Právě čtete

Vyberte správný pracovní stůl pro školáka

6906  
Sdílet: 

Vyberte správný pracovní stůl pro školáka

Návrhy interiérů se zabývám již od roku 2011, dětské pokoje jsou pro mě však stále velkou výzvou i radostí. Dětský svět je tak pestrý a kreativitě se meze nekladou, ale zároveň jsou dána určitá pravidla, která je potřeba dodržet, tak aby se dítě dobře rozvíjelo a rostlo. Například i špatně zvolenou barvou můžeme mnohé zkazit.

2. 8. 2017 4 min. čtení Gabriela Nováková
Vyberte správný pracovní stůl pro školáka

Jedním z oříšků může být i výběr pracovního stolu pro školáka. Pracovní místo je vždy přímo závislé věku dítěte, jeho výšce a následně i činnostem, které bude dítě na pracovním místě provozovat. Obecně lze říci, že by pracovní místo mělo být flexibilní a snadno udržovatelné. Pracovní stůl by měl být doplněn systémem pro ukládání psacích a výtvarných potřeb, knížek a sešitů a magnetickou tabulí. Pomoct mohou nástěnné police i mobilní kontejnery se zásuvkami, které jsou díky své variabilitě více flexibilní a mnohdy slouží i jako sezení pro dohlížející osobu, která dělá s dítětem úkoly.

1

Výška pracovní desky

Většina pracovních desek u psacích stolů je ve výšce 72–75 cm. Tato výška je však určena pro dospělou osobu o průměrné výšce 170 cm. Klasické židle mají sedáky v průměru ve výšce 45 cm. Dítě, které jde do první třídy, se výškově pohybuje mezi 122–140 cm a roste. Z toho vyplývá, že optimální cesta vede přes výškově nastavitelný nábytek – nejen židli, ale i pracovní stůl. Výškově nastavitelná pracovní deska by se měla pohybovat v rozmezí od 56 do 76 cm.

Rozměr pracovní desky

Optimální rozměr pracovní desky je 120 x 60 cm, ale počítejme trochu dopředu s tím, že dítě bude mít pravděpodobně počítač nebo notebook a ten část pracovní desky zabere fixně. Osvědčilo se mi pracovat s rozměrem 150 x 70 cm i více, pokud to prostor dovolí. Samozřejmě záleží na aktivitách, které dítko ve svém volném čase dělá. Pokud je to vášnivý modelář, potřebuje svou pracovní plochu daleko větší. Pracovní deska by neměla mít ostré rohy.

Materiál

Libovolný! Ale doporučuji odolný vůči škrábancům a bouchancům. Lamino, masiv, dřevotříska. Teplý materiál, určitě ne sklo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Umístění pracovního stolu

Na umístění pracovního stolu je kladeno několik požadavků, ne vždy však lze vyhovět všem najednou. První dva jsou podle mě zásadní a snažím se je dodržet v každém návrhu dětského pokoje.

  • umístění u okna
  • záda by neměla být otočená směrem ke dveřím
  • dítě by mělo vidět do prostoru a mít přehled o vstupních dveřích, ale nedívat se přímo na ně
  • každé dítě se potřebuje cítit „v bezpečí“, dle feng shui a správného toku pozitivní energie je vhodné umístit židli ke stěně
  • na záda by neměl mířit žádný ostrý roh stěny či skříně (další z bodů feng shui)
  • chaos brání soustředění, věci by měly mít své místo

Úložné prostory

U pracovního stolu by měl být dostatek úložného prostoru na učebnice, knihy, pastelky a vše potřebné k různým úkonům. Přehledně a při ruce. Kontejner se zásuvkami – nejlépe pojízdný na kolečkách kvůli flexibilitě umístění. Police nad pracovní stůl, v dostatečné výšce, aby dítě na polici dosáhlo vsedě. Magnetické, korkové nástěnky, tabulové nátěry na stěny.

Jak vybrat správnou pracovní židli pro dítě?

Určitě doporučuji vybírat s dítětem. V Praze existují studia, kde mají židle vystavené, a personál poskytuje odborné informace. Než se vydáte do některého z vybraných studií, uvědomte si své požadavky. Co by židle měla splňovat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Správná židle by měla být:

  • ergonomická
  • výškově nastavitelná
  • s područkami (dítěti se lépe sedí, může si opřít ruce)
  • vyrobena z omyvatelného materiálu s obnovitelným čalouněním (uvědomte si, že pokud investujete teď do kvalitní židle, vydrží dítku několik let, i do dospělosti)
  • s nosností více jak 60 kg (pozor na nosnost židle)
  • s minimální výškou sedáku (dítě musí mít nohy na zemi, případně myslete na oporu na nohy, to také každá židle nemá, a pokud nemáte výškově nastavitelný stůl, tato opora je nezbytností, jelikož by dítěti visely nohy ve vzduchu)

Osvětlení

Pro pracovní místo je důležité kvalitní osvětlení, přirozené i umělé. Pravákovi by mělo světlo přicházet zleva, levákovi zprava. Co se umělého osvětlení týče, volte LED osvětlení s bílým světlem, je to přirozené pro oči. Lampa nesmí oslňovat, to znamená, že nesmí vyčnívat světelný zdroj (žárovka) a výška stolní lampy by měla být nad úrovní očí. Obecně platí, že lampa by měla osvětlovat pracovní plochu z výšky 40–50 cm. Jelikož na pracovním stole dělá dítě různé činnosti, je vhodné volit polohovatelné lampy s různou intenzitou osvětlení.

A ještě jedna rada na závěr: při práci u stolu je dobré, když máte rozsvícené ještě další světlo. Při přechodu z jasného světla do tmy se totiž unavují oči. Trochu čísel. Pracovna by měla být osvětlena 300–500 luxy. Pokud tedy potřebuji dosáhnout osvětlenosti 500 luxů, musí být instalovaný světelný tok minimálně 500 lumenů na m2. Počet lumenů je uveden na každém zdroji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články