Právě čtete

I když není náš, rozveseluje nám podzim. Jak slavíme Halloween?

8099  
Sdílet: 

I když není náš, rozveseluje nám podzim. Jak slavíme Halloween?

Jak si doma na podzim zkrátit čas? Třeba tematickým dnem nebo večírkem. Inspirujte se mým návodem, jak vytvořit dokonalou atmosféru, čím se zabavit a co dobrého ochutnat.

24. 10. 2020 7 min. čtení Jana Duffková
I když není náš, rozveseluje nám podzim. Jak slavíme Halloween?

Podzim je mé nejméně oblíbené období celého roku. Jsem prostě letní typ a tma, déšť a čím dál chladnější počasí, to není nic pro mě. Proto každá příležitost, jak si tyto dny rozveselit je u nás doma vítaná.

Ačkoliv Halloween není českou záležitostí a spousta lidí ho nemá ráda, protože tyto „naplavené“ události neuznává, já si myslím, že když si z něj „vyzobeme“ některé součástky a uděláme si ho podle sebe, může vzniknout super program, který vyplní třeba nějaký víkendový den, kdy je venku ošklivo a lačně hledáme nápady na domácí zábavu.

Tematické dny i večírky nás baví

Poprvé jsme si takový Halloween udělali s kamarády před pár lety. Já totiž každoročně u nás doma organizuji vánoční setkání pro přátele, kdy každý donese své cukroví, bavíme se českými vánočními tradicemi, posloucháme koledy a na závěr si všichni vylosujeme malý dáreček. Bytem se line vůně svařáku a krásně nás to naladí na blížící se Štědrý den. Jeden můj kamarád mi toto organizování doslova záviděl, a tak se toho chopil a na příští rok uspořádal v podzimním období večer pro změnu halloweenský. A i díky němu vzniká tento článek. :-) Jak si tedy doma uspořádat takový malý Halloween?

Večírek si můžete udělat i ve dvou


Aktuální doba moc nepřeje tomu, abychom se mohli setkávat s širším kruhem známých, ale výhodou je, že takový večírek si klidně můžete udělat i sami doma ve dvou, případně ho uzpůsobit a zapojit do něj i děti. Pak to může být klidně celý halloweenský den.

Už jste zdobili dýni vrtačkou?

Co jsem si všimla, už dávno si i u nás skoro všichni dýňové dekorace vyrábějí. A proč ne? Je to snadné, nestojí to moc peněz a hlavně je to vážně efektní.

U nás v rodině všechny děti milují, když večer rozzáříme balkon nebo dveře domu oranžovým strašidýlkem. My doma také vyřezáváme klasicky nožem ‒ a to nejrůznější druhy dýní. Hodně se mi ale líbí možnost dekorovat pomocí vrtačky. Jak se to dělá? Klasicky vydlabete dýni a potom do ní můžete vyvrtat dírky v nejrůznějších abstraktních obrazcích. Díky tomu vznikne nádherná a opravdu originální lucernička. Je to podle mě i trošku bezpečnější varianta, pokud si nejste jisti při práci s nožem. :-)

Místo svíčky světýlka

Osobně jsem trošku nervózní, když mám nechat bez dozoru na balkoně dýni se zapálenou svíčkou, takže někdy volím variantu LED světýlek na baterky. A kolikrát to vypadá ještě lépe než se svíčkou. Tuto variantu využívám, i když chci dýní zdobit interiér.

Světlo tvoří atmosféru

Když už jsem u světýlek, na halloweenský večer tvoří velkou část atmosféry správné osvětlení. Ideální je, když velká světla zůstanou vypnuta a využijete více menších zdrojů.

Já nejraději využívám LED světelné řetězy, které si můžete i dozdobit pomocí krepového papíru, aby byly ještě „děsivější“. Klasikou jsou pak svíčky, ale u těch je potřeba dbát na bezpečnost, protože v zápalu zábavy se na ně snadno zapomene. My doma navíc máme žárovky, které se dají nastavit do různých barev. A taková červená a zelená, to je pořádně děsivá podívaná . :-)

Vyrobte si dekoraci

Vyrobte si dekoraci

Spoustu ozdob můžete koupit, ještě více vyrobit! Tohle je jedna z nich

Přečíst článek

Strašidelná hudba jako podkres

Hudba, to je hned druhá nejdůležitější „výbava“ pro dokonalou atmosféru ‒ hned po světýlkách. Jakou hudbu na takový večírek volím?

