Právě čtete

8 způsobů, jak bojovat proti vedru v ložnici i bez klimatizace

24347  
Sdílet: 

8 způsobů, jak bojovat proti vedru v ložnici i bez klimatizace

I když léto miluju, každou horkou noc tvrdím opak. Jestli mi totiž někde není dobře, pak je to moje ložnice, kterou byste mohli vytopit další dva byty pode mnou.

1. 6. 2018 4 min. čtení Michaela Pechanová
8 způsobů, jak bojovat proti vedru v ložnici i bez klimatizace

Loni jsem se rozhodla, že už se konečně normálně vyspím, a začala pátrat po možnostech, jak se trochu ochladit. Tak jako na všechno, i na vedro v ložnici jsem našla nespočet rad, ale jen málokteré měly vážně smysl. To, co mi na první pohled přišlo jako nejrozumnější, jsem postupně vyzkoušela.

I když ideálních 18 stupňů jen těžko dosáhnu bez klimatizace, za těchto 7 + 1 tipů dám ruku do ohně (nebo klidně jen do své ložnice :-)), že fungují dobře.

1. Zahoďte peřinu

I když existují sezónní chladivé přikrývky, nejlépe se mi osvědčilo peřinu prostě na léto uklidit do skříně. Spím pod samotným povlečením, někdo zase pod obyčejným prostěradlem.

2. Přes den zavřete okna

Větrat je samozřejmě důležité, ale během léta si dovnitř akorát pustíte horký vzduch, který se skoro „nehýbe“. Větrat jsem začala až po setmění nebo za deště (kdybych měla střešní okna, tak po dešti), a to rychlým průvanem. Na noc pak okno může zůstat otevřené.

Hodně se mi osvědčily i zatemňovací závěsy, které nedovolí slunečním paprskům ložnici tolik prohřát během dne. (Na Tchibo.cz jsou dostupné do vyprodání zásob.)

3. Vyměňte pyžamo

Někomu dělá dobře spát v rouše Evině, někdo zase ocení, že má na těle něco, co může v noci sát pot. V tomhle jsem žádnou změnu dělat nemusela: už roky se v létě nespoléhám na jiné materiály, než je lehká bavlna nebo len, a to i ve výběru pyžama.

Totéž platí pro povlečení. Můžu doporučit 100% bavlnu nebo ještě lépe len. Ten totiž pohlcuje vlhkost a přitom stále zůstává na omak suchý. A o pocit tady jde především, že.

4. Zaledujte se

I když v pití je led v létě trochu kontraproduktivní (tělo se po něm snaží zahřát), vyplatí se mít ho v mrazáku kvůli jinému triku. Pusťte větrák a před něj dejte nádobku s kusem ledu. Jak bude pomalu tát, větrák vám bude do místnosti pouštět vlhkou ledovou mlhu.

Tohle se mi osvědčilo natolik, že jsem si nakonec pořídila ventilátor s časovačem, který se vypne sám, a tak nespím ve vánku celou noc.

5. Jezte střídmě

Tenhle bod je pro mě jeden z nejzásadnějších. Když večer spořádáte půlku kachny, vaše tělo bude mít co dělat, aby ji zpracovalo. Vydá tedy nějakou energii a vy se zase budete potit.

Lehčí jídlo, nepřeslazené pití a ideálně nula alkoholu vašemu tělu udělá v horku dobře a odmění se vám snazším usínáním.

6. Osprchujte se

Pokud je vám horko už večer, na nic nečekejte a dejte si pár minut vlažné sprchy. Tělo se celkově ochladí a na rozdíl od vypití ledového čaje vám ten pocit chvíli vydrží.

Stejný trik mimochodem dělám i během dne. Ne vždycky mám možnost se zchladit celá, ale pomůže i zchladit pulzní body – předloktí, krk nebo třeba podkolenní jamky.

7. Netulte se

Všichni víme, že živočišné teplo dokáže jednoho pěkně zahřát. Jenže to samozřejmě za horké noci vůbec nechcete. Až budete usínat, zkuste být prostě „sami za sebe“ – přivinutím k partnerovi, dětem nebo třeba domácímu mazlíčkovi se vzájemně akorát budete víc hřát.

Bonusová rada: Spěte jako Egypťan

Tohle je rada, kterou najdete v každém článku o tom, jak se v noci ochladit. Vezměte prostěradlo nebo ručník, namočte ho ve studené vodě, poctivě vyždímejte a dejte ho pod sebe. Ochlazovat vás bude několik hodin, dokud postupně nezačne usychat.

Za mě je tohle jediná věc z tohoto seznamu, kterou jsem vyzkoušela a znovu dělat nebudu. Jednak je mi nepříjemné spát na mokrém a za druhé bych mezi ručník a matraci musela dávat igelit. Přece jen když tohle Egypťané vymýšleli, neměli ty vymoženosti, které máme dnes. :-)

Co mi ale přišlo dobré, je obalit si ledovým ručníkem zápěstí a kotníky a usnout takto. Škody na posteli byly mnohem menší a jako ochlazení to opravdu funguje.

Která z mých vyzkoušených rad se vám také osvědčila?

Hlasovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články