Právě čtete

Zimní kávové drinky od baristky

6873  
Sdílet: 

Zimní kávové drinky od baristky

Zjistili jsme, jaké novinky zaznamenali kavárníci během uplynulého roku. Utvrdili se v tom, že caffè latte je stále nejpopulárnějším tuzemským kávovým nápojem. Jednoznačně pochopili, že tequilla a káva rozhodně nejsou kamarádi. Ochutnali neobvyklou kombinaci překapávané kávy z Etiopie v překvapivé kombinaci se silným čajovým extraktem Samurai shot Dark. Ale o všem popořadě.

10. 1. 2017 5 min. čtení Darja Thomasová
Zimní kávové drinky od baristky

Venku je leden, a právě proto je tu třetí díl našeho každoročního, již pravidelného seriálu (předešlé díly najdete tadytady), ve kterém vám představujeme klasické a experimentální zimní nápoje. I letos pro vás máme tři originální drinky z konkrétní kavárny, které speciálně pro TchiboBlog připravil místní odborník na kávu. Tentokrát jsme se vydali do vinohradské kavárny Monolok, abychom si popovídali s tamní baristkou Veronikou Novákovou.

Cascarovy caj 2_Darja

Kafe není jenom kafe

Není to první rok, kdy kavárníci tak trochu slaví. Za všechno může zvědavost zákazníků a jejich zájem k alternativním kávovým nápojům. Espressocappuccino nikam neodchází, naopak. Ale chuť lidí poznávat nové kombinace, dozvídat se něco víc o nových způsobech přípravy jejich oblíbeného nápoje, a hlavně se nebát zkoušet, je čím dál silnější. „Lidem se s každým rokem více a více dostává do podvědomí alternativní káva. Už jsou zvyklí ptát se na novinky a zkoušet je,“ upřesňuje baristka Veronika. Zákazníci už také běžně chodí i pro kávová zrna, třeba na takový AeroPress.

V Česku už se také pomalu objevují stroje na přípravu kávy, které jsou například v Americe už dávno standardem. Vznikají nové podniky, které nezůstávají jen u zavedených způsobů přípravy kávy a zavádějí nové postupy. Takhle například v lokální japonské kavárně Momoichi mají stroj, který se dá ovládat pouhými pár kliky na tabletu. Volbou gramáže to začíná, perfektní pěnou končí. Příprava kávy pomocí vakuové extrakce je dalším postupem, který se v Česku pokouší uchytit. Důležitý je zájem zákazníků o novinky, barista pak vše vysvětlí a poradí.

Filtrovaná káva  a nové postupy

Letošním favoritem kaváren je bezesporu filtrovaná káva. „A to hlavně v kombinaci s pražírnou Nordbeans. Jsou to kluci z Liberce a jejich kávu momentálně naleznete téměř v každé kavárně,“ upřesňuje Veronika. Caffè latte a cappuccino jsou však stabilně nejpopulárnějšími nápoji v tuzemsku. Aby jejich příprava byla zajímavější, baristé zkouší různá ozvláštnění.

Nezůstávají jen u hodně úspěšného latte artu. Inovací může být i nový způsob konzumace kávy. „Já se pokouším radit zákazníkům, aby si do kafe nedávali cukr. Když se pěna správně našlehá, je sladká. Nemusí se tak přidávat nic navíc a chuť kávy více vynikne,“ říká baristka Veronika.

Drip s cajovym extraktem_Darja

I kdyby si člověk mohl myslet, že trendy v kavárenském světě ovlivňuje konkrétní stát, není to tak úplně pravda. „Komunita baristů a lidí, kteří se o kávu hodně zajímají, je celkem malá. Nedá se říct, že by tendence v přípravě kávy pocházely z nějaké určité země. Je to spíše o konkrétních lidech, jak kávu vnímají,“ vysvětluje Veronika. Má také svůj vzor, kterým je špičkový barista Dritan Alsela. Nadšenec prý šlehá mléko tak, že ho naleje do konvičky, strčí ji pod trysku a jde pryč. Výsledek? „Perfektně našlehané mléko,“ směje se Veronika.

Mezi tuzemskými baristy jsou i takoví nadšenci, již jsou schopni objet půlku světa, jen aby našli tu správnou chuť kávy. V okamžiku, kdy baristu příprava kávy skutečně chytne, nechce se zastavovat u zavedených postupů, zkouší a vyvíjí nové kombinace. Inovace pak přichází samy, ať už konvičku drží, nebo ji nechá volně na stole.

Cascara, mixy čaje a kávy

Experimentům se meze nekladou, a tak v řadě kaváren můžete narazit na první pohled nejednoznačné kombinace kávy a čajových extraktů. V současné době tuzemští kavárníci zkouší i různé přípravy cascary, což je nápoj z usušených slupek kávových třešní. „Cascara tu byla vždycky, ale v poslední době se daleko častěji dostává do provozu,“ říká baristka. Co se ale v Česku zatím neuchytilo, je káva kyselé chuti, jako je například taková Etiopie. Vždy záleží na odrůdě, způsobu pražení (díky kterému i Etiopie může být nakonec sladká) a dokonce i následném mletí a době extrakce. Ale chuťovým buňkám se všechny tyto aspekty vysvětlit jednoduše nedají.

Když jsme u zimních drinků, nemusí být nutně s alkoholem, ale káva, a dokonce i cascarový čaj se přímo nabízejí k různým kombinacím. „Cascarový čaj je například dobrý s pálenkami. Zkoušeli jsme slivovici, ale nebylo to úplně ideální. Hruškovice a ořechovice fungují lépe. Celkově je vždy lepší vybírat alkohol, který má ovocnou nebo sladší chuť,“ vysvětluje baristka. A co by Veronika opravdu nedoporučila přidávat do kávy? Černý Petr padl na tequillu.

I když se dá všechno zkombinovat de facto se vším, vždy záleží na dalších ingrediencích a chuťových preferencích každého člověka. My vám letos přinášíme další tři recepty pro dlouhé studené večery – cascarový čaj, drip se silným čajovým extraktem a cappuccino s badyánem. Jdeme na to!

Cascarovy caj_Darja

Cascarový čaj

Suroviny
10 g cascary
špetka hřebíčku
celý plátek pomeranče (může být libovolný citrus)
250 ml horké vody

Postup
Do konvičky se nasype 10 g cascary, špetka hřebíčku na chuť a zalije se 250 ml vody (obvykle se používá 15 g cascary na 500 ml vody). Případně se může přidat libovolný citrus (může se dát zvlášť nebo vše louhovat dohromady). Nápoj se louhuje 10 až 15 minut.

Drip s cajovym extraktem 2_Darja

Drip s čajovým extraktem Samurai shot Dark

Suroviny
18 g kávy Etiopie (sladší chuti)
250 ml vroucí vody
1 větší panák extraktu Samurai shot Dark
Menší lžička skořice (nebo 3 kusy celé skořice)

Postup
Nejdříve se připraví překapávaná káva (pomocí horké vody a papírového filtru). Ta se následně přeleje do konvičky, do níž se přidá několik kusů celé skořice. Panák extraktu se může nalít rovnou do překapávané kávy nebo průběžně přidávat do hrnečku podle chuti.

Cappuccino s badyanem 2_Darja

Cappuccino s badyánem

Suroviny
9 g kávy
150 ml mléka
špetka badyánu

Postup
Připraví se klasický shot espressa. Špetka badyánu se přidá do mléka, které se následně našlehá a doplní se do hrnečku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články