delší než s „jenom“ měkkými).

Čím měkčí (tedy jemnější) vlákno je, tím je těžší s ním rozrušit spletitou strukturu zubního plaku. Pacienti si (správně) pořizují měkké kartáčky, aby neublížili svým zubům a dásním, ale už nejsou řádně proškoleni o jejich použití. Výsledkem je, že jim na zubech po příliš krátkém čištění zůstane jemný film zubního plaku, do kterého se dále ukládají například tmavé pigmentace z potravin, nebo záněty dásní. Zapomenutý plak totiž dále „pracuje“. Bakterie se v něm množí a vážou se do pevných vazeb.

Například mladý pacient se zavedenými čtyřmi implantáty místo vlastních zubů, které ztratil při nehodě, dostal doporučení na ultra měkký kartáček a pravidelnou dentální hygienu. To první zvládl, ale na hygienu se dostavil až po pár letech, kdy se mu dásně kolem implantátu zdály nemocné a zuby tmavé. Byly zanícené od neustále ponechaného zubního plaku, na zubech pigmentace. Navrhla jsem mu tužší vlákna manuálního kartáčku i sonickou variantu a potrénovala techniku čištění. Společně s lékařem jsme už dokázali zachránit bohužel jen tři implantáty, což při jejich finančních nákladech není nikdy dobré.

Byl by tvrdší kartáček nebo „přitlačení“ na ten měkký dobré řešení?


Měkká vlákna jsou lepší pro dásně i sklovinu, proto se od tvrdých vláken ustoupilo.

Silou navíc plak stejně neodstraníme – neplatí, že když budu kartáčkem více dřít, odstraním více plaku nebo rychleji. Vlákna se na koncích při velkém tlaku jen ohnou. A stranou vlákna strukturu plaku opravdu nenarušíte.

Pokud i vy máte v koupelně velmi měkký klasický kartáček, doporučuji si po čištění udělat malý test. Pořiďte si barvicí tabletky (v lékárně, drogerii, zubní ordinaci nebo na internetu), které umí „odhalit“ ponechaný plak. Tabletu rozpustíte v ústech, vypláchnete si pusu vodou, a když pak budete mít na zubech fialové odstíny, musíte dále plak odstraňovat. Schválně si stopněte, kolik vám dokonalé vyčištění zabere času! :-)

Elektrický kartáček: rotační, nebo sonický?

Pravděpodobně budete znát rotační a oscilační (s kulatou hlavou)sonické kartáčky s podlouhlou hlavicí, podobnou klasickému manuálnímu kartáčku, ale s různě dlouhými vlákny. Čisticí pohyb zvládají elektrické kartáčky mnohem rychleji než my sami rukou, a proto jim většinou stačí 2–4 minuty.

Stejně jako u manuálních kartáčků ne každá značka je šetrná a účinná. S výběrem kartáčku si proto nechte poradit v zubní ordinaci, ne v elektru. :-)

Sonický kartáček je můj oblíbený a většina pacientů si ode mě odnáší doporučení právě na něj. To proto, že efektivní čistění s ním zvládne (po správné instruktáži) každý, včetně dětí. Mají čisté zuby a zdravé dásně, takže se pak nemusí bát zubařského křesla. :-) Tento typ vykonává vertikální stíravé pohyby velmi vysokou rychlostí. Tím naruší komplikovanou strukturu zubního plaku a zároveň ho setře.

Klasické elektrické kartáčky s oscilačním a rotačním pohybem vykonávají pohyb v horizontálním směru, což vašim dásním nemusí tolik prospívat a zubní krčky můžou více trpět. S tímto typem kartáčku jsem u pacientů velmi opatrná. Nicméně pokud je to pacientovo přání používat ho, naučím ho co nejméně traumatickou techniku.

Proč má sonický kartáček různě dlouhá vlákna, když u manuálního doporučuju „rovný střih“?

Hlavní důvod je, že se s nimi zachází různě, a pro dobře vyčištěné zuby tedy u obou potřebujete jiný zástřih. Liší se ale i v hustotě a měkkosti.

Vlákna sonického kartáčku by měla být pevná, aby se při vysoké rychlosti kmitání (stírání) neprolamovala, a tím umožnila efektivní čištění. Různě dlouhá vlákna zase proniknou do obtížně přístupných míst, vždy říkám „až za roh“.

Tipy k sonickému kartáčku

  • Sonický kartáček je ideální i pro lidi, kteří nosí fixní rovnátka nebo trpí paradentózou.
  • Měl by mít zabudován tlakový senzor, nastavitelnou intenzitu čištění a širší výběr hlavic – každý máme situaci v ústech jinou.
  • U dětí je používání podmíněno pomocí rodičů, stejně jako u manuálního kartáčku!
  • Dětem vždy vybírejte model kartáčku i hlavici určené přímo pro ně.
  • Pro kuřáky je vhodné vybrat hlavici, která si umí poradit s pigmentovými skvrnami.

Tak až půjdete na příští pravidelnou prohlídku k zubaři (nebo ideálně na dentální hygienu), nezapomeňte si s sebou vzít své kartáčky a nechte si zkontrolovat, jestli s nimi čistíte správně. To je totiž základ. :-)

Detaily, které promění koupelnu

Detaily, které promění koupelnu

Sladěné koupelnové doplňky umí divy. Nakoukněte do nabídky Tchibo.cz a inspirujte se!

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články