Právě čtete

Co s cukrovím, které zbylo po Vánocích? Využijte ho do dalších dobrot

26332  
Sdílet: 

Co s cukrovím, které zbylo po Vánocích? Využijte ho do dalších dobrot

Před Vánocemi máme většinou velké oči a zásobíme se více, než zvládne naše rodina zkonzumovat. Po svátcích nám kromě cukroví častokrát zbyde vánočka nebo vaječný koňak. Dnes vám dám pár tipů, co si se zbytky počít, aby nic nepřišlo nazmar.

4. 1. 2023 2 min. čtení Kitchen Story
Co s cukrovím, které zbylo po Vánocích? Využijte ho do dalších dobrot

Cukroví, které se nesní mezi svátky nejčastěji putuje do mrazáku, ale věřte, že to není jediný způsob, jak se dá zachránit. Pokud už se tak rozhodnete, myslete na to, že cukroví může lehce nasát okolní pachy. Zvolte ideálně uzavíratelnou krabičku a do mrazáku dávejte spíše suché druhy cukroví jako vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. Po rozmrazení budou chutnat jako čerstvé.

Přečtěte si také článek s obecnými radami, jak správně zamrazovat i rozmrazovat

Využijte cukroví na další dobroty

Ze zbytků vánočního cukroví můžete lehce vytvořit nový dezert. Jak to dělám já?

Stačí cukroví pomocí válečku rozdrobit, přidat máslo a základ na korpus pro cheesecake je hotový. Pokud máte například nepečené ořechové cukroví, můžete ho rozdrobit do jablečného závinu. A nebo vytvořte rumové kuličky, do kterých zbylé cukroví rozemelte, přidejte změklé máslo a rum. Tvarujte kuličky, které můžete na závěr obalit v rozemletých oříšcích. Cukroví také můžete využít třeba do drobenky na koláč nebo jako rozlámané křupavé kousky do nepečených dezertů a pohárů. Věřím, že podobných variant sami vytvoříte spoustu, protože tady to není o dodržování pravidel a fantazie je tu víc než vítaná.

Nepečený dezert do skleničky

Pokud vám zbylo suché cukroví, můžete ho využít třeba do skleničkového dezertu, který připomíná cheesecake. Z uvedených ingrediencí připravíte 4 porce a v kuchyni strávíte přibližně 15 minut. Počítejte ale ještě alespoň s hodinou na chlazení.

Ingredience:

  • 100 g suchého cukroví (např. vanilkové rohlíčky a perníčky)
  • 40 g mandlí
  • 350 g tučného tvarohu
  • 150 g zakysané smetany
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g malin
  • 1 lžíce medu
  • semínka granátového jablka

Postup:

  1. Ve stolním mixéru rozdrťte mandle a cukroví.
  2. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a citronovou šťávu. Vytvořte hladký krém.
  3. Maliny a med dejte do rendlíku a svařte.
  4. Na dno skleniček přijde rozdrcené cukroví a mandle. Přidejte krém a svařené maliny, nakonec zasypte semínky granátového jablka.
  5. Před podáváním dejte na hodinu chladit do lednice.

Stalo se vám, že domácí vánočka, se kterou jste si dali pořádnou práci a kterou jste s láskou pletli, přežila Vánoce a teď přemýšlíte, co s ní? Byl by hřích ji vyhodit, a proto doporučujizpracovat ji dál, i když už není čerstvá. Já ji nejraději použiju při přípravě žemlovky, ale skvělá je i do francouzského toastu.

Žemlovka z vánočky

Po žemlovce se u nás doma vždycky zapráší, a když ji dělám ze svojí vánočky, chutná ještě lépe. Ingredience vystačí asi na 4 porce a příprava vám potrvá asi 20 minut + další půl hodinu  pečení/kterou stráví v troubě.

Ingredience:

  • ½ vánočky
  • 2 jablka
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 150 ml 30% smetany
  • 3 vejce
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce rumu
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170°C. Zapékací formu vymažte máslem.
  2. Vánočku nakrájejte na asi centimetrové plátky. Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte na tenké plátky.
  3. Vánočku vložte do zapékací formy a prokládejte plátky jablek.
  4. V míse smíchejte mléko, smetanu, cukr, skořici a rum. Nakonec zašlehejte vejce a směs vlijte do zapékací formy k vánočce a jablkům.
  5. Pečte do zezlátnutí 25‒30 minut.

Když nám zbyde vaječňák

To, že by nám po Vánocích zbyl nějaký vaječný koňak, je vysoce nepravděpodobné :-), ale když se to přece jenom stane, napadá mě hned několik způsobů, jak využít ho v kuchyni. Vaječný likér můžete přilít do bábovky i cheesecaku, do nejrůznějších krémů, obohatit o něj kávu, netradičně jím ochutit piškoty v tiramisu nebo jím naplnit klasické koňakové špičky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články