Právě čtete

Kolik polštářů chce krční páteř?

20059  
Sdílet: 

Kolik polštářů chce krční páteř?

Byly doby, kdy jsem na sebe vrstvila dva polštáře, pak jsem měla jenom jeden nevysoký a poměrně tvrdý, pak jsem zase nejlépe spala na naducaném měkkém… Ale nezadělávám si některým z těch způsobů na problémy s krční páteří?

25. 5. 2019 3 min. čtení Marie Háková
Kolik polštářů chce krční páteř?

Sama to nevymyslím, a tak jsem se zeptala někoho, kdo lidskému tělu opravdu rozumí. Podle fyzioterapeuta Mgr. Jana Kmetě je poměrně snadné poznat, jestli vůbec začít své polštářové zvyky zkoumat. „Jestliže se člověk cítí po ránu odpočatý, v noci se bezdůvodně nebudí a nemá pravidelné bolesti či blokády krční páteře, které pak během dne poleví, je velice pravděpodobné, že jeho polštář je v pořádku. Pokud se pravidelně objevuje jeden z těchto příznaků, je možná příčina v nevhodném polštáři.“ 

Typické příznaky, že je „něco špatně“

Varovat nás může bolest hlavy, která vyzařuje z týla dopředu, klidně až k očím, bolest ramenních kloubů, bolavá, ztuhlá nebo přímo zablokovaná krční páteř a třeba i syndrom karpálního tunelu. Prostě když to už fakt bolí, je na čase navštívit odborníka a počítat s tím, že náprava nějakou dobu zabere.

Ověřte si, že máte polštářů tak akorát právě pro svoji spánkovou polohu

Potěšilo mě, že v tom nemusím hledat složitosti. Základ je totiž zachovat přirozenou polohu páteře. „Ideální podložka hlavy je pak taková, která se přizpůsobí váze hlavy, ale zároveň nezmizí do stran,“ doplňuje Mgr. Jan Kmeť.

  • Pokud ležíte na břiše, hlava by neměla být výš než horní část trupu, aby se nezakláněla.
  • V poloze na boku je ideální podložení na šířku ramene, aby se hlava neukláněla do strany.
  • I na zádech to chce polštář vysoký tak, aby se hlava nezakláněla.

A co když spím někdy tak a někdy tak? Mně se střídají období spánku na zádech a spánku na boku, takže jsem to nakonec vyřešila dvěma polštáři. Jeden mám opřený o zeď a na jednom spím, a prohazuju si je podle potřeby. Skvělý vedlejší efekt je, že mi v zimě přestala vadit studená zeď. :-)

Dlužno dodat, že jenom vhodný polštář to nezachrání. Noc, kdy jsem vyhodila staré matrace, které jsem do svého prvního bydlení podědila bůhvíkde, a položila nové, pečlivě vybrané, ta byla jedna z nejlepších v mém životě. :-) Zatímco výměna polštáře není až tak vysoká investice (můžete jich mít jako já v zásobě i víc), ve výběru matrace se člověk splést opravdu nechce. Určitě vás nepřekvapím, když napíšu, že dobrý krok je vyzkoušet si ji ve spánkovém centru a poradit se tam s odborníkem.

Dobré vědět: na nový polštář si musíte zvyknout


Zainvestovali jste do nového polštáře, ale vůbec to není ono? Je možné, že chvilku potrvá, než si vaše páteř na nový polštář zvykne. Běžně to trvá okolo dvou týdnů. Anebo jste si bohužel vybrali nevhodnou výšku polštáře vzhledem k poloze při spánku.

Když krční páteř zlobí i se správným polštářem…

Děje se vám to? Mně ano. A bohužel vím, že je to běh na dlouhou trať, protože páteři dávám zabrat nejen v noci, ale se správným polštářem jsem to aspoň tehdy přestala zhoršovat. Častý problém je hlavně práce u počítače a dlouhé statické pozice, ve kterých je hlava delší dobu v předklonu. (Zkuste na to myslet a mít vsedě hlavu a páteř v jedné linii; když se přistihnete, že zase přesouváte hlavu dopředu, prostě se opravte.)

Na krční páteř trpí také ti, kdo mají často zvednuté ruce, třeba při vaření, natírání, věšení záclon, žehlení nebo i řízení auta. A zlobí i sportovce, pokud hodně zatěžují páteř a ramena, třeba při raketových sportech nebo jednostranné fitness zátěži.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články