Právě čtete

Vytvořte svým dětem krásné teepee

48417  
Sdílet: 

Vytvořte svým dětem krásné teepee

Asi neexistuje dítě, které by nemilovalo schovávačky a které by nechtělo mít nějaký ten koutek jen pro sebe, kde si může uchovávat svá tajemství. My jsme si jako malí stavěli bunkry, dneska jsou v kurzu teepee.

13. 10. 2018 3 min. čtení Denisa Charvátová
Vytvořte svým dětem krásné teepee

Když jsem hledala hezké teepee, v podstatě jsem nenašla žádné pod tisícovku (do 500 Kč se dají koupit taková, která se mi bohužel nelíbí), a jedno dokonce stálo skoro čtyři tisíce. Nakonec jsem se rozhodla ušít si ho sama, takže dokonale ladí do pokojíčku mých holčiček. Náklady byly zhruba 1 600 Kč a největší investice byla látka – pokud si vyberete levnější, výrazně ušetříte. Stejně tak pokud máte třeba v kůlně tyče, které můžete použít na konstrukci, atd.

Co budete potřebovat:

  • šicí stroj
  • 5 ks násad na košťata (po cca 60 Kč, tedy za 300 Kč)
  • 2 druhy látek dle vlastního výběru o základní šíři 150 cm (počítejme s látkou za 130 Kč/m; kupovala jsem 5 m šedé látky a 3,5 m růžové)
  • ostré nůžky
  • křídu
  • provaz či šňůru na svázání tyčí
  • vatelín (stál mě 34 Kč/m a kupovala jsem ho 2 m)
  • duté vlákno (0,5 kg za 100 Kč)

Jak na to

1. Tunýlky

Nejprve si připravte tunýlky na tyče, které drží celou konstrukci teepee.

Výroba je jednoduchá. Ustřihněte si z jedné látky (v mém případě růžové) pruh o velikosti 12 × 150 cm. Zhruba 1 cm z každé strany je potřeba na začištění (v těch 12 cm už s tím počítám). Pruh ze všech stran zaentlujte. To je důležité, aby se látka netřepila. Následně sešijte kraje pruhu k sobě tak, aby vám do tunýlku šla krásně navléct násada od koštěte. V mém případě je to 10 cm.

Připravte si takto 5 tunýlků.

2. Stěny Teepee

Na druhý vzor látky (v mém případě šedé) si křídou pečlivě nakreslete stěny teepee (viz obrázek). Opět je nutné si ze všech stran nechat 1 cm rezervu na začištění a sešití.

Nakreslete si rovnou čarou střed stěny. Nahoře bude celková šířka činit 8 cm (plus 1 cm z každé strany rezerva), dole 75 cm (plus 1 cm z každé strany rezerva), což znamená, že od středové čáry si nahoře odměříte 5 cm do každé strany, dole 38,5 cm do každé strany. Kraje spojte rovnou čarou, podle které se bude stříhat.

Doporučuji stěny stříhat velmi pečlivě a ostrými nůžkami.

Celkem si vystřihněte 5 takových stěn a 4 z nich po krajích zaentlujte.

Následně vezměte první vzor látky (v mém případě růžový) a stejným způsobem vystřihněte jednu stěnu.

3. Vchod do teepee

Vchod do teepee je oboustranný, proto je potřeba použít oba vzory látek.

Do čelní – vchodové stěny je nutné vystřihnout otvor na vstup. Zde vám dobře poslouží již předem nakreslená středová čára, po které stříhejte rovně vzhůru až do vzdálenosti 35 cm od kraje. Takto si nachystejte obě látky. Jejich kraje zaentlujte ze všech stran. Následně je po obvodu sešijte k sobě.

Tím je hotová příprava.

4. Sešití

Nyní už vám stačí jen na střídačku přišít stěny k tunýlkům (viz foto). Mezi dva díly stěny teepee vložíte jeden tunýlek a sešijete. Takto přišijete všechny tunýlky.

5. Nasazení tyčí

Do každého tunýlku provlečte jednu násadu. Nahoře je pevně svažte provázkem, aby se nerozutíkaly. A stan stojí!

Podložka (podlaha stanu)

Záleží na vás, zda chcete mít podložku ze dvou barev či pouze z jednoho vzoru.

Základem je pětiúhelník o délce jedné strany 85 cm, plus vždy kousek navíc na sešití. Vystřihněte si 2 takové pětiúhelníky. Navíc budete potřebovat stejný pětiúhelník (ale bez rezervy na sešití) vystřižený z vatelínu. Látky dejte lícovými stranami k sobě a sešijte je ze 4 stran. Otočte je a dovnitř vložte vatelín. Sešijte poslední stranu, umístěte do teepee a máte skoro hotovo.

Polštářky

Chybí už jen polštářky na příjemné válení, které si můžete ušít ze zbytků látek. Stačí si vystřihnout dva stejně velké obdélníky či čtverce, začistit je a sešít naruby ze tří stran k sobě. Na poslední straně látky polštáře sešijte jen po stranách, povlak otočte, naplňte dutým vláknem a došijte volný kousek.

A kdo má z teepee větší radost? Děti či rodiče? :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články