Ráda využívám aplikaci Spotify, kde je snad všechna hudba světa. Stačí, když do vyhledávání napíšete Halloween, a vlastně máte vystaráno. Je tam nepřeberné množství podkresové hudby právě pro takové příležitosti. Najdete tam i ryze dětské písničky na toto téma, což se hodí, pokud takový večírek chystáte pro potomky. A když naopak chcete něco děsivého, vyhledejte na internetu názvy písniček ze známých hororů. Většinu z nich totiž aplikace také zná.

Vtipnou vychytávkou je umístit například do koupelny malý repráček a pouštět v něm třeba zvuky bouřky nebo skřípání dveří. To každého návštěvníka (ne)příjemně překvapí.

Strašlivý playlist

Když si chcete hudbu na večer opravdu vyladit, využijte v aplikaci možnost vytvoření playlistu. Jednoduše uložíte všechny písničky, které jste si vybrali a zbytek večera už se o ně nemusíte starat.

Kostýmy jsou jen pro děti? Omyl!

Je jedno, jestli máme večírek jen mezi dospělými, nebo se chystá zábava pro děti. Kostýmy jsou zkrátka nutnost!

Při prvním večírku u našeho kamaráda nás až překvapilo, jak jsme si všichni na svých kostýmech dali záležet, ačkoliv jsme dávno plnoletí. Kostým byl vstupenkou na večírek a nakonec to byla spíš přehlídka nejděsivějších (a někdy i nejvtipnějších) výtvorů. Součástí večera může být i vyhlášení ceny za nejlepší kostým, kdy všichni hosté hlasují pomocí lístečků právě pro ten, který se jim líbí nejvíc.

Když nemáš kostým... tak ti ho udělám!

Když někdo dorazí bez kostýmu… tak mu ho udělejte! Posaďte ho na židli, stanovte časový limit a dejte si výzvu ‒ v co nejkratší době daného člověka co nejlépe vyšperkujte. Možná to pro něj bude malý trest za to, že nedodržel „pravidla“. :-)

Hraní her baví malé i velké

Aby měl večírek zajímavější průběh, je super, když si jako hostitel připravíte pár tematických her.

U dětí je to samozřejmé a o něco jednodušší, ale připravovat hry na večírek pro dospělé, to většinou nikoho nenapadne. Přitom často můžete stejné hry aplikovat pro malé i velké, jen je třeba uzpůsobit je jejich věku a tomu, co už umí. A že vám přijde zvláštní, aby dospělí hráli třeba „omotávání mumie“? Omyl! Půjčte jim roli toaletního papíru a uvidíte, že si každý rád zavzpomíná na dětství.

Tohle je mých 5 tipů:

  • Hádání hororů ‒ pouštíte hudbu nebo ukázky z hororů a soutěžící hádají, o které se jedná. Sbírají body a na konci se vyhodnotí vítěz.
  • Slepé hledání ‒ zavažte soutěžícím oči a nechte je poslepu sáhnout do několika nádob a hádat, co je v nich za předmět. Udělejte to náročnější! Předmět do něčeho ukryjte. Může to být písek, dortová želatina, zamotané nitě…
  • Lovení jablek ‒ po vzoru klasického Halloweenu. Můžete nasypat jablka do vany s vodou nebo je zavěsit na provázek jako na prut. Soutěžící jej musí ulovit pouze zuby, bez použití rukou. A mohou spolu třeba vždy soupeřit dva ‒ kdo bude rychlejší?
  • Soutěž o nejděsivější fotku ‒ nechte soutěžícím k dispozici fotoaparát a pár propriet. V průběhu večera se každý může jednou vyfotit a na závěr všichni vyhodnotí, kdo vytvořil nejděsivější fotku.
  • Mumie ‒ tu jste určitě už (alespoň s dětmi) někdy zažili. Rozdělte soutěžící do dvojic a každé dejte toaletní papír. Kdo nejrychleji toho druhého obmotá a udělá z něj mumii, ten vyhrál!

Speciálně pro děti


Pro děti nezapomeňte uspořádat stezku odvahy. Že se vám nechce nebo nemůžete ven? Udělejte ji doma! Tam si můžete vypomoci tím, že děti budou mít zavázané oči a vy je budete provádět bytem. Takovou cestu můžete ozvláštnit třeba nejrůznějšími překážkami nebo povrchy, kam budou děti došlapovat.

Děsivě si přiťuknout

Není to večírek bez dobrého pití! Klidně i nealkoholického. :-) Ale při této příležitosti je potřeba zamyslet se nad zdobením!

Na dospělácké přiťuknutí se tady úplně nabízí koktejl Bloody Mary. Ten se dělá především z rajčatové šťávy a vodky. Někdo ho dochucuje ještě nejrůznějším kořením nebo třeba pálivým tabascem. Standardně se takový koktejl zdobí řapíkatým celerem, který se dá použít místo míchátka. V halloweenské verzi ještě napíchněte na párátko malou kuličku mozzarelly a kousek olivy. Ta-dá! Z krvavého nápoje vám bude vykukovat oko.

A druhou možností je vzít čerstvý žampion a vyřezat mu oči tak, aby vypadal jako lebka. Akorát syrový žampion narozdíl od mozzarelly s olivou nikdo asi nesní. Vypadá to ale působivě.

Třetí způsob zdobení je pomocí obyčejné stříkačky, kterou seženete v lékárně. Hodit se vám bude třeba u koktejlu, jako je Sex on the beach. Do skleničky namícháte pomerančový džus s vodkou a grenadinu necháte nataženou právě ve stříkačce, aby si ji do koktejlu přidal každý sám.

Varianta pro děti


Obě verze zdobení můžete samozřejmě využít i pro děti. Můžete jim nabídnout samotný rajčatový džus, ale pokud jim nechutná, máme tady ještě jahodový. Ten můžete dozdobit želatinovým okem, které seženete v obchodě. A koktejl se stříkačkou? Můžete jim do ní dát jahodovou nebo kiwi šťávu a servírovat ji s vodou, nebo prostě zvolit různobarevné džusy. Obecně dětské koktejly můžete dozdobit želatinovými bonbony ‒ třeba žížalkami.

I zombíci se musí najíst!

Co se týká občerstvení, můžete si s tím opravdu vyhrát. Zkuste se podívat třeba na nápady na Pinterestu a máte o zábavu v kuchyni postaráno.

Mými oblíbenými děsivými pochoutkami jsou například zapečené párečky omotané proužkem listového těsta tak, že vypadají jako mumie, děsivě ozdobené cupcakes, jednohubky ve tvaru očí nebo dort zalitý zelenou želatinou s želatinovými bonbony ve tvaru pavouků. Rozhodně nic ale nezkazíte ani tím, že něco prostě koupíte a ušetříte si tím čas. Přípravu jídla můžete pojmout i jako součát společné zábavy.

Další tip na občerstvení

Další tip na občerstvení

Návod na jedlé čarodějnické klobouky, které zvládnete i s dětmi!

Přečíst článek

Recept na sušenky, které vypadají jako čarodějnické prsty

Tohle je úplně jednoduchý a opravdu efektní recept. Linecké těsto v podobě prstů! A výhodou je, že je můžete vlastně upéct skoro z každého sušenkového těsta. Klidně i naslano!

halloweenský recept

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • Jemně strouhaná kůra z 1 citronu
  • Lžička vanilkového extraktu
  • Na zdobení: neloupané mandle

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte máslo pokrájené na kousky, vejce a vanilkový extrakt.
  3. Ručně nebo pomocí robota vypracujte hladké těsto. To zabalte do folie a nechte asi hodinu uležet v lednici.
  4. Z těsta tvarujte stejně velké válečky ‒ velké asi jako vaše prsty.  Každý váleček vytvarujte podobně, jako to vidíte na fotce, a pomocí nože naznačte klouby.
  5. Na závěr přidejte mandle tak, aby vypadaly jako nehty.
  6. Prsty pečte na 180 °C. Hotové budou, až budou mít lehce narůžovělou barvu ‒ asi za 15 min. Doba pečení se ale liší podle velikosti prstů. Nepečte je příliš dlouho, aby nebyly tvrdé.
  7. Po upečení počkejte, až sušenky vychladnou a poté je servírujte na talířku.

Červená marmeláda jako krev


Prstové sušenky ještě vyšperkujete, když je budete podávat s rybízovou nebo jinou červenou marmeládou. Můžete ji dát vedle do mističky a sušenky si v ní namáčet, nebo marmeládu rovnou využijte na zdobení.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články